Growbox kontrolowany przez HA

Witam. Zbliża się czas mojego służbowego wyjazdu na jakiś czas, a nauczony stratami poniesionymi w ostatnich latach dzięki odpowiedzialności, sumienności i staranności mojej rodziny muszę mieć stały nadzór nad tym co się dzieje z moją kolekcją. Tak więc plan jest prosty, ale nauczony moimi poprzednimi osiągnięciami w temacie dłubania w HA itp. od razu poproszę o poradę, czego powinienem użyć. Czasu mało, a jak chcę zdążyć nie mam czasu na kombinowanie. Wrzucę wszystko do growboxa i będe wydawał tylko proste komendy. Powinno się udać.

Napiszę co chcę wykorzystać: esp32, 3 wentylatory pc z PWM (dwa sterowane jako jeden, i jeden osobno) 12V (razem maks 5W) , panel ledowy 12V o mocy 80-85 W, wentylator kanałowy 220v AC (maks 13W), czujnik wilgotności gleby (przewodowy), czujnik wilgotności/temperatury powietrza (przewodowy) i moduł CAM OV 5647( o ile jedno esp32 to wszystko uciągnie).

Właściwie problem mam jedynie z dobraniem osprzętu, aby kontrolować panel ledowy (wł/wył, jasność) i wentylator kanałowy. Znalazłem coś takiego. Regulator napięcia AC 220V o dużej mocy SCR, ściemnianie PWM/regulacja napięcia/regulacja prędkości/cykl pracy, kontroler PWM - AliExpress 13 do wentylatora kanałowego. Chcę też aby było jak najmniej kabli, więc pomyślałem, że z jednego kabla 220V zasilę wentylator i zasilacz 12V (100-120W wystarczy) z którego zasilę panel i wentylatory. 5V dla całej reszty to już żaden problem.

Chętnie przeczytam propozycję, uwagi i opinie.

Z poprzedniego wątku pamiętam, że masz za optymistyczne podejście do wielu zagadnień.

Kamerę to bym radził zbudować na bazie maliny albo w ogóle użyć gotowej konstrukcji.
Normalna magistrala CSI-MiPi (w dość archaicznej wersji standardu, nowsze są o wiele szybsze) pracuje z prędkością 1.5Gbps (co wymaga dość specyficznego prowadzenia ścieżek sygnałowych, gdybyś projektował własną PCB) w ESP32 jest zaledwie jakaś jej namiastka (tzn. magistrala jest zgodna, bo działa, ale moc obliczeniowa samego ESP nie pozwala na zbyt wiele, więc się wykorzystuje tryb przesyłania skompresowanych JPEGów już przez chipset przetwornika - przez to on się dość intensywnie grzeje, ale tryb uncompressed przekracza możliwości MCU).

W ogóle sam przetwornik oprócz CSI-MiPi używa też magistrali I2C (aby przesyłać komendy RCP, czyli sterowania migawką, przesłoną, wzmocnieniem, balansem kolorów itd.), to łącznie zajmuje kilkanaście GPIO, z czego do potencjalnego wykorzystania równocześnie do innych celów jest tylko magistrala I2C (2 piny) o ile wykorzystasz inny osprzęt I2C, który będzie mógł pracować w zgodnym trybie I2C.

No cóż w samej ofercie są dość kiepskie opinie, ale nie majątek, to możesz poeksperymentować…
Weź pod uwagę, że na niskonapięciową część płytki jest doprowadzone 230V~ za prostownikiem (czyli spodziewam się tam napięcia 400V= przy niekorzystnym splocie okoliczności - ta konstrukcja nie ma szans na żadne atesty bezpieczeństwa w Europie, ale czuję w kościach, że nawet i w ChRL…)

jest to zapewne układ dyskryminacji zera i jako taki wykorzystywany jest jedynie sygnał za jego transoptorem (czyli po stronie realnie niskiego napięcia), ale sam projekt tej PCB woła o pomstę do nieba (obszar w czerwonej ramce jest pod napięciem sieciowym, i nawet te 3 rezystory 33k w szeregu wiosny nie czynią).

Tak. Liczyłem się z tym, że mój plan nie wypali i byłem w 99,9% pewien kto mnie zgasi. :slight_smile: Przynajmniej tu się nie zawiodłem. Czyli kamerkę prościej i taniej będzie kupić jakąś mała na wifi gotową. Co do panelu led może wymiana obecnego potencjometru w oryginalnym zasilaczu na potencjometr cyfrowy zadziała? Znalazłem coś takiego jak DS1841 ale zakładam, ze akurat ten się nie nada. W przypadku wentylatora dużego też mógł bym pójść w tym kierunku. Kupić lepszy regulator napięcia i analog (potencjometr) wymienić na cyfrowy. Dobry kierunek?

Nie mam pojęcia, bez schematu nawet nie będę się nad tym zastanawiał, zakładam, że masz pojęcie o elektronice i wiesz co robisz.

A zajrzałeś w dokumentację?
No i skrobniesz sobie jakiś własny soft?

O ile, o tym jak działa kamera może nie każdy wie, ale jeśli masz te elementy to mogłeś już wcześniej poeksperymentować - byś wiedział czy efekt uznasz za zadowalający, ale to co można uzyskać na bazie ESP to typowy ersatz kamery, niby da się, ale moim zdaniem pomysł jest słaby.

Natomiast wyżej skupiłem się na próbie analizy tej płytki (jeśli znasz jej schemat to dawaj - wtedy analiza będzie pełniejsza, bo są granice brawury w oglądaniu mało czytelnego zdjęcia z oferty).

Pomysł sterownia PWM sam w sobie nie jest zły (w sumie sterować światłem LED zasilanym napięciem stałym też można, tylko nie modułem na bazie triaka).
W jakimś innym wątku ktoś nawet podrzucał link do końcówki mocy PWM być może zdatnej do sterowania takim światłem (też wymaga eksperymentu bo tam tranzystor MOSFET miał szansę nie być prawidłowo wysterowqany, no ale można użyć konwertera logiki)