Gniazdo do zasilania urządzeń DC

Mam w planach zasilić w kilku miejscach w domu AP Wifi oraz dwa router do internetu z własnej siłowni DC (DIY), pewno zrobię to na 24V, ale jeszcze nie zdecydowałem o wysokości napięcia. Rozprowadzić to chcę stałymi kablami, które będą zakończona na stałe w okolicy urządzeń oraz w pobliżu siłowni. Zakończenie w okolicy siłowni jakoś ogarnę. Zastanawiam się jak sprytnie zakończyć to w jakiejś puszcze a może gniazdkiem w okolicy urządzeń. Pomiędzy gniazdkiem/puszką będzie jakaś przetwornica StepDown/Up, która dostosuje napięcie do potrzeb konkretnego urządzenia. No i mam zagawostkę jakim gniazdkiem to zakończyć. Mam kilka typów, doradźcie co byście polecali, może ktoś już to ma za sobą. Moje typy:

1. Puszka natynkowa/podtynkowa z 2x WAGO 221-412.
  2. Gniazdko zapalniczki samochodowej,
  3. Gniazdo głośnikowe.
  4. XT60W
  5. Może gniazdo SpeakOn
  6. A może zastosować gniazdo 230V UK?
    Z lutownicą jestem “od kołyski”.

Jak dla mnie Wago 221-412 to podstawa, ale sam właśnie dziś kleciłem coś z tymi nimi zasilaczami buforowymi na 2x18650 z tego co akurat miałem.
I myślę na gorąca, że w Twoim przypadku kupił bym dedykowane gniazda DC 5,5x2,5mm montowane w otworze. Wówczas masz dowolność gdzie taką dziurę wywiercisz i zawsze najlepiej to będzie wyglądać.
Możesz nawet użyć puszek podtynkowych z zaślepką i w niej wiercić otwór.
Można kupić same zaślepki do modułów typu Keystone Rj45 i w nich wiercić otwory jak pod gniazda TV typ “F”
image

Jest tego naprawdę duży wybór.

Może trochę nie do końca na temat, ale skoro do routerów czy AP będziesz ciągnął kabel sieciowy to nie lepiej je zasilić ze switcha POE?

I to jest najlepsza opcja ale jeden minus - jeżeli chcesz mieć POE+ to zasilacz takiego switcha daje napięcie > 54V więc trzeba “podbijać” napięcie z 24V do 54V. Najlepiej także stosować routery, ktore mają szeroki zakres napieć zasilajacych, np. tak mają Mikrotiki :slight_smile:.

Zakładałem, że opcji nie uda się uruchomić dla każdego urządzenia, bo nie wszystkie urządzenia mają możliwość zasilania przez PoE. Ale w sumie można zastosować PoE tanie przejściówki, które wrzucają do kabla ETH zasilanie i je przed urządzeniem z niego wyciągają. Macie doświadczenie, czy takie tanie przejściówki z portalu aukcyjnego za 9.90 będą działały?

Jeden obraz i zrozumiesz ograniczenia tej metody.

Będzie działać ale trzeba pamietać, że stosowanie takich “przejściowek” ogranicza pasmo ethernetu do 100Mbps.

Są też droższe “przejściówki”, które są normalnymi odbiornikami zasilania IEEE 802.3af lub IEEE 802.3at

np. coś takiego (używam podobnych z wyjściem 5V USB-C) link tylko przykładowy
https://www.amazon.pl/Splitter-Rozdzielacza-monitoringu-Bezpieczeństwa-PS5712TG/dp/B08HS4NT13

Kupowanie injectorów (zwykle 1-kanałowych) do wprowadzenia zasilania do skrętki zasadniczo się nie opłaca, lepiej dobrać od razu jednego switcha który załatwi całość zapotrzebowania, jeśli sprzętu zasilanego z PoE miałoby być wybitnie dużo (np. monitoring) może się opłacić wykorzystanie kilku różnych switchów PoE, no ale to już każdy musi dopasować od swoje potrzeby.

Hint: Netgear sprzedawał parę lat temu w serii biurowej “upgrade’owalne” switche, co polegało zasadniczo na tym, że w najtańszej wersji był jakiś słabiutki zasilacz, a rozszerzenie polegało na zakupie jakiegoś absurdalnie drogiego mocniejszego zasilacza i przełożeniu zworki. Być może chodziło o model ProSafe JGS516PE-100EUS lub jakiś pokrewny (w każdym razie na 100% model z aktywnym chłodzeniem).

Natomiast w kwestii zasilania to switche z PoE zwykle wymagają napięcia zasilania rzędu 48V-52V, ale w takim wypadku zasilanie będzie trzeba dociągnąć tylko do centralnego switcha, a resztę sprzętu można już z niego zasilić po skrętce - to znacznie uprości kablowanie DC.

Trzeba brać też pod uwagę straty na przetwornicach, ale tak czy inaczej to w sumie nieuniknione.