Cześć. Mam też moduł od Szymona i jakoś nie mogę do końca ogarnąć tematu. Moduł zainstalowany, ebusd też i wygląda, że działa, bo w logach eBUSD pojawia się dużo informacji, parametrów. W MQTT pojawiły się 4 urządzenia: ebusd, ebusd700, ebusd bai i ebusd broadcast. Ebus bai to mój kocioł i jak wejdę do środka to widzę dużą liczbę sensorów. Przy wszystkich sensorach widnieje opis: nieznany. Nie wiem jak ruszyć dalej. Będę wdzięczny za pomoc. Chcę się wzorować na tym smart-home-ebus-adapter/homeassistant at master · piwko28/smart-home-ebus-adapter · GitHub, ale utknąłem.
Witam . Spróbuj restart adaptera i samego Ha. Zobacz czy dodatek się włącza , sprawdź konfigurację dodatku.
Sprawdź co wysyła po mqtt,przy pomocy Mqtt-
Explorer. Mój adapter działa już prawie rok ,bez większych problemów.Mam ten sam adapter
Te ustawienia dodatku są sprawdzone ,wpis
,filter-name=""pokazuje wszystkie opcje wyswietlania sensorów Powodzenia
podeślesz karty do vaillanta ??
Pytanie czego potrzebujesz ?
Karty termostatów są wyżej
Dashboard , bez przetłumaczonych nazw sensorów nic nie pomoże .
Polecam dobrze się , wczytać , w wątek i zacząć od Mqtt-explorer i powoli zapoznawąc sie z nazwami sensorów dopasowując je pod siebie,
Na stronie: Reserve-my-adapter – ebusd można od ręki nabyć eBUS Adapter w wersji v5 lub c6. Już miałem ją zamawiać, ale zajrzałem do środka mojego kotła (Vaillant ecoTEC PLUS VC 186 3-5) i zlokalizowałem gniazdo “BUS”, ale jest ono połączone z modułem mieszacza (VR 61/3), który sobie wisi na ścianie tuż obok.
Laickie pytanie - ale chciałem się upewnić, iż prawidłowo rozumiem istotę tego protokołu komunikacyjnego i niczego nie puszczę z dymem:
- rozumiem, że mogę się wpiąć adapterem szeregowo na żyły “+” i “-” albo w kotle albo w mieszaczu, prawda? Innymi słowy - nie stanowi problemu, że kocioł już gada z mieszaczem na tym porcie?
Z całą pewnością nie szeregowo, ale równolegle to i owszem.
Oczywiście, że równolegle
Myślałem o jednym - napisałem o drugim, sorry
ja go posiadam tylko co z tego jak nie ma przetłumaczonych all sensorów etc. za duzo pisac rok z tym walcze i pieca nie odczytam tylko dane z panela na ścianie co s daje. doszedł do tego i narazie stop.
Pisząc “ja go posiadam” miałeś na myśli tę podlinkowaną przeze mnie wersję adaptera? Rzeczywiście poza tą jedną encją z temperaturą 26,19 - wszystko pozostałe jest u Ciebie nieznane lub niedostępne?
Szanowni, może mi pomożecie bo już głupieję.
Próbuję skonfigurować HA do pracy z kotłem VC206/5-5. Do tego mam regulator VRC 700. Kupiłem adapter ebusd w wersji wifi, podłączyłem i skonfigurowałem. Zainstalowałem sobie ebusd na wirtualnej maszynie. Odpalam komendą:
ebusd --foreground --scanconfig -d ens:192.168.0.30:9999 --mqtttopic=ebusd --mqtthost=192.168.0.10 --mqttport=1883 --mqttjson --mqttuser=mqtt_user --mqttpass=xxx --log=all:debug -l /var/log/ebusd1.log
mqtt explorer pokazuje bardzo podstawowe dane:
Czy ktoś może mi doradzić, czy coś zrobiłem źle w konfiguracji? Czy mój piec nie potrafi wysłać innych danych niż podstawowe?
Dzięki za wszelkie podpowiedzi.
A czemu ebusd na dodatkowej maszynie? Nie łatwiej zainstalować jako dodatek?
Nie wiem o żadnym dodatku.
Nie żartowałem, dlaczego zakładasz, że każdy jak Ty wie o tym dodatku, dokładnie o tym skoro może być (jest) więcej takich dodatków . Wypowiedzi powinne zawierać szczegółówe informacje (np. linki) pomocne innym osobom, np.
“Nie łatwiej zainstalować jako dodatek? Używam tego GitHub - LukasGrebe/ha-addons: Addons for Home Assistant”
Nie steruj się, nie było złośliwości w mojej wypowiedzi. Posty piszę raz dłuższe innym razem krótsze wszystko zależy na czym piszę i ile mam czasu. Obiecuję poprawę
Hej, po dodaniu kodu:
name: Cwu m3
unit_of_measurement: m³
device_class: gas
state_class: total_increasing
state_topic: ebusd/bai/PrEnergySumHwc1
payload_available: true
payload_not_available: false
value_template: '"{{ value.split('';'')[0] | int }}" / 628544,715 )|round(3) }}"
'
input_select:
central_heating_operation_mode:
name: CH Operation Mode
options:
- Automatyczny
- Noc
- Dzień
- Wyłączony
central_heating_temporary_mode:
name: CH Temporary Mode
options:
- Brak
- Party
- 1 Dzień w domu
- 1 Dzień poza domem
- Wietrzenie
input_number:
central_heating_heat_curve:
name: CH Heat Curve
min: 0.2
max: 4.0
step: 0.1
mode: box
central_heating_set_day_temp:
name: CH Set Day Temperature
min: 5
max: 30
step: 1
unit_of_measurement: °C
central_heating_set_night_temp:
name: CH Set Night Temperature
min: 5
max: 30
hot_water_temp_desired:
name: Hot Water Temperature Desired
min: 35
max: 65
mode: slider
Otrzymuje błąd:
Error: extra keys not allowed @ data[‘input_select’] .
Pomożecie??
A gdzie ten kod wstawiasz?
Ustawiam w mqtt.yaml ?
To chyba wiele tłumaczy
https://www.home-assistant.io/integrations/mqtt#manual-configured-mqtt-items
Cześć!
Od jakiegoś czasu (~rok) używam adaptera ebusd do Vaillanta VC 206/5-5 ze sterownikiem VRC720 (przewodowym).
Na początku najbardziej zależało mi na podglądaniu parametrów pieca oraz odczycie zużycia gazu. To działa wyśmienicie.
Integracja z HA poprzez dodatek i potem MQTT: GitHub - john30/ebusd-configuration: ebusd configuration files
Mam podpiętą do pieca pompkę cyrkulacyjną CWU, która jest sterowana ze sterownika na podstawie harmonogramu. Harmonogram można ustawić z podziałem na 3 różne przedziały czasowe / na dzień.
Mogę odczytać status pompy obiegowej czy jest włączona / wyłączona… StatusCirPump
Pytanie… czy ktokolwiek wie jak (o ile można) sterować pompą obiegową z HA? Mogę zmieniać krzywe grzewcze, nastawy temperaturowe, tego przykłady są również w internecie… Ale nt pompki obiegowej czarno, nic nie znalazłem.
W ostateczność wypnę pompę z pieca i przesterowywać ją będę osobno za pośrednictwem ESP, ale to raczej ostateczność.
Cel? Większa kontrola nad pracą pompy pozwoli poprawić komfort użytkowania przy optymalizacji zużycia gazu (brak bezsensownego przepływu wody dla CWU → brak szybszego wychładzania).