Sytuacja jest mniej więcej taka - masz bramkę jakiegoś zamkniętego systemu (pewnie Tuya, sądząc po nazwie znanego dystrybutora chińszczyzny) i próbujesz do niej dopiąć głowicę z prawdopodobnie innego zamkniętego systemu (nie wiem jakiej chmury używa Bosch, czy ma własną czy cudzą, swoją drogą Bosch ma w ofercie przynajmniej 2 osobne systemy automatyki domowej).
Więc oczywiście masz do wyboru 2 rozwiązania
albo wyposażyć się w bramki dla każdego zamkniętego ekosystemu (ewentualnie ograniczyć się do osprzętu tylko jednego z nich)
albo użyć rozwiązania otwartego, przykładowo HA z jego wbudowaną integracją ZHA, albo Zigbee2MQTT (ten serwer nie musi współpracować z HA, może też z innymi systemami ID które są wystarczająco otwarte)
Nie wiem czy wiesz wszystko, ale prawdopodobnie o posiadanej bramce to będziesz mógł zapomnieć, a parowanie po QR kodzie nie działa na każdym koordynatorze, zanim wydasz kasę najpierw czytaj i to sporo.
Tak jak wczesniej pisałem, zmienilem conbee 2 na sonoffa ze wzgledu wlasnie na brak wsparcia dla install codes. W sonoffie na starcie mialem problemy, bo cyklicznie rozłączało mi te głowice, ale po updejcie dongla do jednej z developerskich wersji softu, na ktorej weszły poprawki (obecnie zmiany sa juz pewnie w oficjalnej wersji) przestalo rozłączać i od tego czasu zero problemów. Działają dość wolno, ale odpukać stabilnie, nie mają też problemów z niedomykaniem zaworu.
Tak jak szopen Ci napisał, powinienes zdecydować sie na jakas integracje jeśli chcesz isc w urządzenia zigbee, najlepiej zanim zaczniesz kupowac same urzadzenia
ok udało mi sie uruchomic poprzez Z2m mam tez dodany czujnik temperatury od xiaomi potrzebuje teraz automatyzacje zrobic ze : w godzinach xx gdy temperatura jest 20 to uruchom zawor i zamknij gdy temp na xiaomi bedzie 21 podpowiedzcie jak to ugryzc? Bo przyznam sie ze nie robilem jeszcze na HA automatyzacji
dzięki a jesteś w stanie wytłumaczy to jaśniej? mam zmienić konfigurację, przez co posypią się wszystkie urządzenia? jest jakiś poradnik krok po kroku?
Nie musisz z tego korzystać, nowy sterownik ember wprowadza funkcje których nie ma w ezsp (a są np. w zstack z którego nie możesz korzystać, bo masz koordynator Silicon Labs, a nie Texas Instruments)
Chyba masz jakieś złe podejście do open-source jeśli chcesz zwalać odpowiedzialność za cokolwiek na kogokolwiek innego od siebie (czyli w tym wypadku na mnie)…
Dodałem tak właśnie 2 czujki dymu od Boscha. Na Conbee tego nie ma (też się z tym bujałem). Niby jakieś prace trwają, ale to ludki od Conbee najpierw muszą w swoim firmware dongla ogarnąć.
No i tak, dla dwóch urządzeń ZB mam osobną sieć ;D
Ale żeby nie było tak różowo, cała reszta chodzi na Zigstarze UZG-01 a on ma CC2652P7. Mam go odpalonego na Z2M edge i tutaj już install code nie działa. Czas chyba zgłosić buga ;/