HA i sterowanie kotłem gazowym Vaillant VC 206/5-5

Niestety nie ma możliwości sterowania pompą cyrkulacji z poziomu dodatku ebus. Dodatek wykonuje tylko to co sterownik posiada w opcjach ,czyli tylko zmiana harmonogramu. Pozostaje Smart gniazdko itp.

Dzięki za info, ale może wspólnie (również dla potomnych) znajdziemy sposób jak sterować pompką obiegową CWU zp poziomu HA.

Z tego co widzę, w sterowniku VRC720, są 3 tryby pracy CWU:

1. wyłączony
  2. ręcznie
  3. sterowanie czasowe → AUTO (wg harmonogramu)

Analogicznie, poprzez MQTT w HA powyższe tryby wyświetlają się jako:

1. Wyłączony
  2. Day
  3. Auto

Praca pompki obiegowej CWU jest, z tego co widzę, ściśle skorelowana z trybem pracy CWU.

Jeżeli CWU ma ustawiony tryb:

1. Wyłączony → Pompka również ma status wyłączona (StatusCirPump)
  2. Ręcznie → Pompka ma status włączonej, pewnie na sztywno chodzi do momentu zmiany trybu (logiczne, piec grzeje by utrzymać stałą temperaturę zadaną, pompka obiegowa cały czas pracuje).
  3. Sterowanie czasowe (auto, harmonogram) → Pmpka pracuje przy założonym harmonogramie.
    UWAGA!
  • Harmonogram pracy CWU oraz pompki CWU: odrębne planery tygodniowe z podziałem na godziny 0-23
  • Dla jednego i drugiego planera, możliwość ustawienia maksymalnie 3 przedziałów godzinowych na dzień.

Czy korzystacie z harmonogramów pracy (dla CWU i CO) ustawionych w sterowniku Vaillant i jakoś wpływacie na niego przez ebus? (jest to w ogóle możliwe)? Jedynie co widzę, to tryb (wspomniałem wyżej), ale nastaw harmonogramu już nie widzę…

Czy jeżeli nie ma takiej możliwości (co podejrzewam), to przerzucacie się na planer/harmonogram pracy w HA i sterujecie odpowiednio trybami: wyłączony / ręczny ?

zarówno w CWU jak i CO, w trybie ręcznym na sztywno ustawiam temperaturę zadaną i tyle (logiczne).

Może to jest sposób na sterowanie pompką CWU? → sterowanie odpowiednio trybem pracy: wyłączony / ręczny (day).

Pozwolę sobie nawiązać do tego co napisałeś … czy zgodnie z wszystkimi wpisami na różnych forach - resetowałeś rejestry Twojego Vaillanta, by zliczanie energii/zużytego gazu działało prawidłowo, czy może jeszcze licznik z Twoim kotle nie osiągnął tej magicznej liczby przy której się blokuje i zaczyna liczyć (lub raczej nie liczyć) jak mu się podoba ?

Hej, kolejny raz probuje sie zabrac do tego Vailanta przez ebusd.
Sam dodatkem mam zainstalowany i komunikacja z piecem sie odbywa i na tym koniec.

Czytam opisy i widze, ze trzeba dograc jakies konfigi, pliki csv ale mimo szczerych checi nie dokopalem sie gdzie to wgrac ani dokladnie co.

Wyzej kolega @arkop pisal o takich konfigach.

Nie mam zadnego z tych plikow i nie wiem gdzie je znalezc i malo tego nie wiem gdzie je wgrac bo nie mam takiego katalogu /config/ebus w HA. Folder gdzie jest configuration.yaml nie ma nawet katalogu ebus ani zadnego nawiazania. Dodatek zainstalowal sie chyba w dokerze bo znalazlem plik mqtt-hassio.cfg w /var/lib/docker/overlay2/666f8f6…/diff/etc/ebusd i jeszcze drugim overlayu ale to chyba nie tam powinno byc bo te overlaye po wylaczeniu sie kasuja.

W samym configuration.yaml nie ma nic z ebusd .

Czy moze jakis hint skad te pliki wziac i gdzie je wgrac ?

Mam HA supervised zainstalowane na debianie czyli siedzi w /usr/share/hassio
Znalazlem config.yaml w /usr/share/hassio/addons/git/2ad9b828/ebusd ale nie wiem czy mam go edytowac czy nie.

Dodam jeszcze ze mam Vaillant VC 206/5-5

Ja nie wiem nic o ebusd, ale jak czegoś nie wiem to szukam w dokumentacji:

Kolega ma mniej standardową metodę na pisanie konfiguracji, ale wszystko opiera się na metodzie inkludacji do innych plików !include mojplik.yaml. Nie masz tych plików, bo trzeba je stworzyć, ale równie dobrze te zapisy mogą być ciurkiem w jednym dużym pliku podstawowym konfiguracji homassistant (core) - configuration.yaml. Nie może być nigdzie gdzie wydaje ci się, że mógłby być. Lokalizacja /usr/share/hassio/addons/git/2ad9b828/ebusd dotyczy kontenera z HA.

Opisał to dobrze inny kolega tu:

To dobrze jest przeczytać dokumentację dla tej metody instalacji i dokumentację na github:

Jest tam taka wzmianka jak poniżej. Standardowo skrypt instaluje konfigurację HA w: /usr/share/hassio/homeassistant

Dziękuję za chęć niesienia pomocy ale mnie nie chodzi o sam HA, ktory znam dosc dobrze. Wiem jak dziala konfiguracja gdzie co jest itp. De facto calusienki dom mam w bms od pilotow do tv przez zmiekczacze wody po fotowoltaike i automatyczne otwieranie schodow skladanych na poddasze.

Ten ebusd mnie zablokowal. Niby sie integruje i jesli znajde gdzie jest jego katalog konfiguracyjny albo sciezka to to powgrywam. Konfigi tez napisze jak dostane przykladowy i info gdzie szukać detali. To tez nie jest swiatlo w salonie zeby metoda prob i bledow sie bawic bo mozna zniszczyc piec.

Tym niemniej dzięki za checi.

Spróbuj w Mqttexploer poszukaj jakie wiadomości wysyła ebus ,a później to żmudna praca szukania encji która cię interesuje. .
Mnie też to czeka po wczorajszej aktualizacji zmieniły się nazwy , teraz muszę szukać i zmieniać dashbordy i pliki automatyzacji :sunglasses:

widze cala komunikacje w logach ale gdzie to wpisywac ?
poza tym mam wrazenie ze encje ktore sa widoczne to jest jakis defaultowy config, ktory trzeba zmienic poniewaz w komunikacji sa inne wiadomosci, co do ktorych nie ma encji i trzeba je stworzyc.

Czyli wydaje mi sie, ze dziala to tak :slight_smile:

• integracja uruchamia komunikacje ze sterownikiem i caly jej ruch widac
  • integracja ma standardowy konfig, ktory mowi, ze sygnal z portu x przypisz do takiej encji
  • jesli sie pojawi sygnal, ktory w defaultowym konfigu nie ma encji to nie jest wyswietlany
  • jesli jest zdefiniowana encja ale sterownik nie wysyla danych na przypisany jej topic to jest unknown

i teraz celem tych konfigow jest przeanalizowanie ruchu ze sterownikiem i wywalenie zbednych ensji oraz dopisanie encji, ktorych nie bylo

Zasadniczo logiczne tylko

1. Nie wiem gdzie to wpisywac tzn. gdzie sa definicje encji i przypisanych im w jakims formacie (mqtt?) kodow
  2. Jak to ogarne to reszta bedzie analiza komunikacji w logu i googlowanie co dana informacja oznacza

Słuchaj, nie jestem wybitnym specjalistą od eBUSd i komunikacji i tez do wielu rzeczy doszedłem metodą prób i błędów - ale chętnie się podzielę tym co już mam.
W moim przypadku HA jest postawiony jako hassio (nie doker ani żaden kontener).

Teraz nie mam jak, będzie nie mam dostępu do komputera, ale postaram Ci się napisać wieczorem jak to mam skonfigurowane i u mnie działa.

Bede dozgonnie wdzieczny. Jesli wolalbys polaczyc sie na jakims komunikatorze to daloby sie tez pokazac i moze nie trzeba tyle pisac :slight_smile:

@Yassith
Nie bądź egoistą, po to jest publiczne forum by rozwiązania trafiły do jak najszerszego grona potencjalnych odbiorców.

1 polubienie

tu masz paczke do wgrania do HA GitHub - john30/ebusd-configuration: ebusd configuration files

A gdzie do HA mam to wgrac bo nic o tym tam nie pisze

To raczej zależy od tego co zainstalowałeś i jak…

Jeśli chodzi o Dodatek ten od LukasGrebe to instrukcję masz tu

on się integruje po MQTT - masz broker Mosquitto w postaci Dodatku?
jest też info gdzie co wgrać…

Custom CSV or MQTT cfg files:

To use custom config files you can use the configpath option. You can create a local copy of GitHub - john30/ebusd-configuration: ebusd configuration files in your “/config” folder and change configpath to e.g. “/config/ebusd-configuration/latest/en”. Custom CSV files must be in the /config folder.

Similarly for MQTT create config file in “/config” folder and link it using the --mqttint=/config/YOUR_FILE_PATH option

w dobrej sytuacji (tzn. masz piec i osprzęt wspierany “z pudełka” niczego nigdzie nie wgrywasz)

Cześć,

Chcę zrobić ogrzewanie w domu troche inteligentniej…
Już mam generic termostaty połączone z głowicami/sensorami temperatury, działa osobne dla każdego pokoju…
Chce teraz podłączyć do kotła Saunier Thelio Condens (mam z pilotem Salus).
Trzeba właczyć/wyłączyć ogrzewanie zdalnie na podstawie triggera “hear demand”… czy są inne opcje?
ebus nie widzi tego pilota niestety, probuję sterować przez SetModeOverride… i coś nie działa…

Probuję:
ebusctl w -c bai SetModeOverride “X;40;50;-;-;0;0;0;-;0;0;0”
gdzie X (hcmode):
3 - water
2 - heat
1 - off
0 czy - - auto

1 - nic nie grzeje,
0, 3 - mam gorącą wodę, ogrzewanie nie działa
2 - nic nie grzeje,

Pilota próbowalem odłączyć, włączyć “manual mode” - żadnych zmian.
Pilot włączaje ogrzewanie na podstawie wewnętrznej temperatury… Czy bez pilota piec nie wie kiedy trzeba włączyć gaz?

Jak można przymusowo włączyć gaz?
Widziałem tutaj rozwiązanie z mqtt termostatem, to idealne, ale nie znalazłem odpowiednych opcje w Thelio Condens…

Będę wzdzieczny za wszelkie propozycje rozwiązania tej łamigłówki…

PS Chybe ten ModeOverride coś się popsuło, widzę teraz:
[update error] unable to parse poll-read bai HcPumpMode from 3108b509030d4904 / 00: ERR: invalid position
Kocioł działa, ale ebus nie widzi część parametrów…

Dobra dzieki, powoli zaczynam rozumiec.

Robie w HA katalog /config/ebusd-configuration/latest/en
Wgrywam tam zawartosc

Teraz mam to gdzies wpisac - zakladam, ze w konfiguracji addona ebusd.

–mqttint=/config/ebusd-configuration/latest/en

Zobacze co mi z tego wyjdzie

/config już masz - tam są wszystkie kluczowe konfiguracje
Zależy skąd patrzeć, ale może on się nazywać /homeassistant,
ale może ujmę to prościej - to ten katalog gdzie jest ten configuration.yaml należący do HA.

tak tak az taki lewy to nie jestem :slight_smile:
wgrane tylko nie do konca wiem jeszcze gdzie ten link mam wrzucic

–mqttint=/config/ebusd-configuration/latest/en

W konfiguracji addona mam takie cos

A zapomnialem dodac ze mqtt mosquito mam od dawna

No nie każdy wie, że /homeassistant i /config to to samo.
Natomiast w pozostałych kwestiach to za dużo nie pomogę, bo nie mogę tego sobie odpalić tego “na sucho” bez sprzętu (nie mam nic na ebus, po prostu zajrzałem w dokumentację add-ona i tam w ogóle zalecają przeczytanie całej wiki a tego to już mi się nie chce czytać od deski do deski).

ALE

Jak sobie przełączysz konfigurację Dodatku w tryb YAML…
to zobaczysz coś takiego

to chyba nieco oczy otwiera - co masz gdzie wkleić.

to jest parametr polecenia

więc w GUI konfiguracyjnym Dodatku wystarcza tyle (o ile to wynika z dokumentacji bo sobie skopiowałem z posta wyżej)
/config/ebusd-configuration/latest/en

TYLKO…
w takim wypadku to sobie musisz sam naskrobać konfigurację dla MQTT, a ja mam zerową motywację, aby brnąć przez te kilometry dokumentacji.

To jednak zla konfiguracja - taki mam log

2025-01-12 00:20:15.720 [mqtt error] unable to open integration file /homeassistant/ebusd-configuration