Mam problem, niby prosta automatyzacja ale nie działa.
Mam panele pv. Produkują najwięcej energii między 11:00 a 14:00. Mam z nich odczyt . Mam podłączony sygnał do pompy ciepła który po podaniu grzeje wodę cwu do wyższej temperatury (55°c)
Chcę ustawić że jak jest produkcja powyżej 5000 W między 11 a 14 ma się wyzwolić grzanie.
Nie problem jak nie dam przedziału czasowego. Po przekroczeniu 5000 uruchamia się, ale dla mnie za wcześnie .
Dodaje przedział czasowy i np w tym okresie jest produkcja 7000 i nie uruchamia się. Uruchomi się w tym przedziale czasowym jak produkcja spadnie i znowu wzrośnie.
Ale jeśli jest słonecznie i nie spadnie
nie uruchomi się wcale.
Dodaj sobie “pomocnika” typu sensor progowy i ustaw próg od jakiego ma być w stanie ON jaki chcesz np. 5000 , użyj go później w swojej automatyzacji sprawdzając czy jest włączony.
Myślę że to może zadziałać ale. Zrobiłem i nie mogę go odnaleźć jak robię automatyzację i ma jakiś wykrzyknik .
Dlaczego nie zrobisz tego w NodeRed??
Chciał bym ale mam to jeszcze nie opanowane a program wydaje się super. Brak czasu
Zanim dalej zaczniesz słać kolejne zdjęcia, to przeczytaj te wskazówki:
Jak prawidłowo zamieszczać YAML, inny kod lub logi w postach na forum - Dyskusje o serwisie - ArturHome
Jeśli zależy ci na szybkiej pomocy to użyj możliwości edycji automatyzacji w HA w formie edytora YAML. Skopiuj kod tej automatyzacji i zamieść w formie tego kodu w swoim poście. Naucz się korzystać z narzędzi debugowania automatyzacji HA w postaci zakładki ślady, tam widać najlepiej dlaczego coś działa tak, a nie jak nam się wydaje, że powinno.
W obecnej formie zdjęć ekranu monitora zniechęcasz skutecznie kompetentne osoby od dotykania twojego tematu.
Dzięki, dostosuje się do Twoich wskazówek. Aczkolwiek to z wykrzyknikiem nie wiem jak w innej formie dodać
Nie wiem co masz na myśli pisząc “to z wykrzyknikiem”.
Chodzi o 2ga fotkę gdzie widnieje panele 5000, to jest pomocnik ale wykrzyknik nie wiem czemu i nie da się odnaleźć go tworząc automatyzację .
Nie analizuje zdjęć ekranu…
Tworzę pomocnika, sensor progowy.
Dodaje encje która pokazuje wartość produkcji z paneli, ustawiam próg tylko jeden ze powyżej 5000, na dole pokazuje stan i pokazał “on” po wpisaniu wartości, zapisuje i jest wykrzyknik, encja niedostepna
Tak by to wyglądało w NR:
Nie załączam kody ponieważ nie podstawiałem żadnych encji.
Ale logika jest taka: moc produkowana większa od 5000W i jest godzina pomiędzy 11-14 załącz grzanie wody. Gdy moc spadnie poniżej 5000W wyłacz grzanie wody.
Bez tworzenia pomocników itp. Mam u siebie też takie sterowanie zrobione tylko mam więcej czynników wpływających kiedy ma grzać np. uwzględniam jaką moc pobiera cały dom
No niestety ale nie zrobiłeś jak chciałeś … przecież
Chcę ustawić że jak jest produkcja powyżej 5000 W
powyżej 5000 (Twoja encja podaje stan -5000) ustawiłeś “tylko górny” czyli jak jest większa od Twojego -5000 to ma być stan On czyli jak podaje -2000 albo 0 albo 1500 to ma być ON ??? Nie wiem czy wiesz ale 0 (zero) i każda liczba dodatnia będzie większa od -5000 …
Poza tym chciałem aby działa,ł jak Produkcja działa czyli moc z PV jest wieksza od określonej wartości 5000 W a wstawiłeś jakiś “prąd dom” ?? Prąd w domyśle natężenie prądu W Amperach ??? Czy dla Ciebie moc , energia , prąd to to samo ?
Powinno być mniejsze niż -5000. Są to waty oddawane do elektrowni. Na minusie bo licznik zlicza w drugą jak oddaje energię. Ty ogarnę mimo że namieszałem minusami i plusami.
Masz to po polsku ? Czy to tak dla mnie wpisałeś ?
To ja tak opisałem, bez przypisywania encji.
@kt65c453 Jako wyzwalacz dodaj szablon czasu. Np 30 sekund
A produkcję z instalacji PV większą niż 5000 W dodaj jako warunek.
Wyzwalacz na 30ty sekundę każdą minutę
Będzie uruchamiać się co minutę.