Cześć
Być może pytanie banalne, ale czy u Was jest tak samo że HA cały czas pobiera dane z internetu? Spradzałem dziś na routerze i widzę że HA pobiera bez przerwy około 4mbit/s. Mam sporo integracji, itd ale czy to powinno tak być że on bez przerwy zaciąga dane?
Wywaliłem na start speedtest, ale nie dało to efektu, nadal 4mbit/s.
HA postawiony na intel nuc z obrazu dedykowanego dla NUC, dostęp zdalny przez cloudflare. Urządzeń około 20 po wifi i jakieś 20 po zigbee, integracje m.in tuya, pogoda, głośniki google, spotify
Utrzymanie aktywnego tunelu sporo kosztuje (używam innych rozwiązań, ale generują one spory ruch i też początkowo sądziłem, że to za dużo)
Wszystkie, które wymieniłeś bazują na chmurze, może wyłącz wszystkie integracje z ikonką chmurki (oraz wszystkie inne, które nie są nią oznaczone, ale wiesz, że bazują na komunikacji z internetem)
WiFi to niemal na 100% rozwiązania chmurowe, Zigbee zależnie od tego jak masz to ogarnięte (jeśli bramka z zamkniętego systemu, to logika może być też chmurowa - np. bramka Tuya i wszystkie ich rebrandy).
Chyba parę lat nie aktualizowałeś systemu, od dawna już nie ma wydań dedykowanych dla NUC, jest HAOS-generic x86-64.
Nie wiem czy do zamknięcia, zobacz na to - niebieski cała chata, czerwony - dość rozbudowana instalacja HA z backupami na zewnątrz (to te piki uploadu), zielony - testowy HA.
Ale w ogóle nie wszystkie zapytania DNS wymagają kontaktu ze światem zewnętrznym, więc (pomijając fakt filtrowania na DNSie PiHole, a skupiając się na jego roli zwykłego DNSa) każdy inny lokalny DNS (np. ten wbudowany w router) też by obsłużył je lokalnie.
siemka, bardzo ciekawy temat - przy okazji przejścia z radiówy na LTE sam się zacząłem nad tym zastanawiać i bardzo zacząłem pilnować zużycia i wyszło mi, że na godzinę zużywa 40MB (0,66MB/min). HA mam niezbyt rozbudowane (ok 45 urządzeń zigbee i jakieś 4 integracje chmurowe) nawet dla oszczędzenia transferu wyłączyłem codzienne uploady backupów do chmury i zrzucam je ręcznie.