Witajcie,
Mam problem z którym walczę od kilku dni. Wydaje się prosty, ale chyba wyczerpałem już wszystkie koncepcje co może być nie tak… mam gniazdo z tasmota (ver.14.4.1), konfiguruję mqtt, w konsoli mam info, że połączył się z mqtt. Ustawiłem wykrywanie jako SetOption19 1. Broker mosquitto pokazuje urzadzenie, w mqtt w nasłuchu również widzę logi zmiany stanu czy zasilania. Ale mqtt nie dodaje nowego urządzenia… Próbowałem wymusić publikację Backlog SetOption19 1; Module 0; Module 1 - nadal bez zmian. w mqtt mam urządzenia po zigbee, i tasmota - i pozostałe są tam widoczne. W integracji tasmota również pojawia się nowe gniazdo (tam dziwnie zintegrował mi gniazdo, czujnik jakości powietrza i router asus). Sprawdzałem logi Home Assistant, i widzę urządzenia zigbee2mqtt, ale nie widać tasmota (mam 2 gniazda). Wlogach widać, że Tasmota jest połączona z home assistant, ale HA ma problem z dekodowaniem niektórych wiadomości. Can't decode payload on stat/tasmota_654150/STATUS11
I generalnie straciłem koncepcję, co może być nie tak z konfiguracją. Chodzi mi po głowie usunięcie mqtt i ponowne zainstalowanie… Albo może jakiś downgrade tasmoty, bo być może najnowsza wersja nie do końca współpracuje z home assistant.
Chyba korzystasz z jakiś bardzo nieaktualnych poradników. Jak dobrze pamiętam SO19 ma być na OFF od jakiś paru lat, a dokładniej od wersji 10. Ustaw SO19 0
aby w integracji Tasmota zadziałało auto discovery dla urządzenia w HA.
Jest też o tym mowa w dokumentacji Tasmota:
Ważna uwaga:
Dzięki za info. Racja SO19 jako ON powodowało, ze gniazdo nie było widoczne w HA. Jako OFF już się pojawia. I faktycznie mam je w integracji tasmota (a Asus WRT to mój router )
Dziwne jest tylko to, że drugie gniazdo (mam je od kilku lat) pojawia się w integracji MQTT również
I nie bardzo rozumiem dlaczego…
A jaką masz wersję Tasmota na tym gniazdku?