Nie ma co się kopać z koniem i instalować przypadkową klimę a potem wieczorami siedzieć nad integracją.
Jakie są dostępne dobre klimy, które łatwo się integrują z HA i umożliwiają sterowanie i odczyt wartości?
Nie ma co się kopać z koniem i instalować przypadkową klimę a potem wieczorami siedzieć nad integracją.
Jakie są dostępne dobre klimy, które łatwo się integrują z HA i umożliwiają sterowanie i odczyt wartości?
Gree - średnia półka cenowa, ich aplikacja jest do D. ale integracja działa elegancko.
Dobre klimy mają spełniać swoją podstawową funkcję. Wydaje mi się, że komunikacja z HA to raczej drugorzędna rzecz przy wyborze takich urządzeń. Wystarczy przecież, że będzie miała Modbus. Gorzej jak kupisz coś co super się integruje, ale ma słabej jakości sprężarkę, spadek sprawności, brak lokalnego serwisu itd.
na pewno przeanalizuję, czy to dobry sprzęt i oszczędny. Ale łatwiej najpierw namierzyć sprzęty które się dobrze z HA integrują a później je odsiać niż w drugą stronę.
Ale to nie dyskusja na ten temat i wolałbym polecenie klim, które się dobrze integrują.
Dlaczego nie jest dyskusja na ten temat, przecież w nim piszesz “godna polecenia” i dyskutujemy co kryje się pod tym pojęciem. Ja nie polecę klimy tylko dlatego, że ma super integrację z HA. Z resztą gdybyś przeszukał forum, to już byś wiedział, która integracja daje największe możliwości i na tej podstawie możesz zawężać wybór marek. Ale chyba liczysz na to, że ktoś już wykonał tę pracę i da gotową odpowiedź.
Marzę o gwnianej aplikacji i świetnej integracji, aktualnie mam aplikację i integrację do D więc moim zdaniem to by wystarczyło.
Także wszystko oby nie tuya.
Jedną z rzeczy, którą bym szukał w klimatyzacji to raportowanie zużycia prądu.
To samo przerabiałem i znalazełm Eberg, kolo od instalacji klim mówił że to fizycznie Kaisai. Integracja przez Tuya, działa wystarczająco, raportowanie zużycia, to już trzeba jakimś gniazdkiem ogarnąć
Uzywam Gree Amber integracja po wifi
Wielkie dzięki za pomoc, a raczej nic nie wniesienie do tematu. Nie pomogłeś nikomu ani trochę w tym temacie.
Wygląda na to że dostępne są i sprawdzone przez forumowiczów tylko Gree i Eberg. Pozostaje tylko je porównać i zobaczyć jak z instalatorami i serwisem w okolicy
Ja mam instalację 3x urządzenia wewnętrzne - 1x Rotenso rotenso versu cloth + 2x Rotenso Ukura X + 1 jednostka zewnętrzna obsługująca wszystkie 3 wewnątrz. Integracja z HA jest naprawdę dobra, co do działania samej klimatyzacji- również zastrzeżeń nie mam.
Mam klona Gree - Sinclair i też zero problemów. Dodatkowo udostępnia temperaturę zewnętrzną ![]()
Klimatyzator mam podpięty przez wyłącznik zigbee na listwę RMDZB-1PNL63 . Dodatkowo wyłącznik ma opcje wyłączania po wykryciu anomalii np. przekroczenie prądu, przebicie, za niskie lub za wysokie napięcie. Całe zużycie raportuje do HA
rotenso ma po prostu swoją integrację do HA?
Mam Samsungi. Integracja przez ich clouda niestety.
Wszystkie usługi, nastawienia działają. Nawet raportuje zjedzoną energię.
Rotenso podpinasz do HA jako Midea. Ja używam Midea Smart AC i działa bez zarzutu. Chmura potrzebna była tylko do sparowania.
Jak chcesz lokalnie to możesz użyć:
Działa u mnie bez problemu od kilku miesięcy.
Sinclair AC3185 działa bez problemu, bez problemu też można zrobić integracje automatyzacji w Node Red