Dzień dobry
Taki topic, na szybko zrobiłem sobie ustawienie dwóch parametrów w falowniku automatyzacją w zależności od mocy PV. Ale te parametry są od siebie zależne - napięcie ładowania max i napięcie float. Muszę je przestawić w odpowiednim porządku, float nie mogę ustawić powyżej bulk, wrzuciłem obie w automatyzację i zmieniła się tylko jedna. W node red dodałbym delay i dwie cegiełki przy przestawianiu w górę czy w dół. Jest to do zrobienia jedną automatyzacją HA czy trzeba zrobić dwie, jedna mi przestawia faktycznie odczytując moc, a druga sekundę później nadąża za pierwszą? No i w sumie to mi wychodzi 2 dla podniesienia,2 dla obniżenia, a jak myślałem o Node Red to da się to zrobić w jednym flow - na wejściu odczyt mocy, blok if/else dwie ścieżki dla obniżenia/podniesienia. A nie widzę takich opcji w HA automatyzacje - powinienem szukać czy ich po prostu nie ma?
Edit
Ok, znalazłem dla bloku wykonawczego opcje delay dla sekwencji czynności. Czyli 2 automatyzacje mi na razie wystarczą dla podniesienia i obniżenia parametrów, da się to skompresować do jednej?
Prawie nic nie zrozumiałem z tego opisu. Ale podpowiem, że sporo możliwości jest dzięki użyciu pomocników, a jeszcze więcej daje użycie szblonów - template.