Po dodaniu urządzeń Ikea oraz Xiaomi termometr przez Zigbee, które są widoczne w zakładce Zigbee.
Nie widzę ich, HA nie wykrywa ich, nie powiadamia mnie o nowych encjach.
Zmieniłem nazwy zaznaczyłem update, nadal encje są nie widoczne. HA nic nie wykrywa nowego nawet Tasmoty która wykrywał, czy może byc to spowodowane próbą separowania Supli po mqtt ?
Encje szukam w Konfiguracja - Rejestr Encji
Podsyłam screny
Czyli popsułeś konfigurację Mosquitto brokera bo to on pośredniczy w komunikacji między HA a Zigbee2MQTT. HA automatycznie wykrywa urządzenia nie w Zigbee2MQTT tylko w brokerze MQTT.
Zatrzymaj Zigbee2Mqtt , usuń z katalogu /config/zigbee2mqtt wszystkie pliki ( tam jest jeszcze podkatalog log, jego zostaw ) i uruchom Zigbee jeszcze raz.
Drastyczne i desperackie posunięcie i nie w Zigbee2MQTT szukałbym problemu.
Pierwsze co należy zrobic to odtworzyć z backupu (snapshotu) ostatnią działąjącą konfigurację.
Wyczyściłem katalog config pozostawiając pliki zgodnie z instrukcja, urządzenia z zigbee znikły sparowalem je jeszce raz ale encji nie ma jak nie było. Kopi zapasowej nie mam.
Problem pojawił się gdy zgodnie z instrukcja sparowalem czujnik z Supla. Podsyłam fotkę.
W weekend zrobię instalacje HA, tylko proszę o podpowiedz.
Czy instalować HA na rpi czy HA zainstalować na Rasbian oraz zainstalować dodatkowo Node Red ?
Pierwsze co widzę i od razu mi się nasuwa pytanie : czemu do pliku yaml wpisujesz konfigurację brokera MQTT ?
Bo tu chyba leży Twój błąd że konfigurujesz wg nieaktualnego tutoriala.
Jakiego masz dongla do Zigbee ?
To może byc ten błąd bo juz tak mi się raz stało, po czym zrobiłem re instalacje HA, teraz drugi mam ten sam problem i juz chce sobie odpuścić czujnik z Supli.
To usuń Zigbee2MQTT i jego pozostałości i zainstaluj jego jeszcze raz.
Usuń wpis który dałeś do pliku configurations.yaml.
Restart serwera i skonfiguruj ponownie Zigbe2MQTT.