Kilka słów na temat mojego rozwiązania na problem dodatkowej, odległej lokalizacji. Może komuś pomoże. Szukałem taniego rozwiązania na połączenie do HA w mieszkaniu, domku letniskowego. W domu mam HA zainstalowany na Proxmox. Taka instalacja nie miała na celu instalacje kilku VM na jednym komputerze (HP T630) ale raczej wygodę i bezpieczeństwo, łatwość odtworzenia całego HAOS z backupu.
Domek letniskowy połączony z internetem za pomocą modemu 5G. Do niego podłączony router - Cuddy AC1200. To było najważniejsze odkrycie. Nowy można to kupić za 90zł! Ma “na pokładzie” możliwość skonfigurowania VPN Wireguard. Przy pierwszej próbie skonfigurowałem wireguarda na HA. Działało, ale lepszym rozwiązanie okazało się zainstalowanie WireGuard jako kontener wprost na Proxmox. To uniezależnia połączenie VPN od HA. Taka konfiguracja działa już kilka miesięcy bez żadnych problemów. W domku letniskowym mam dodatkowo bramkę ZigBee LZB-06P7, pozwalająca na połączenie bateryjnych urządzeń Zigbee poprzez ZigBee2MQTT. Bez problemu działają również urządzenia ESPHome po Wifi.
3 polubienia