Witam. Zbliża się czas mojego służbowego wyjazdu na jakiś czas, a nauczony stratami poniesionymi w ostatnich latach dzięki odpowiedzialności, sumienności i staranności mojej rodziny muszę mieć stały nadzór nad tym co się dzieje z moją kolekcją. Tak więc plan jest prosty, ale nauczony moimi poprzednimi osiągnięciami w temacie dłubania w HA itp. od razu poproszę o poradę, czego powinienem użyć. Czasu mało, a jak chcę zdążyć nie mam czasu na kombinowanie. Wrzucę wszystko do growboxa i będe wydawał tylko proste komendy. Powinno się udać.
Napiszę co chcę wykorzystać: esp32, 3 wentylatory pc z PWM (dwa sterowane jako jeden, i jeden osobno) 12V (razem maks 5W) , panel ledowy 12V o mocy 80-85 W, wentylator kanałowy 220v AC (maks 13W), czujnik wilgotności gleby (przewodowy), czujnik wilgotności/temperatury powietrza (przewodowy) i moduł CAM OV 5647( o ile jedno esp32 to wszystko uciągnie).
Właściwie problem mam jedynie z dobraniem osprzętu, aby kontrolować panel ledowy (wł/wył, jasność) i wentylator kanałowy. Znalazłem coś takiego. AC 220V regulator napięcia SCR dużej mocy, ściemnianie PWM/regulacja napięcia/regulacja prędkości/cykl pracy, kontroler PWM скорости - AliExpress do wentylatora kanałowego. Chcę też aby było jak najmniej kabli, więc pomyślałem, że z jednego kabla 220V zasilę wentylator i zasilacz 12V (100-120W wystarczy) z którego zasilę panel i wentylatory. 5V dla całej reszty to już żaden problem.
Chętnie przeczytam propozycję, uwagi i opinie.