HA niskie transfery wewnątrz platformy

Witam. Jestem tutaj nowy i mocno świeży w HA
HA jest na terminalu HP T640 z Windows-em 10 przez VirtualBox-a

Problemem jest słabe pobieranie wewnątrz HA
Przy pierwszym uruchomieniu pliki pobierały się z prędkościami 100-300kb/s, tak samo jak dodaję integrację. to prędkości pobierania są tragiczne.
Tak samo jest jak terminal jest po wifi, oraz po kablu… Transfer “leży i kwiczy”
W samym Windows-ie na terminalu internet działa dobrze, kiedy w tym samym momencie w HA cały czas dramatycznie.

Czy ktoś miał podobny poroblem ?

Masz normalny efekt używania Home Assistant OS w VirtualBoxie na Windows. To środowisko ma słabe I/O i bardzo często tnie prędkości pobierania addonów.

Jeśli chcesz mieć normalne transfery:

• ustaw kartę sieciową VM jako Bridged Adapter,
  • daj VM min. 4–6 GB RAM i 2 vCPU,
  • zmień dysk na VDI fixed-size,
    lub… HA ma cały sprzęt dla siebie czyli wywal WINDOWSA - jedyna słuszna droga.
3 polubienia
  • Kartę sieciową w VirtualBox już mam ustawioną na “mostkowana karta sieciowa” / bridged .
  • RAM-u przydzielone 4,5GB, oraz przydzielone wszystkie rdzenie/wątki .

Nie przydziela się wszystkich rdzeni dla maszyny wirtualnej bo … udusiłeś hosta właśnie.
Więc pytanie brzmi - po co stawiasz HA na wirtualce ?
Prawdopodobnie masz AMD Ryzen Embedded R150G ( bieda CPU 2C/4T ) i 8 GB RAM.
I jeszcze go Windowsem dobiłeś.

Jeśli już to przydziel 2 rdzenie i max 3 GB dla Virtualki.
Nie oczekuj cudów.

Sam używam HP T640 i u mnie działa to świetnie tylko ja swojego Home Assistant postawiłem na Proxmox, wykorzystałem w tym celu ten poradnik.
Instalacja Home Assistant prze proxmox

Podstawowe pytanie - wirtualizację w biosie włączyłeś?
Virtualbox bez Guest Additions (których w HA i tak chyba się nie da zainstalować) i bez wirtualizacji z hostem windowsowym na takim sprzęcie to niezbyt dobry pomysł. Zresztą Virtualbox to prawdopodobnie najgorszy hypervisor jaki mogłeś wybrać. Zakładam że terminal masz z przeznaczeniem do HA i Windows to tylko ma służyć do uruchamiania VM - zrezygnuj z tego. Albo zainstaluj po prostu HAOS (backupy działają świetnie i przywracanie z kopii w razie problemów czy koniecznością reinstalacji nie stanowi żadnego problemu), a jeśli chcesz jeszcze dodatkowo jakieś inne VM czy kontenery, to użyj proxmoxa (w nim jako VM zainstaluj Windowsa jak ci do czegoś potrzebny).

Kartę sieciową w VirtualBox już mam ustawioną na “mostkowana karta sieciowa” / bridged

Tylko pewnie emulowany Intel PRO/1000 MT, a nie virtio, bo to by było najlepsze rozwiązanie, tylko HA nie ma do niej sterowników (brak Guest Additions)

1 polubienie

Ten Ryzen bieda, nie bieda, ale naprawdę chodzi bardzo fajnie jeżeli chodzi o Windowsa.
HA postawione na Windowsie, bo na razie musi tak być jakiś czas i z samego Windowsa jest korzystane. Oprócz tych nieszczęsnych transferów, to nie mam zastrzeżeń do działania, czy to VirtualBox-a, jak i Windowsa ( proste przeglądanie internetu, youtube… ) w czasie działania HA.

Wirtualizacja w BIOS-ie jest włączona.
Terminal z przeznaczeniem do HA, ale też do sporadycznego korzystania z internetu, youtuba przez starszą osobę.
Co do karty w VirtualBox-ie masz rację i jest to emulowany Intel Pro/1000 MT
Terminal jest połączony po wifi . Przy połączeniu kablem transfery były jeszcze gorsze w okolicy 100kb/s

HAOS na VirtualBoxie nie ma sterowników virtio ani Guest Additions, więc jedyna dostępna karta to emulowana Intel E1000, która w VirtualBoxie jest po prostu wolna. Tryb bridged i włączona wirtualizacja to chyba maksimum, co można zrobić. Ewentualnie zmień kartę na Intel PRO/1000 T Server, bywa szybsza niż desktopowa (MT), bo virtio-net nie działa w HA (chba że coś się zmieniło, ale pewnie próbowałeś?)

Tak z chwili grzebania w internecie to dużo lepszym wyporem (to pewnie Windows 10 Home) wydaje się być Vmware Workstation Player, może warto spróbować?

How To Install Home Assistant using VMware Workstation

Trochę minęło, ale temat rozwiązany.

Problemy robił i obcinał transfery Windows Defender

2 polubienia