Szanowni,
miałem i mam instalacje automatyki domowej zrobioną w standardzie KNX i to bardzo fajne ale trochę jednostronne a dostępne wizualizacje są dość ubogie.
Niedawno, kolega pokazał mi HA i wygląda mi to, raz na sensowną, budowaną przeze mnie wizualizację oraz integrację tego co mam w KNX z resztą automatyki domowej. Ale, oczywiście pojawiła się sterta problemów którą trzeba przerzucić.
Na początek mam problemik z zewnętrznymi roletami i wewnętrznymi żaluzjami. KNX daje się ładnie zintegrować z HA ale, gdy chcę korzystać np. z innych dodatków nie bardzo wiem jak (czy w ogóle się da) spiąć je ze sterowaniem KNXowym.
Na przykład - obsługuję KNX-owo rolety i w HA mogę sobie ustawić klasyczny “button” otwórz/zamknij i to działa. Ale jak chcę zrobić ładny interfejs, np.
to już nie wiem czy się da a jeśli tak to nie wiem jak uruchomić taki “przycisk”.
Czy ktoś z Szanownych przewalczył już przypadek KNX-owych rolet i żaluzji i mógłby coś poradzić?
Kurczę, oczywiście! Kompletnie zapomniałem że chcę skonfigurować “przycisk” a nie zdefiniowałem obiektu KNXowego w integracji z HA.
Sorry, dopiero zaczynam i dziękuję za oświecenie!
Sprawdzam i oczywiście rusza ale błądzi. Jeśli mogę prosić o drugą wskazówkę:
w configuration podaję:
To nie jest “przycisk”, musisz nauczyć się poprawnie opisywać rzeczy w HA i na początku korzystaj z wbudowanych w HA wizualizacji, jak one będą działać poprawnie możesz korzystać z komponentów niestandardowych.
Dodaj kartkę typu kafelek do dashboardu HA, później encję zmień na Twoją roletę i sprawdź czy sterowanie encją działa poprawnie.
Oczywiście że to nie jest przycisk tylko “coś” co steruje działaniem.
Ale pomijając niepoprawną terminologię, nie rozumiem dlaczego to nie zadziałało i jak szukać mojego błędu. I, tak jak pisałem powyżej, próbowałem z “kafelkiem” ale kafelek też nie zadziałał i niczego nie meldował (chociaż coś tam w nim działa bo po kliknięciu w “otwórz”/“zamknij” wskaźnik procentowy otwarcia rolety się zmienia).
Nie pokazał błędu na ekranie ani w logu.
A pytam o to bo jeśli zdefiniuję encję jako switch z adresem grupowym knx-a pod którym mam odniesienie do akcji i wyzwalacza (czyli przycisku ale tym razem prawdziwego, knx-owego, ściennego) to dodając do dashboardu “przycisk” HA
właśnie dostaję to czego chcę i, tutaj wszystkie rolety działają poprawnie.
Natomiast gdy próbuję zdefiniować, na próbę, (knx->cover) tę roletę postępując tak jak opisuje to dokumentacja (a właściwie tak, jak widać, jak mi się zdaje że to opisuje) podając, jak widać, knx-owe adresy grupowe akcji i sygnalizacji, to nie chce działać.
Diabeł tkwi w szczegółach, dlatego potrzebujesz większego zrozumienia jak działa cały HA. Zacznij od zabawy edukacyjnej z narzędziami deweloperskimi w samym HA. Masz tam zakładkę gdzie możesz odczytać stan dla encji, urządzenia. Jest zakładka usługi, akcje gdzie możesz wywoływać zdarzenia dla sprawdzenia działania np pojedyńczego polecenia KNX.
Wszyscy tu zakładamy również, że KNX masz w jednym palcu.
Ok, dziękuję, ruszyło - pochrzaniłem te adresy jednak (ta moja instalacja knx-owa działa już 4 lata i jest dość rozbudowana) choć sprawdzałem - życie. Ruszyło oczywiście na tej Twojej “kafelce”, więc pora na ten obrazek-przełącznik od którego zacząłem
Ale, przy okazji, inne pytanie choć związane - robiłem to tak:
poprawiałem definicję w configuration.yaml;
potem NARZĘDZIA DEWELOPERSKIE → SPRAWDŹ KONFIGURACJĘ;
potem NARZĘDZIA DEWELOPERSKIE → URUCHOM PONOWNIE → SZYBKIE PRZEŁADOWANIE
potem korekta encji w PRZEGLĄD → “kafelka” → EDYTUJ
i działa ale ta encja ma już (po eksperymentach) cztery powtórzenia, w tym trzy poprzednie mają w końcówce nazwy numer (_1, _2, _3) i są sygnowane w rejestrze encji jako “Niedostarczana”. Jak się można ich pozbyć bo to są pozostałości po moich testach?
Nie było konkretów wiec nikt oprócz Ciebie nie mógł tego wychwycić .
Powinna być możliwość skasowanie encji. Osobiście jak testuje coś w HA to na końcu dopisuję -test dzięki czemu po testach zmieniam na docelową nazwę a encje testowe kasuję.
Z ciekawości: na jakim producencie sprzętu KNX oparłeś rozwiązanie?
No więc rolety zewnętrzne ruszyły w całości (dziękuję Szanownym za uwagi) ale teraz próbuję zrobić (następny krok) żaluzje wewnętrzne i ta górka jest znacznie większa. Zamknąć i otworzyć można banalnie prosto ale już do sterowanie listkami żaluzji nie widzę “przycisków”. Znalazłem wprawdzie, w sieci, taki obrazek: