Google home - problem z konfiguracja

Poprosze o pomoc bo oszaleje.
Wszystko mi działało aż pewnego pięknego poranka padło i pojawiło się:

no to dusze “utwórz”
i mam:

postepuje zgodnie z GitHub - leikoilja/ha-google-home: Home Assistant Google Home custom component
czyli w 1 pole wpisalem swoj adres gmailowy
2 pole wygenerowane haslo do aplikacji
3 haslo do konta (i tu nie jestem pewien czy to o to chodzi)
ogolnie nie dziala
HELP

NIE

See 2 Factor Authentication section for tips how to setup app password. If you have created a passkey for your Google Account you must obtain the master token for your account as described in the corresponding section.

Chodzi o ten link na końcu tam masz opis jak wygenerować master token.

Tak poza konkurencją (chciałem przetestować ten komponent niestandardowy), to jego aktualna wersja v1.13.0 wymaga HA core w wersji beta 2025.6.0b1 albo nowszego.

jestem tu GitHub - leikoilja/glocaltokens: Python 3 package to fetch google home local authentication tokens and IP using google username/password or google master token
i jakby koniec moich umiejętności. mam pythona 3.12 zainstalowanego na windzie ale … wklejam:

client = GLocalAuthenticationTokens(
    username=mojadresgmailowy@gmai.com,
    password=supertajnehaslo,
    master_token=GOOGLE_MASTER_TOKEN,
    android_id=DEVICE_ID,
    verbose=True,
)

i nic- errrrrorów masa

że niby co robisz? skrypt jest sporo dłuższy

po wklejeniu całości tez nic nie wychodzi :frowning:

TO w ogóle nie jest ten skrypt

to moze wyjasniac mase errorów :slight_smile:
Nie kumam tego - pythona wogole nie ogarniam.
podpowiesz cos - ktory trza wklepac?

Nie miałem czasu w tym kopać, ale pod windowsem ten pythonowy skrypt get_tokens.py ma faktycznie problemy z zależnościami. (nie będę kopał dlaczego, bo chyba wymaga jakiejś specyficznej wersji)

Zamiast tego zainstaluj sobie dockera (być może będziesz musiał doinstalować WSL) i po ogarnięciu tego tematu z linii komend windowsa odpal sobie dedykowany kontener
docker run --rm -it breph/ha-google-home_get-token

Sprawdziłem, że on działa mimo, że mam archaiczne konto google (i za ChRL się nie da wygenerować na nim tokena podając normalne hasło do konta), ale działa gdy się poda hasło aplikacji, które musiałeś wygenerować w którymś z wcześniejszych kroków - to które przy generowaniu jest postaci xxxx yyyy zzzz uuuu - tu UWAGA wywalasz z niego te spacje to ma być xxxxyyyyzzzzuuuu

Nie zmienia to faktu, że ten komponent niestandardowy v1.12.0 nie widzi żadnych urządzeń przypisanych do GH, a nie miałem jeszcze czasu wejść na aktualną betę w testowej instalacji (bo na normalnej już nie robię takich eksperymentów dla innych). Jednak nie mogę tego sprawdzić, bo jak się okazuje to nie jest integracja z GH, a tylko i wyłącznie ze sprzętem GH ;D

1 polubienie