Witam wszystkich,
To moja pierwsza instalacja i uruchomienie HA. Uruchomiłem HA przez virutalboxa i po uruchomieniu wszedłem przez przeglądarkę na adres:
http://homeassistant.local.8123
Pojawiła się strona z konfiguracją HA, ale po pewnym czasie pojawił się komunikat o problemie z siecią. Komputer jest podłączony do sieci przez kabel ethernet i połączenie cały czas było.
Po zamknięciu konfiguracji uruchomiłem HA ponownie, jednak teraz już się nie uruchamia ani z poziomu wcześniej podanego linku ani po wpisaniu zczytanego IP:
192.168.0.***:8123
Cały czas pojawia się komunikat o nie odnalezieniu strony. Wchodziłem na router i homeassistant jest widoczne.
Będę wdzięczny za pomoc.
Do posta załączam informacje o komputerze i windowsie, potwierdzenie widoczności HA w sieci, moje ustawienia Network z VirtualBOX i potwierdzenie połączenia z HA.
Windows > Uruchom > cmd > wpisz ping 192.168.0.X
( adres HA)
Takie dane/podobne powinny się wyświetlić
..
Packets: Sent = 4, Received = 4, Lost = 0 (0% loss),
Approximate round trip times in milli-seconds:
Minimum = 2ms, Maximum = 13ms, Average = 5ms
/
Jeśli nie odpowiada - coś blokuje połączenie.
Jeśli odpowiada, ale port 8123 nie działa - firewall albo inna blokada.
@krskrab dzięki za odpowiedź
Poniżej zrzut z wyników.
Wyłączyłem zaporę sieci i cały czas witryna nieosiągalna.
Dziwne, że za pierwszym razem uruchomiła się konfiguracja a teraz już w ogóle nie wchodzi.
Dodam, że virutalboxa instalowałem na czystym windowsie 10.
TP-LINK (mam i więcej nie kupie)
- Jedynie co mi przychodzi do głowy to przypisanie stałego IP HA i restart rutera.
- Poczekaj na odpowiedzi znających się na sieci
No niestety TP-LINK.
To czekam w takim razie na porady specjalistów od sieci.
Nie potwierdzam, przez ostatnie kilkanaście lat konfigurowałem z kilkadziesiąt różnych modeli ich sprzętu i każdy działał normalnie, nie jest to może producent sprzętu z fajerwerkami, ale w swojej klasie cenowej nie odstaje jakoś od konkurencji (a kiedyś ta marka była dobra bo tania, w takim sensie w jakim tanie wino jest dobre, bo tanie, teraz tę lukę rynkową zapycha Cudy), w dodatku większość modeli to była świetna baza sprzętowa pod openwrt i pochodne.
Nie jestem wprawdzie ich fanem (za to jak bezczelnie rozwalili polską społeczność - niezależne polskie forum skupione głównie na ich sprzęcie, ale też na rozwiązaniach open-source), ale mimo wszystko nie jestem antyfanem.
Pomysł brzmi rozsądnie.
Pomysł na odpalanie HAOS w windowsowej wirtualizacji osobiście i subiektywnie uważam za wybitnie słaby, a zamalowywanie wszystkiego co jest istotne na zrzutach ekranu uniemożliwia skuteczną pomoc… (szczególnie, że adresacja sieci prywatnej nie stanowi żadnych danych wrażliwych, ani mac-adresy takimi danymi nie są, w ogóle zamalowywanie jakichkolwiek danych diagnostycznych jest strasznie słabym pomysłem)
Ja to bym w ogóle proponował instalację HAOS-generic
Mam 4x M4R(3.0)
Co mi się nie podoba to:
Dostęp przez przeglądarkę
Zamulony, brak możliwości usuwania, edycji nazwy itp.
Błędne dane - np. termostat wifi, twierdzi że jest podłączony kablem
Tak jak inne telefony Samsung`a ( inne marki, łączą się bezprzewodowo)

Jedyna opcja to edycji przez telefon (aplikacja Deco).
Usunięcie danego urządzenia zależy od nawet nie wiem od czego. Nie raz jest bez problemu a nie raz wali błędami np. “spróbuj później”
Na liście Offline znajdują się urządzenia które w rzeczywistości są Online.
Około 2 lata temu żarówki od Tp-Link nie działały poprawnie z HA , opcja transition:
nie działała ( naprawiła to dopiero aktualizacja ruterów)
Prawdopodobnie opisywałem to na tym forum.
W tym tygodni naprawiałem całą sieć, usuwałem stare, zapomniane telefony i inne urządzenia, zajęło mi kilka godzin i wymagało kilku restartów.
Teraz działa stabilnie, choć zrzuty (pacz wyżej) są dzisiejsze.
System mesh - to porażka , przechodząc z ogrodu na piętro, telefon rozłącz się z siecią kilka razy (sygnał mam prawie wszędzie na max`a)
Może akurat mam feralny zestaw, ale ciężko z nim “żyć”. Może burza lub inne zjawisko losowe przyspieszy rozstanie.
TP-Link (ten zestaw) mam od 5 lat
Inny zestaw z tymi samymi modelami zachowywał się podobnie w innej lokalizacji
Ilość urządzeń w sieci to 40 z czego 8 po przewodzie.
Nie będę z tym w ogóle polemizował - nie jestem przedstawicielem tego producenta, bym miał obowiązek ich bronić. Kupiłeś tanie wino, bo było tanie, więc masz tanie wino.
Mesh WiFi jest technologią którą uwielbia marketing, ale nie użytkownicy.
Podejrzewam, że wynika to z niezrozumienia, że eter nie jest z gumy.
Zbuduj sobie przewodowy szkielet sieci i wtedy możesz do woli używać sprzętu klasy tanie wino (byleby z fast roamingiem i nie przeginając z niepotrzebnym zagęszczeniem sprzętu - piszesz, że masz wszędzie maksymalny sygnał, co zapewne oznacza, że masz za dużo AP w stosunku do potrzeb - eter nie jest z gumy).
Poza konkurencją
Jedno z rozwiązań, które pomaga w “dziwnych przypadkach”, to wyłączenie losowego MAC-adresu (akurat Apple i Samsung mają to domyślnie włączone). Oraz warto wyłączyć niektóre inne zbędne wodotryski (np. hotspot 2.0).
@krskrab @szopen dzięki za udział w dyskusji.
Zrestartowałem router i adres IP przypisany do HA jest cały czas taki sam, to chyba oznacza, że już mam przypisane stałe IP do HA.
Dziwne, że ten drugi port z URL observer ładuje się prawidłowo, a 8123 już nie.
Może spróbować zrobić reainstalację ? Podpowiecie wg jakiej procedury powinien to zrobić ?
To niczego nie oznacza (o ile sytuacja jest taka, że restartujesz router ale wszystkie inne urządzenia w sieci są włączone), prawidłowo działający serwer DHCP ponownie przydziela ten sam IP nawet jeśli jest to przydział dynamiczny (bo jest to jedna z kluczowych reguł, ba - tych reguł jest więcej, więc zasadniczo DHCP w dostatecznie nowej wersji stara się zapobiegać całkowicie przypadkowemu losowaniu adresów).
Więc jeśli
- sam nie ustanowiłeś świadomie rezerwacji na serwerze DHCP, to nie jest adres zbindowany z MAC-adresem
lub - nie skonfigurowałeś tego adresu jako statycznego (na karcie sieciowej obsługiwanej przez HAOS)
to taki adres nie jest w żaden sposób statyczny, mimo tego, że akurat teraz mimo wszystko zostaje “wylosowany” wciąż ten sam adres (jednak zmiany w sieci choćby polegające na dołożeniu kolejnych urządzeń mogą wywołać jego nieoczekiwaną zmianę, to samo może wystąpić, gdy będzie utrata zasilania np. wskutek jakiejś awarii sieci zasilającej).
“ten drugi port” (4357) to NIE jest serwer http należący do HA lecz do Supervisora, więc HA może leżeć i kwiczeć np. z powodu swojej wadliwej konfiguracji, a mimo tego zobaczysz stronę generowaną przez Observer.
O ile adres http://homeassistant.local:8123
nie musi działać (bo wykorzystuje on rozwiązywanie nazw lokalnych za pomocą mDNS) to jeśli użyjesz IP z portem identycznie jak dla Observera, to ten adres musi się otworzyć (jeśli HA działa i żaden firewall ani idiotyczne ustawienia prywatności przeglądarki nie blokują dostępu).
Test czy działa u Ciebie mDNS możesz zrobić tak - jeśli to się otworzy to działa
http://homeassistant.local:4357
UWAGA wracam do pierwszego posta
adres http://homeassistant.local.8123 za Chiny Ludowe się nie otworzy, bo taki nie istnieje - jest w nim kluczowy błąd (kropka zamiast dwukropka, czyli zamiast specyfikować port podałeś jakby następny człon nieistniejącego adresu domenowego),
ale ten już powinien (jeśli działa mDNS)
http://homeassistant.local:8123
Nie wiemy.
Jeśli ten sprzęt kupiłeś sobie by był dedykowany dla HA to szczerze i od serca doradzam instalację HAOS-generic (pomijam, że wątpię w legalność tego desktopowego Windowsa na sprzęcie klasy terminal, to instalując dedykowany OS wraz z HA unikniesz wielu zbędnych problemów później, włącznie z długookresowym brakiem stabilności Windowsa HE).
Jeśli się później odpowiednio dokształcisz, to możesz przejść na rozwiązania dla hardkorów, a nawet sobie wirtualizować coś na Windowsie, choć to słaby pomysł (kompletna konfiguracja HA wraz z Dodatkami jest przenośna między kilkoma różnymi sposobami instalacji za pomocą backupu).
@szopen Mój błąd, w poście zamiast : wpisałem . Oczywiście konfiguracja HA rozpoczęła się po wpisaniu adresu:
http://homeassistant.local:8123
Co do adresu IP to ręcznie nic sam nie przydzielałem ani nie rezerwowałem.
Terminal HP630 kupiłem już z zainstalowanym windowsem.
Mogę prosić o jakiś link do instrukcji instalacji HAOS-generic ?
No to masz adres przydzielany dynamicznie - jeśli się tym nie zajmiesz, to prawdopodobnie będziesz miał sporo niespodzianek po pierwszej awarii zasilania.
“Jakiś link” jest w oficjalnej dokumentacji
a jeśli sobie przewiniesz ten wątek do góry to dałem tam też link do jakiegoś innego wątku - przeczytaj go, to dowiesz się więcej - na forum jest ogromny wątek - tutorial dotyczący instalacji HAOS-generic sprzed kilku lat, częściowo się zdezaktualizował, ale nie w 100% (w zasadzie różnice są wręcz kosmetyczne), więc skorzystaj z niego.