Mam włączone śledzenie lokalizacji w aplikacji. Jak wcześniej napisałem tą lokalizację widać w sensorach urządzenia i ona się aktualizuje. Ale osoba ma już lokalizcję nieznaną.
To jest jakiś trop. bo rzeczywiście SM-S916B jest nieznany a u ciebie pokazuje lokalizację. Ale co może być nie włączone? Aplikacja HA na telefon ma uprawnienia do lokalizacji, sensory w aplikacji włączone.
chociaż w sumie u mnie na SM-S911B działa i to mimo takich ustawień (mam na myśli nie włączone nieograniczone użycie baterii, które powinno zapobiegać zabijaniu)
Problem powoduje kilkukrotne logowanie się do apki mobilnej gdzie podawany jest Device name. Ja podczas logowania tym samym telefonem używałem innej nazwy. Co prawda, dla wyznaczenia lokalizacji wskazujemy nazwę fabryczną modelu telefonu - jednak w HA jest kilka urządzeń które są przypisane do modelu firmowego. Rozwiązaniem jest usunać urządzenia z HA czyli Settings - Devices & Services - Devices - wyszukujemy nasz telefon - po tym jak wyszukamy to w Device info u mnie było kilka Mobile App podpiętych - wystarczy je usunąć i zalogować się ponowanie przez mobiel app i problem rozwiązany.