Cześć, czy jest tu ktoś kto używa pod HA głowic termostatycznych fibaro? Głowice działają poprawnie, da się nimi sterować itp. Problem mam taki, że nie widzę żadnej encji, która pokazywałaby aktualny stan (otwarta/zamknięta/%otwarcia.) Może komuś udało się to rozgryźć. W narzędziach deweloperskich też nic nie znajduję.
Jak to jest zintegrowane WIFI, ZIGBEE ?
Integracja Z-Wave JS
Niestety nie mam Z-Wave JS, zajrzyj do Urządzenia oraz usługi znajdź swoją integracje otwórz ja i zobacz czy są encje dla twojego Fibaro.
Integracja Z-Wave JS
https://www.youtube.com/watch?v=sRLSCtSOkgk
Encje są. Te dotyczące ustawienia temperatury, temp. bieżącej, baterii itp. Natomiast nie ma encji pokazującej stan urządzenia. Jak miałem te głowice podpięte pod oryginalną centralę Fibaro to można było podejrzeć stan głowicy, a nawet % otwarcia. Wygląda jakby nie było dostępu do tej encji. Albo dongiel z-wave (Z‐Stick Gen5 USB Controller) nie czytał tej encji, albo integracja ją gubiła.
To nie tak działa.
W centralce Fibaro jest w środku dokładnie taki sam dongle (nie tyle sam dongle co jego “serce”: chipset z-wave) być może nawet starszej generacji (?).
Co ważniejsze każdy dongiel generacji nie starszej niż wymagana (pewnie seria 500, czyli z-wave +) będzie jednakowo dobry.
Nie może on “nie czytać” encji, bo na poziomie abstrakcji na poziomie dongle nie ma żadnych encji, tam są po prostu rejestry urządzenia.
Dopiero na poziomie integracji odbywa się tłumaczenie rejestrów w encje i ewentualnie ich atrybuty.
Niestety (podobnie jak w Zigbee) standard obejmuje jedynie podstawowe funkcje urządzeń, ale jeśli czegoś nie przewidzieli twórcy standardu, to zawsze można skorzystać z jego rozszerzeń definiując własne rejestry spoza zestawu obowiązkowego.
Zapewne Fibaro z tego skorzystało i centralka w swoim sofcie ma zaszyte słowniki do tłumaczenia tych rejestrów spoza jasno określonego standardu w fibarowskie odpowiedniki encji, nazwijmy to sterownikiem urządzenia.
Teraz wchodzi kwestia obsługi przez niezależną od producenta integrację np. z-wave.JS - ona też potrzebuje tych “sterowników” zaszytych w swoim sofcie (bez nich realizacja niestandardowych funkcji jest niemożliwa).
To jest soft open-source, więc możliwych dróg jest wiele
- możesz wywrzeć nacisk na producenta by opublikował niezbędne dane techniczne (może one są już dostępne?)
- możesz wywierać nacisk na producenta w sprawie wsparcia programistycznego projektu z-wave.JS (co zrobiło już kilka firm z rynku amerykańskiego, nawet udostępniając funkcje OTA)
- możesz poprosić twórcę/twórców softu o implementację brakujących funkcji podrzucając im dokumentację producenta, która zawiera potrzebne informacje
- możesz ostatecznie wziąć sprawy w swoje ręce i mając centralkę Fibaro odnaleźć powiązanie rejestrów z funkcjami i je przekazać twórcom lub ewentualnie dorobić samemu zmiany (uzupełnienia) potrzebne w z-wave.JS.
PS wszystko powyższe przy założeniu, że tego co potrzebujesz jeszcze nie ma, sprawdziłeś atrybuty wszystkich encji tego sprzętu?
Bardzo dziękuję za interesujący wykład. Podepnę jeszcze raz głowicę do centralki fibaro i zobaczę co tam się da wyciągnąć. A potem zastanowię się, którą drogę wybrać.