Cześć
mam problem z konwerterem Modbus USB.
Instalację mam na T630, proxmox, HA w VM.
HA skonfigurowałem z poradnika Artura. Dodałem USB w proxmox, niestety nie widać USB w HA.
Ponieważ polecenie w HA lsusb jest ułomne i ignoruje parametry kliknij w HA => Konfiguracja => Dodatki, Kopia Zapasowa…= > Zakładka System = > i pod okienkiem z napisem HOST masz 3 kropeczki => Sprzęt. Tam widać co HA widzi na portach.
Opcja druga to w terminalu HA ( jak jest zainstalowany )wydaj polecenie:
Czy parametry komunikacji (adres Modbus, prędkość transmisji, itd.) odczytane z widoków na wyświetlaczu LCD licznika F&F LE-03MW są takie same jak w pliku konfiguracji Modbus w HA?
Czy podłączałeś licznik do komputera i sprawdzałeś komunikację bezpłatnym oprogramowanie konfiguracyjnym LE Config (program do pobrania ze strony www.fif.com.pl)?
to nowy licznik? Odczytałeś kiedykolwiek te dane programem do konfiguracji bo tylko wtedy masz pewność, że transmisja jest i zgodnie z parametrami Modbus ustawionymi na urządzeniu.
Z widoków na wyświetlaczu LCD licznika odczytaj ustawione parametry komunikacji Modbus i napisz na forum, muszą być takie same jak w HA.
Potrzebuje ten obrazek z pierwszego postu jako tekst, naprawdę nie mam czasu zamieniać obrazki na konfigurację yaml ;).
input_type: holding to domyślny spoób czytania danych więc nie musi byc w konfiguracji, ja zawsze wolę takie coś dopisać bo wiem z czego korzystam. Jak pokazałeś odczytana wartość musi być data_type: float32 mimo, że w dokumentacji jest float i dwa rejestry do odczytu, z tym w dokumentajach różnie bywa.
Jeżeli zastosujesz w sensorze device_class: voltage, sensor będzie miał już odpowiednią ikonkę -
, końcowa poprawna konfiguracja to:
sensors:
- name: L1 - napięcie fazowe
unit_of_measurement: V
device_class: voltage
slave: 1
address: 14
# input_type: holding #Modbus register type (holding, input), default holding.
data_type: float32
scan_interval: 5
Analogicznie jak do tego przykładu możesz odczytawać już pozostałe dane.