Hej wszystkim, ostatnio zacząłem zabawę z automatyzacją i przez sporą liczbę możliwości już zrobiłem pierwszy ‘fakap’. Mianowicie, postawiłem sobie kontener z HA na Virtualization Station na QNAPie, dorzuciłem Z2M i ostatnio zakupiłem 3 używane głowice termostatyczne od Boscha (Thermostat 2, te nowe), które w dokumentacji z2m są wymienione jako wspierane. Niestety, po fakcie, wyszło, że głowice używają tzw. install codes - skanuje sie QR kod na urządzeniu, a potem wprowadza otrzymany ciąg znaków w Z2M > Ustawienia > Narzędzia > Add install code, takie swego rodzaju zabiezpieczenie, tyle że pomimo tego, że w Z2M jest opcja do wprowadzenia tego kodu to i tak otrzymuje:
Request ‘zigbee2mqtt/bridge/request/install_code/add’ failed with error: ‘Add install code is not supported’
Po przeszukaniu całych internetów już nie wiem co robić dalej, bo z jednej strony coś było grzebane w tym temacie, z drugiej strony nie ma żadnych konkretnych informacji. Zgubiłem się już czy problem leży w samym softwarze dongla, w z2m czy jeszcze gdzie indziej. Poniżej najbardziej powiązane tematy, które znalazłem np.:
install codes od strony z2m:
od strony deconz:
- Ma ktoś może jakieś świeższe informacje na ten temat, ewentualnie jest w stanie jakoś pomóc, bo być może czegoś nie rozumiem/robię źle?
- Jest ktoś kto używa tych głowic - z czym dobrze współpracują?
- Czy jest sens przeorać HA póki niewiele na nim zrobiłem, wywalić z2m i przerzucić się np. na ZHA (bo być może tam te glowice dzialają) czy to kwestia samego sticka (bo juz się troche pogubiłem)? Słyszałem, że działają ok z Zbdongle-e od Sonoffa - myślałem czy nie kupić tego sticka i użyć pod z2m, a wówczas conbee2 z deconz, ale to chyba troche przeginka…
- Czy ewentualnie puścić je dalej w świat i kupić inne głowice (np. gtz04)?
Z góry dzięki za wszelkie odpowiedzi