Od kilku godzin walczę z kalibracją tego gniazdka po wgraniu esphome.
Za każdym razem daje nieprawidłowe odczyty. Jedynie z czym sobie poradziłem to z Voltage. Jest już w miarę dokładny.
Niestety W i A niekiedy po wyłączeniu urządzenia dają odczyty nawet na minusie.
Mój config:
Dzięki. Poradziłem sobie ustawiając current_res i voltage_div.
A wiesz może co wpisać, żeby gniazdko wyłączyło się po przekroczeniu zadanej mocy np. 2000W? max_power: 2000 ?
W kwestii poprzedniego pytania - w konfiguracji moim zdaniem mapy wartości były niewłaściwe (lewa kolumna raczej powinna zawierać wartości rosnąco), punkty kalibracyjne powinny być daleko od siebie (i zakładając liniowy przebieg właściwie im mniej tym lepiej - optymalne są 2 lub 3 punkty w wypadku takiego gniazdka - np. grzałka/czajnik 2kW i grzałka 500W oczywiście zmierzone innym przyrządem, we wskazania którego wierzysz, a w zerze możesz przyjąć zero).
Musisz też brać pod uwagę wpływ szumów - dokładność pomiaru w najlepszym miejscu (dla bardzo dużych prądów i mocy - bliskich obciążalności) jest nie gorsza niż 1%, natomiast dla bardzo małych wartości szum bywa wyższy niż mierzona wartość - dlatego fabryczny soft w gniazdach bazujących na tym i podobnych układach pomiarowych po prostu odfiltrowuje wartości dla mocy poniżej 0,5W i prezentuje zero.
Musisz sobie napisać prostą automatyzację (aby to było przetwarzane lokalnie)
Mam miernik Uni-T UT33C. Za pomocą niego sprawdzam aktualne napięcie w gniazdku. A co do W i A zrobiłem sobie takie gniazdko testowe jak na zdjęciu. W środku siedzi Shelly 1PM
Jako wartość current_resistor podajesz rezystancję bocznika pomiaru prądu (wartość w omach, prawdopodobnie to jeden miliom, czyli 0.001 oma, on ma nadruk R001), a voltage_divider to przełożenie dzielnika napięcia (niestety na podstawie zdjęć z sieci nie podpowiem jaka to wartość, ale w jakimś stopniu prawdopodobne jest, że jedną z gałęzi jest rezystor z nadrukiem 105 czyli 1 megaom, ale od stopnia podziału zależy wskazywane napięcie, więc w prosty sposób to obliczysz, mierząc równocześnie rzeczywiste napięcie sieci), wszystko zgodnie z dokumentacją
i z prawa Ohma
Aby poznać wartości trzeba otworzyć urządzenie, zbadać jego schemat elektryczny (ustrój pomiarowy MUSI być w kluczowych miejscach zgodny ze swoją dokumentacją, ogólny schemat jest na 7 stronie tego chińskiego datasheeta), tzn. tak najłatwiej, bo wystarczy odczytać wartości z elementów smd i podstawić do wzoru.
na rysunku górną gałąź dzielnika napięcia przykryłem niebieską kreską (jak widać tu to koło 3 megaomów - to 6 rezystorów 470k szeregowo, a dolna gałąź na zielono to 1k - jeden kiloom), w praktyce te wartości są prawdopodobnie inne - wspominany 1M najprawdopodobniej jest górną gałęzią, więc by uzyskać podobny stosunek podziału jak w konstrukcji referencyjnej rezystor z dolnej gałęzi musiałby mieć wartość około 330 omów (typowe oznaczenie to 331 ale możliwe, że jest opisany inaczej, bo może mieć inną wartość - prawdopodobnie nie jest to wartość krytyczna, jeśli komuś się chce policzyć to kalkulator w rękę), w ramce fioletowej jest bocznik, który na zdjęciach PCB tego smartpluga w sieci ma dokładnie taką wartość jak na referencyjnym schemacie), ponieważ rezystor stanowiący bocznik jest dobrze widoczny to sugeruję użyć wartość z niego odczytaną.
Biorąc pod uwagę wartości dzielnika napięcia podane w YAMLach przez przedmówców możliwe, że wartość rezystora dolnej gałęzi to 1k2 (potencjalne oznaczenie czterocyfrowe to 1211 lub 122 jeśli trzycyfrowe), jakkolwiek w konfiguracji bierzemy nie faktyczne wartości rezystorów lecz stopień podziału napięcia, to można go dobrać eksperymentalnie w łatwy sposób.