HA nie wyświetla lokalizacji osoby

Słuchajcie mam problem z wyświetlaniem lokalizacji osoby.
Osoba ma wybrane urządzenie do śledzenia (Samsung SM-S916B).

obraz

W sensorach urządzenia lokalizacja jest prawidłowa.

obraz

Ale już w encji osoby lokalizacja jest nieznana.

obraz

Coś jeszcze trzeba konfigurować żeby było widać lokalizację?
Najnowsze stabilne HA. Ale na wcześniejszych wersjach było to samo.

Urządzenia → Osoby.

Wydaje mi się że chodzi ci o Ustawienia → Osoby. I tu mam oczywiście wybrane urządzenie do śledzenia.

obraz

A w aplikacji mobilnej masz aktywne śledzenie lokalizacji ?

Mam włączone śledzenie lokalizacji w aplikacji. Jak wcześniej napisałem tą lokalizację widać w sensorach urządzenia i ona się aktualizuje. Ale osoba ma już lokalizcję nieznaną.

Masz włączone wszystkie sensory w “Sensory lokalizacji” w aplikacji mobilnej HA? Wtedy musi działać bo niedawno mialem identyczny problem jak Ty.

Wydaję mi się że wszystkie sensory są włączone.

obraz

obraz

Mogą być jeszcze jakieś inne do włączenia?

Screenshot - 29.08.2024 , 11_22_44

Urządzenia oraz usługi → Aplikacja Mobilna tam sprawdź czy masz dostępne sensory.

Screenshot - 29.08.2024 , 11_25_12

Screenshot - 29.08.2024 , 11_25_27

To jest jakiś trop. bo rzeczywiście SM-S916B jest nieznany a u ciebie pokazuje lokalizację. Ale co może być nie włączone? Aplikacja HA na telefon ma uprawnienia do lokalizacji, sensory w aplikacji włączone.

Może nie ustawiłeś strefy domowej (ale nie wiem czy to jest w ogóle możliwe?).

To nie jest mój pierwszy HA, strefa ustawiona. Wydaje mi się że takie standardowe ustawienia wszystkie zrobiłem ale nie działa.

Samsung, więc można podejrzewać, że apka jest zabijana przez system

Może coś w tym być bo z powiadomieniami głosowymi na telefon też mam problem. ale na razie odpuściłem bo mam ważniejsze problemy do rozwiązania w HA.

chociaż w sumie u mnie na SM-S911B działa i to mimo takich ustawień (mam na myśli nie włączone nieograniczone użycie baterii, które powinno zapobiegać zabijaniu)

Witamy na forum, które służy do rozwiązywania problemów ale co ważniejsze do dzielenia się tymi rozwiązaniami.

Problem powoduje kilkukrotne logowanie się do apki mobilnej gdzie podawany jest Device name. Ja podczas logowania tym samym telefonem używałem innej nazwy. Co prawda, dla wyznaczenia lokalizacji wskazujemy nazwę fabryczną modelu telefonu - jednak w HA jest kilka urządzeń które są przypisane do modelu firmowego. Rozwiązaniem jest usunać urządzenia z HA czyli Settings - Devices & Services - Devices - wyszukujemy nasz telefon - po tym jak wyszukamy to w Device info u mnie było kilka Mobile App podpiętych - wystarczy je usunąć i zalogować się ponowanie przez mobiel app i problem rozwiązany.
image

2 Likes

3 posty zostały podzielonye na nowy temat: Długie screenshoty Android

Ja mam około 80… i aby usunąć więcej niż jeden muszę restartować HA.