Ktoś już podnosił? Działa?
ja po ostatnim to trochę się boje, zanim nie wyjdą poprawki
Podniosłem. Nie widzę problemów.
No to snapshot i jedziemy
Wczoraj aktualizowałem. Jak na razie nie dostrzegam problemów.
Z tego co widzę to Weatherbit się wyłożył. Teraz na karcie Integracje świeca się czerwone ramki jak jakieś urządzenie jest niedostępne lub jest z nim jakiś problem.
U mnie bez problemów, w logach też nic szczególnego nie ma.
@artpc Te ramki to już były w 2021.4.x
@mstefanowicz
podniosłem 3 z 4 instalacji (tej ostatniej nie mogę ze względu na długoterminowe testy wycieku pamięci dla developera integracji, który nie dysponuje instalacją z problemem, a akurat zacząłem je tuż przed publikacją 2021.5.0)
Problemów widzę sporo, ale żaden dla mnie nie był krytyczny, czas developerom niezależnych integracji zacząć zgłaszać warning’i, bo masakra to się zacznie w 2021.6
Natomiast niektóre ulepszenia (zasadniczo to czas startu integracji) były dla mnie dość istotne, bo jeden z systemów podnosił mi się niesamowicie długo, a teraz już znam przyczynę.
Możesz mieć rację. Już mnie straszą wyłączeniem integracji z Midea:
No ‘version’ key in the manifest file for custom integration ‘midea_ac’. As of Home Assistant 2021.6, this integration will no longer be loaded. Please report this to the maintainer of ‘midea_ac’
Może i tak ale nie świeciły się u mnie
Jakaś lipa jest z wersją 2021.5.5, mam wrażenie że wszystko pada, integracja growatt mi wyleciała - encje niedostępne, tts reverso nie działa, nodered nie domaga, a poniżej sa takie logi w supervisor
21-05-22 18:37:29 ERROR (MainThread) [asyncio] Task exception was never retrieved
future: <Task finished name='Task-982434' coro=<Scheduler._run_task.<locals>._wrap_task() done, defined at /usr/src/supervisor/supervisor/misc/scheduler.py:58> exception=TypeError('an integer is required (got type str)')>
Traceback (most recent call last):
File "/usr/src/supervisor/supervisor/misc/scheduler.py", line 62, in _wrap_task
await task.coro_callback()
File "/usr/src/supervisor/supervisor/misc/tasks.py", line 416, in _watchdog_addon_application
if addon.in_progress or await addon.watchdog_application():
File "/usr/src/supervisor/supervisor/addons/addon.py", line 479, in watchdog_application
return await self.sys_run_in_executor(check_port, self.ip_address, port)
File "/usr/local/lib/python3.8/concurrent/futures/thread.py", line 57, in run
result = self.fn(*self.args, **self.kwargs)
File "/usr/src/supervisor/supervisor/utils/__init__.py", line 43, in check_port
result = sock.connect_ex((str(address), port))
TypeError: an integer is required (got type str)
Aktualizowałem do tej wersji w czwartek i nie mam z nią żadnych problemów i błędów. Jeśli w międzyczasie aktualizowałeś Mosquitto brokera do najnowszej wersji to wyłącz w nim watchdog-a/ obserwatora.
Potwierdzam, mam to samo od 2021.5.5 i brak rozwiązania na chwilę obecną
Po sugestii kolegi z forum wyłączyłem w mosquitto broker obserwatora i na razie nie ma błędów, ale niestety coś niedomaga mi integracja z Sonoff, światła same się włączają, a nie są widoczne w HA
Posiadacze integracji z Midea - nie instalujcie czerwcowej aktualizacji. Odgrażali się, że integracja nie będzie działać i nie działa
U mnie działa bez zastrzeżeń
Z logów wynika że integracja midea_ac
nie została odnaleziona. Jak nie wiadomo o co chodzi to najlepszy jest restart całej maszyny.