HA cały czas pobiera dane z internetu

Cześć
Być może pytanie banalne, ale czy u Was jest tak samo że HA cały czas pobiera dane z internetu? Spradzałem dziś na routerze i widzę że HA pobiera bez przerwy około 4mbit/s. Mam sporo integracji, itd ale czy to powinno tak być że on bez przerwy zaciąga dane?
Wywaliłem na start speedtest, ale nie dało to efektu, nadal 4mbit/s.

HA postawiony na intel nuc z obrazu dedykowanego dla NUC, dostęp zdalny przez cloudflare. Urządzeń około 20 po wifi i jakieś 20 po zigbee, integracje m.in tuya, pogoda, głośniki google, spotify

pozdr

Utrzymanie aktywnego tunelu sporo kosztuje (używam innych rozwiązań, ale generują one spory ruch i też początkowo sądziłem, że to za dużo)

Wszystkie, które wymieniłeś bazują na chmurze, może wyłącz wszystkie integracje z ikonką chmurki (oraz wszystkie inne, które nie są nią oznaczone, ale wiesz, że bazują na komunikacji z internetem)

WiFi to niemal na 100% rozwiązania chmurowe, Zigbee zależnie od tego jak masz to ogarnięte (jeśli bramka z zamkniętego systemu, to logika może być też chmurowa - np. bramka Tuya i wszystkie ich rebrandy).

Chyba parę lat nie aktualizowałeś systemu, od dawna już nie ma wydań dedykowanych dla NUC, jest HAOS-generic x86-64.

Hej
Źle się wyraziłem odnośnie systemu mam HAOS

Spoko, to kiedyś była platforma dedykowana dla NUC, ale 2 czy 3 lat można instalować na niemal dowolnych pecetach (spełniających wymagania minimalne).

Pominąłem jeszcze kwestię Dodatków, nie wiem, co używasz ale i wiele Dodatków to serwery korzystające z internetu.

Oczywiście sporo zależy od konfiguracji, bo są i takie (Komponenty i Dodatki), które ruch do/z internetu mają tylko opcjonalny.

@szopen dzięki za info, w takim razie temat do zamknięcia.

Nie wiem czy do zamknięcia, zobacz na to - niebieski cała chata, czerwony - dość rozbudowana instalacja HA z backupami na zewnątrz (to te piki uploadu), zielony - testowy HA.

Testowy to praktycznie nie pobiera bo pewnie brak dodatków. Jednak widać że im więcej “ulepszeń” tym większe zapotrzebowanie na dane.

Dorzuce od siebie - Pihole pokazuje ile razy Tasmota żądała zapytań DNS.

Z tym, że te zapytania są obsługiwane lokalnie nie generując ruchu na zewnątrz.

Tego już na routerze nie znajdę niestety.
Ale przecież Pihole przepuszcza przez siebie zapytania DNS na zewnątrz - tyle że obcina o zadane filtry.

Ale w ogóle nie wszystkie zapytania DNS wymagają kontaktu ze światem zewnętrznym, więc (pomijając fakt filtrowania na DNSie PiHole, a skupiając się na jego roli zwykłego DNSa) każdy inny lokalny DNS (np. ten wbudowany w router) też by obsłużył je lokalnie.

siemka, bardzo ciekawy temat - przy okazji przejścia z radiówy na LTE sam się zacząłem nad tym zastanawiać i bardzo zacząłem pilnować zużycia i wyszło mi, że na godzinę zużywa 40MB (0,66MB/min). HA mam niezbyt rozbudowane (ok 45 urządzeń zigbee i jakieś 4 integracje chmurowe) nawet dla oszczędzenia transferu wyłączyłem codzienne uploady backupów do chmury i zrzucam je ręcznie.