Witajcie. Zaczynam konfiguracje mojej maszyny ha. Posiadam kordynator Sonoff Dongle Plus CC2652P ZBDongle-P. Chciałbym kupić cztery gniazdka zigbee. Czy wszystkie oznaczone ze obsługują zigbee będą działały z home assistantem?
Prosiłbym was o polecenie gniazdek których używacie, i będą dobrze współpracowac z zigbee2mtqq. Pozdrawiam
Poniżej sprawdzisz kompatybilność urządzeń z Z2M:
Jeżeli zależy Ci na gniazdkach z pomiarem, to z czystym sumieniem mogę polecić Ci gniazdko Blitzwolfa BW-SHP13:
Mam u siebie kilka różnych gniazdek ZigBee ale te są naprawdę dobre. Doskonale spełniają swoje zadanie i jednocześnie świetnie rozbudowują sieć zigbee pracując jako router.
Niestety w chwili obecnej nie należą do najtańszych, ja swoje kupowałem już dość dawno temu na AliExpress, kiedy jeszcze nie doliczano vatu i ogólnie ceny były nieco inne.
Mam też takie:
Niektórzy użytkownicy narzekają, że gniazdka te wydają dźwięki. Ja u siebie nie zauważyłem jak do tej pory tego problemu.
Obydwa powyższe oczywiście współpracują z zigbee2mqtt.
Cześć
Ja używam czegoś takiego, jeśli nie potrzebuje pomiaru energii, komunikuje się bez problemu z zgibee2mqtt
Posiadam 2szt Blitzwolf BW-SHP13 ale stare były inne, lepsze. Od 2022 zgłaszają się jako TS011F_plug_1 czyli dokładnie to same wnętrze co żółte, niebieskie Neo Smart plug.
Od jakiegoś czasu testuję więc z Lidla HG08673. Trochę wielkie ale z pomiarem, przypominają Osram/Ledvance. Mam jeszcze jedno Xiaomi SP-EUC01