Czy to gniazdko jest na module ESP82xx ???
Ostatnio kupiłem jedno w identycznej obudowie, oznaczone jako BSD33 i okazało się, że w środku jest moduł TW-02 z układem W600 i niestety nie można wgrać ESPHome. Nie zadziała też tuya-convert.
Niestety się nie udało. Próbowałem Tuya-Convert i tuyOTA. Najprawdopodobniej w gniazdku jest nowy firmware z załataną podatnością którą wykorzystuje hack od VTRUST przez co Tuya-Convert nie działa.
Również zapragnąłem mieć bardziej inteligentną pralkę, dlatego rozważam zakup gniazdka z pomiarem prądu z tasmotą. Ciekaw jestem opinii na temat gniazdek Gosund SP111 i Blitzwolf SP6.
Ktoś z Was poleca (odradza) któryś z powyższych modeli.
Skorzystaj z opcji search topics or post na forum i dowiesz sie ile razy użyto słowa “SP111” trafisz wtedy na mój post opisujący przygodę z pralką, moja automatyzacja wykrywa pranie, płukanie, wirowanie i koniec prania .
@ozzinse metodą obserwacji ustaliłem, że w mojej leciwej pralce niezależnie od wybranego programu (i ile kontrolek na panelu się świeci) po jego zakończeniu pralka najwięcej pobiera 3 waty. Daletego po skończeniu programu gdy pobór jest mniejszy od 3.1 startuje automatyzacja powiadomienia.
Wspomniana automatyzacja działa gdy pobór spadnie poniżej wartości 3.1, gdy pralkę wyłącze pobor jest zero.
Mam zrobione w Node Red powiadomienie o zakończeniu prania. Wartość na gniazdku spada poniżej 3 W i jest komunikat. Problem pojawia się przed wyłączeniem pralki gdyż pobór mocy waha się od 1 do 3 W i przy każdej zmianie stanu pojawia się ponowny komunikat. Komunikat pojawia się też przy nastawianiu programu na początku prania. W jaki sposób mogę to ograniczyć tylko do jednego prawidłowego komunikatu?
Ale to nie chodzi o nod tylko o cały proces. Tam masz zabezpieczenie na to żeby po starcie nic się nie włączało ponieważ zmiana musi trwać x minut aby proces uznał, że pranie ruszyło. Następnie możesz takie zabezpieczenie dodać też na koniec wtedy wyeliminujesz chwilowe wahania.