Grafana i InfluxDB problem przy konfiguracji

Witam, podczas konfiguracji Grafany a dokładnie powiązania z bazą InfluxDB mam problem, niby wszystko zrobiłem zgodnie z tym co podają poradniki a na końcu przy teście wychodzi taki dziwny błąd:

i nijak nie mogę przejść dalej, co może być powodem ?

Hm… nie wiadomo czy bazę Influx masz zainstalowaną na serwerze u Cioci a Grafanę postawiłeś na serwerze u dziadka a Ha zapewne stoi u Babci i co konkretnie wpisałeś w konfigurację Grafany wg tego co “podają poradniki” więc trudno pomóc. A może wszystko stoi na jednym serwerze a Grafany i Influx używasz jako “dodatków” ?

Czyli Influx masz poprawnie działające?

Oczywiście, masz rację,
więc tak HA zainstalowany jest na Raspberry PI jest to praktycznie nowa instalacja bo próbuję przejść z Domoticza na HA następnie po skonfigurowaniu paru odczytów z ESP EASY (odczyty z ESP juz mam i działają) chcę uruchomić wykresy na Grafanie więc jako dodatki doinstalowałem najpierw InfluxDB a następnie Grafanę do HA.
wszystko poszło dobrze do momentu jak naciskam Save & test na Grafanie wtedy wywala błędy między innymi ten który tu wrzuciłem, kombinuję na różne sposoby ale jakoś mi nie chce tego przejść.
co mm jescze podac żeby dało sie pomóc ?

jak sprawdzić czy InfluxDB poprawnie działa ?

tak to wygląda u mnie:

influxDB wygląda tak więc chyba jest ok:

no i jeszcze wpis w config.yaml:

influxdb:
host: 192.168.0.122:8086
database: home_assistant
username: homeassistant
password: *************
max_retries: 3
default_measurement: state

zmień w konfiguracji Grafana
infl

HTTP > URL: http://a0d7b954-influxdb:8086

YouTube Grafana…Influx …

dobra tego jeszcze nie ćwiczyłem (ten wpis miałem ale bez portu) , ale powiedz mi jak teraz uzystać ten wygląd Influxa jak na Twoim skanie bo nie umiem wejść, taki obraz miałem tylko podczas instalacji

Ustawienia → Dodatki → i klikasz dodatek ----> Otwórz interfejs użytkownika

a co mam wpisac w configuration.yaml ? to samo z tym portem?

edit:

teraz mam tak:

i wpis do configu:

influxdb:
host: a0d7b954-influxdb:8086
database: home_assistant
username: homeassistant
password: ***********
max_retries: 3
default_measurement: state

i dalej błąd

masz wpisać jak podałem wyżej