Witam społeczność.
Zaczynam przygodę z HA. Serwer postawiony, urządzenia dodane, parę gotowców ściągniętych.
Chcę zrobić termostat modulowany do tego kociołka.
Tryb pracy krzywa grzewcza, ogrzewanie grzejnikowe. Niestety brak komfortu i mimo zmian ustawień krzywej nie jestem w stanie utrzymać zadanego parametru grzania.
Wykombinowałem w ten sposób że zadana temperatura na panelu HA jest porównywana ze wskazaniem termometru, jeśli różni się o histerezę to zmienia o różnice temperaturę zadana do krzywej kotła, ponowny pomiar po określonym czasie np. godziny.
Do tego harmonogram do temperatury zadanej.
Takie rozwiązanie wykorzysta automatykę kotła co do krzywej a zaadoptuje ja na bieżąco.
Dodatkowo harmonogram dla zadanej CWU
Encje temperatur mam wyciągnięte.
Próbuje na razie ogarnąć HA.
Będę wdzięczny za sugestie.
Viessmanny obsługują opentherm. Nie wiem czy akurat ten model. Istnieje niestandardowy komponent do HA, który jest termostatem modulacyjnym opentherm. W moim przypadku stabilność temperatury utrzymuje na poziomie +/- 0.05 C. Wiem, wiem. HA nie powinno sterować ogrzewaniem, ale w przypadku śmierci HA kontrole przejmie fizyczny termostat
Wykminiłem sobie żeby co godzinę sprawdzać temperature w pomieszczeniu i poprawkę wrzucać jako wynik arytmetyczny do przesunięcia krzywej w kotle. Te encje są dostępne, z “palca” są wykonywane. W wypadku padnieca HA kocioł pracuje nadal w/krzywej ostatnio zmodyfikowanej.
Dopiero zaczynam przygodę z HA, przegrzebuje poradniki…
ja nie wiem o jego istnieniu i nie moge tego znaleźć. Może warto podzielić się linkiem chyba, że nie chcesz dzielić się wiedzą - trochę uszczypliwie ale może zapamiętasz na przyszłość . Chwytam się wszystkiego aby wypowiedzi osób na forum były bardziej szczegółowe.
Jako, że zgarnąłem “ochrzan” to się poprawiam. Link do github:
GitHub - Alexwijn/SAT: The Smart Autotune Thermostat (SAT) is a custom component for Home Assistant that works with an OpenTherm Gateway (OTGW)..
Komponent oblicza temperaturę zasilania kotła gazowego / pompy ciepła, na podstawie krzywej grzewczej oraz PID. W sytuacji gdy minimalna moc kotła jest za wysoka dla aktualnych potrzeb to przechodzi w tryb PWM.
Przykładowe działanie gdy nikogo nie ma w domu:
Zadana temperatura 21.4. Instalacja grzejnikowa
@kapryk tylko to rozwiązanie wymaga bramki ot.
A z innej beczki zmienił się nod call service na action, jak go ustawić?