Hej,
Zamontowałem nowy koordynator - SLZB-06M po POE.
Generalnie konfiguracja przebiegła dość gładko, aktualizacje, przypisanie adresu na stałe, urządzenia się dodają. Problem jednak mam z gniazdkami ikea tradfri. Z tego co pamiętam problemy z nimi były już wcześniej na conbee, jednak ze względu na to, że funkcjonowały głównie jako repater sygnału - trochę miałem to w nosie.
Aktualnie chciałbym je użyc, sytuacja wygląda następująco, urządzenia są rozpoznawane, LQI dość wysokie (180 na jednym, drugi ponad 220). Podczas dodawania sypie błędem: zh:ember: Delivery of BROADCAST failed for ‘65532’. Przy każdej próbie zmiany stanu sypie błędem:
z2m: Publish ‘set’ ‘state’ to ‘0x0c4314fffe131878’ failed: ‘Error: ZCL command 0x0c4314fffe131878/1 genOnOff.on({}, {“timeout”:10000,“disableResponse”:false,“disableRecovery”:false,“disableDefaultResponse”:false,“direction”:0,“reservedBits”:0,“writeUndiv”:false}) failed (Delivery failed for ‘2392’.)’
Jakieś sugestie gdzie szukać? Mam 3 takie sztuki i trochę szkoda wywalić je na śmietnik.
w tzw “miedzy czasie” wyszukałem, że ustawienie rtscts: false w addonie z2m może pomóc. Faktycznie pomogło ale mam wrażenie, że odbiło się to mocno na jakości połączenia pomiędzy urządzeniami.
EDIT: po chwilowej radosci, problem wrocil, wiec to ustawienie nie rozwiązuje problemu.
Take my advice, get rid all of them. They are terrible devices. They cause more issues than you would expect. At least that is my experience. Their firmware tend to crash and they crash the whole zigbee network. The relay inside in multiple of mines went into an endless on/off cycle, only unplugging helped with that. I used them as repeaters as well, luckily it has not damaged any other device, but could have ended in a fire as well.
Wszystko aktualne, fakt, zainstalowałem wersję beta softu z SLZB-06M, może tu faktycznie jest problem. Jak znajdę więcej czasu to przestestuje (pewnie będzie to wymagać reparowania całości).
Nie sądzę, skoro chodzi o wsad do ESP (a nie do koordynatora Zigbee, swoją drogą niestety Ukraińcy się odcięli od zbliżonych projektów, więc ich numeracja wersji jest z niczym nie porównywalna).
A zatem jedyne co możesz zrobić sensownego to właśnie w nich zaktualizować firmware… o ile istnieje taka aktualizacja tzn. jeśli masz w nich wersję 2.3.089 to jest ona najnowsza, więc jeśli nie rozwiązała problemu… https://ww8.ikea.com/ikeahomesmart/releasenotes/releasenotes.html
gdzieś mi się walało w chacie takie gniazdko (Tradfri czyli właśnie z tej serii bo teraz mają zuełnie inne w ofercie), ale ze względu na rozmiar niezdatny do użytku chyba jest gdzieś głęboko w kartonie… (więc nie zrobię eksperymentu czy udałoby mi się wywołać problem z nim powiązany, cała reszta sprzętu Zigbee z Ikei jaki posiadam nie powoduje żadnych problemów, no a gniazdko stety/niestety nie zmieściło się w żadnym potencjalnie użytecznym miejscu, więc gdzieś sobie zalega i w ogóle informacja o potencjalnych problemach jest dla mnie nowością…).
W przypadku ikeowskiego repeatera (który kupiłem kiedyś na wyprzedaży - taka nakładka na ładowarkę USB) uaktualnienie rozwiązało z nim problemy.
UWAGA przez wiele wersji Z2M (nie wiadomo właściwie po co?) w GUI była możliwość wyboru testowego serwera OTA Ikei z testowymi wersjami firmware i niektóre z nich miały radykalne błędy! (oraz uwaga - niektóre stamtąd nie umożliwiają już zmiany na jakąkolwiek inną wersję…)