Chciałem wykorzystać w HA gniazdko Xiaomi Mi model ZNCZ04LM do powiadamiania o zakończeniu prania. Niestety powyższe gniazdko jest max do 2300 W obciążenia i gdy pralka podgrzewa sobie wodę to gniazdo się wyłącza.
Macie sprawdzone tego typu gniazdka które zintegrują się z HA i dodatkowo mają pomiar prądu i obciążenia?
Ja dokładnie do tego samego celu używam Shelly Plug S. U mnie sprawdza się idealnie.
https://botland.com.pl/pl/shelly-automatyka-domowa/14383-shelly-plug-s-inteligentna-wtyczka-wifi-2500w-3809511201978.html?search_query=shelly+plug+s&results=1
Czyli takie wartości jak kWh czy W to gniazdko “raportuje”?
Dzięki, o to właśnie mi chodziło.
Artur a możesz pokazać jak masz zrobiona ta automatyzację do pralki?
U siebie mam zrobioną w wbudowanej automatyzacji w HA.
- id: Koniec prania
alias: Koniec prania
trigger:
- below: '3.1'
entity_id: sensor.shelly_shplg2_1_db609f_current_consumption
for: 0:02:00
platform: numeric_state
action:
- data:
title: Pralka skończyła program
service: notify.mobile_app_sm_g973f
- data:
entity_id: media_player.rafal
service: tts.google_say
Po spadku obciążenia gniazdka poniżej 3.1 W, czekamy 2 minuty i wysyłane jest powiadomienie.
Z tym, że jak wspomniałem wyżej gniazdko xiaomi nie "pociągnie obciążenia powyżej 2300W.
@artur gniazdko do mnie dotarło, integracja z HA bez problemu - dzięki za wskazówkę.
A tak na marginesie masz może powiadomienia o zakończeniu prania w node red na postawie tej wtyczki?
oooo, coś czuje, że niedługo i moje pralki do mnie przemówią… może wrzucice automatyzacje do odczytu różnic w poborze prądu? Byłoby mniej główkowania
przyszło z chin ale nie shelly tylko jakieś inne do tuya i HA nie widzi pomiaru prądu, a w tuya widzi, macie jakieś rozwiązanie żeby HA zaciagał pełne dane a nie tylko on/off?
Nie mam urządzeń z tuya ale w gniazdku Xiaomi zigbee dopiero po podlączeniu obciążenia pojawiły się encje pomiaru prądu i obciążenia.
O ile mi wiadomo to standardowa integracja tuya nie przekazuje tych danych. To jest na liście “do zrobienia”. Ponoć da się po MQTT. zobacz ten wątek:
Też mam gniazdka Tuya, kupiłem 4 za 130zł.
Można spróbować wgrać do nich Tasmote, bez otwierania urządzenia.
Tuya Convert
Lub starsza metoda TuyaOTA
Na dnich będę próbował, dam znać jak działa
Wrzucisz linka do gniazdek? Czekam na wyniki prób.
Dam znać
Też przymierzam się do gniazdka smart ale jakoś bardziej jestem przekonany do shelly pod względem wykonania i jakości i chce podłączyć pod to zmywarkę 2.1 kw, ale mam takie pytanie czy shelly plug s posiada jakiś Przycisk, guzik, wlacznik na samamy gniazdku, bo te tuya chyba taki właśnie mają i jakbym chciał do żelazka też takiego użyć to lepiej aby taki guzik był a nie żeby latać szukać telefonu aby włączyć zasilanie… pozdrawiam
@on6222 shelly plug s posiada przycisk włącz/wyłącz. Dodatkowo w oprogramowaniu wtyczki możesz włączyć lub wyłączyć jego podświetlenie.
@rafkan super dzięki za odp
Ja dodam jeszcze od siebie, że używam gniazdek TP-LINK HS110
Wychodzą nie za drogo, nie ma problemów z integracją, dzialają lokalnie i przyjmują do 3680 W
Hej, udało się wgrać tasmotę?