Cześć
mam problem z konwerterem Modbus USB.
Instalację mam na T630, proxmox, HA w VM.
HA skonfigurowałem z poradnika Artura. Dodałem USB w proxmox, niestety nie widać USB w HA.
Ponieważ polecenie w HA lsusb jest ułomne i ignoruje parametry kliknij w HA => Konfiguracja => Dodatki, Kopia Zapasowa…= > Zakładka System = > i pod okienkiem z napisem HOST masz 3 kropeczki => Sprzęt. Tam widać co HA widzi na portach.
Opcja druga to w terminalu HA ( jak jest zainstalowany )wydaj polecenie:
Czy parametry komunikacji (adres Modbus, prędkość transmisji, itd.) odczytane z widoków na wyświetlaczu LCD licznika F&F LE-03MW są takie same jak w pliku konfiguracji Modbus w HA?
Czy podłączałeś licznik do komputera i sprawdzałeś komunikację bezpłatnym oprogramowanie konfiguracyjnym LE Config (program do pobrania ze strony www.fif.com.pl)?
W programie:
a w konfiguracji:
więc odpytujesz inne urządzenie ;),
Zastanawia mnie także zerowy pobór mocy:
to nowy licznik? Odczytałeś kiedykolwiek te dane programem do konfiguracji bo tylko wtedy masz pewność, że transmisja jest i zgodnie z parametrami Modbus ustawionymi na urządzeniu.
Z widoków na wyświetlaczu LCD licznika odczytaj ustawione parametry komunikacji Modbus i napisz na forum, muszą być takie same jak w HA.
Potrzebuje ten obrazek z pierwszego postu jako tekst, naprawdę nie mam czasu zamieniać obrazki na konfigurację yaml ;).
input_type: holding to domyślny spoób czytania danych więc nie musi byc w konfiguracji, ja zawsze wolę takie coś dopisać bo wiem z czego korzystam. Jak pokazałeś odczytana wartość musi być data_type: float32 mimo, że w dokumentacji jest float i dwa rejestry do odczytu, z tym w dokumentajach różnie bywa.
Jeżeli zastosujesz w sensorze device_class: voltage, sensor będzie miał już odpowiednią ikonkę - , końcowa poprawna konfiguracja to:
sensors:
- name: L1 - napięcie fazowe
unit_of_measurement: V
device_class: voltage
slave: 1
address: 14
# input_type: holding #Modbus register type (holding, input), default holding.
data_type: float32
scan_interval: 5
Analogicznie jak do tego przykładu możesz odczytawać już pozostałe dane.