Nie wiem jaki masz czujnik tmp aqara Ala zakładam że zigbee. Testowałem tą głowice z tym czujnikiem i to nie działa. Z tym czujnikiem związane są zbyt długie czasy reakcji na zmianę tmp. A głowica akurat ta działa bardzo agresywnie w sensie otwiera się bądź zamyka o duży zakres w przeciwieństwie do np. danfossa ally. Z mojej obserwacji najlepszy do tej głowicy jest czujnik tmp który odczytuje tmp co 2-5 minut. Ja akurat używam zmodyfikowanej wersji czujnika
Xiaomi Mi Temperature and Humidity Monitor 2 (Bluetooth)
zmodyfikowanego do BT home gdzie można regulować częstotliwość odczytów. Działa moim zdaniem perfekcyjnie przynajmniej do teraz. Mam takie 3 głowice.
no to fatalnie co piszesz bo juz kupilem te czujniki do wszystkich pomieszczen.
nie ma sposobu na zwiekszenie tej czestotliwosci gdzies w ustawieniach zigbee2mqtt?
Moim zdaniem raczej nie ale tak czy inaczej to są bardzo dobre czujniki wykorzystasz je do innych pomieszczeń bądź celów. Ja mam jeden taki w klatce na zewnątrz i działa bardzo dobrze już kilka lat
Może inni użytkownicy się jeszcze wypowiedzą bo z tego co wiem jest ich tu więcej.
Nie ma i nie będzie, taka jest zasada działania bateryjnych urządzeń Zigbee, temat poruszany non stop na forum. Oczywiście można to zmienić jak sobie zmienisz firmware w takim czujniku.
@Zioma1 też używam tych czujników z BTHome - tanie, dobre, działają idealnie, można nawet wgrać firmware aby działały po Zigbee (jest opis na forum) ale nie mam zamiaru tego robić.
Nowa aktualizacja zigbee2mqtt
do wersji 1.35.2
wprowadza zmiany dotyczące tej głowicy a konkretnie zmiany nazwy sensor_temp
naexternal_temperature_input
. Jeśli ktoś korzysta z automatyzacji powinien w razie problemu zwrócić uwagę na topic w service: mqtt.publish
aby go dostosować do nowego nazewnictwa.
no i kurcze poległem
dostałem aktualizacje zigbee2mqtt niby wszystko zmieniam ale nie działa jak wcześniej
prosta formuła:
zwraca mi w zigbee taki komunikat:
a gdy zimeniam ustawienia na liczby w innej części jak np tutaj:
i wysyłam to do zigbbe to nie ma żadnej reakcji
tutaj mój topic
zauważyłem że wszystkie głowice dostały update ale w sumie to się cofnęły z wesji 1030 to 0030 na której chyba były kiedy je kupiłem
kurcze chyba bym wolał jednak wrócić do poprzedniej wersji
jak mam to zrobić edytując ten kod z portainera?
version: ‘3.3’
services:
zigbee2mqtt:
container_name: Zigbee2MQTT
network_mode: host
environment:
- TZ=Europe/Warsaw
restart: always
ports:
- ‘8081:8080’
volumes:
- '/volume1/docker/zigbee2mqtt/data:/app/data'
- '/run/udev:/run/udev:ro'
image: 'koenkk/zigbee2mqtt:latest'
w tym nodzie zapisujesz wartość do contextu (zmiennej) i nigdzie jej nie wysyłasz dalej idzie oryginalny payload (chyba, że dalej masz noda funkcji, który to przywołuje a potem noda mqtt do publikacji. Pokaż cały flow.
Po aktualizacji pojawiło się “update” a raczej downgrade ?
jak mam go pokazać? Nie umiem
wyjąłem jeszcze baterie z wszystkich termostatów i tak to teraz widze:
Daj …hamburger → export …
potem cuurent flow i download. Pobrany plik zamieszasz jak “zdjęcie”
kiedy robie tak jak piszesz to nic sie nie dzieje ale moge zrobic np cos takiego:
NODERED.zip (6.5 KB)
w przesłanym pliku miałeś inne ustawienie, jeśli masz tak to powinno działać.
A czy ty też musiałeś zmieniać nastawy ze stringi na liczbę?
Nie, bo jeszcze nie aktualizowałem, podłącz noda debug za nodem “termometru” i pokaż co wyskakuje.
Haha nie aktualizowałeś!!! Ja dziś w sumie wymusiłem update bo myślałem że już masz i myślałem że warto…
wygląda na to że moje poprzednie problemy związane były z jakimś błędem przy aktualizacji zigbee2mqtt teraz (po wcześniejszym usunięciu kontenera z2mqtt i zainstalowaniu na nowo) większość problemów ustała za wyjątkiem tego że temperatura zdefiniowana jak u mnie tutaj:
nie może być jak wcześniej typem string tylko musi być number - przed chwilą sprawdzone plus to co pisałeś ze zmianą tutaj
Na testowej wersji to chodziło prawidłowo (aktualizacja nic nie wnosiła więc nie aktualizowałem), u mnie Aqara podaje payload typu number. Jeśli u Ciebie czujnik temperatury lub inny nod daje string to można było wstawić noda funkcji i w nim zamienić string na number.
w nodzie funkction zamiana string na number
var payloadValue = msg.payload;
var numericValue = parseFloat(payloadValue);
if (!isNaN(numericValue)) {
msg.payload = numericValue;
} else {
node.warn("Nie udało się przekształcić wartości na liczbę");
}
return msg;
Czy ta głowica jest ON/OFF, czy umożliwia jakkolwiek “płynną” regulację otwarcia (0-100%)?
Nie eksponuje % otwarcia/zamknięcia, sama dobiera % otwarcia w zależności od dokonanych nastaw temperatury i trybu.
Generalnie widzę, że maksymalna odchyłka od zadanej temp. wygląda obiecująco. Jesteś zadowolony z tego, jak ona pracuje?