Witam. Jestem tutaj nowy i mocno świeży w HA
HA jest na terminalu HP T640 z Windows-em 10 przez VirtualBox-a
Problemem jest słabe pobieranie wewnątrz HA
Przy pierwszym uruchomieniu pliki pobierały się z prędkościami 100-300kb/s, tak samo jak dodaję integrację. to prędkości pobierania są tragiczne.
Tak samo jest jak terminal jest po wifi, oraz po kablu… Transfer “leży i kwiczy”
W samym Windows-ie na terminalu internet działa dobrze, kiedy w tym samym momencie w HA cały czas dramatycznie.
Masz normalny efekt używania Home Assistant OS w VirtualBoxie na Windows. To środowisko ma słabe I/O i bardzo często tnie prędkości pobierania addonów.
Jeśli chcesz mieć normalne transfery:
ustaw kartę sieciową VM jako Bridged Adapter,
daj VM min. 4–6 GB RAM i 2 vCPU,
zmień dysk na VDI fixed-size,
lub… HA ma cały sprzęt dla siebie czyli wywal WINDOWSA - jedyna słuszna droga.
Nie przydziela się wszystkich rdzeni dla maszyny wirtualnej bo … udusiłeś hosta właśnie.
Więc pytanie brzmi - po co stawiasz HA na wirtualce ?
Prawdopodobnie masz AMD Ryzen Embedded R150G ( bieda CPU 2C/4T ) i 8 GB RAM.
I jeszcze go Windowsem dobiłeś.
Jeśli już to przydziel 2 rdzenie i max 3 GB dla Virtualki.
Nie oczekuj cudów.
Sam używam HP T640 i u mnie działa to świetnie tylko ja swojego Home Assistant postawiłem na Proxmox, wykorzystałem w tym celu ten poradnik. Instalacja Home Assistant prze proxmox
Podstawowe pytanie - wirtualizację w biosie włączyłeś?
Virtualbox bez Guest Additions (których w HA i tak chyba się nie da zainstalować) i bez wirtualizacji z hostem windowsowym na takim sprzęcie to niezbyt dobry pomysł. Zresztą Virtualbox to prawdopodobnie najgorszy hypervisor jaki mogłeś wybrać. Zakładam że terminal masz z przeznaczeniem do HA i Windows to tylko ma służyć do uruchamiania VM - zrezygnuj z tego. Albo zainstaluj po prostu HAOS (backupy działają świetnie i przywracanie z kopii w razie problemów czy koniecznością reinstalacji nie stanowi żadnego problemu), a jeśli chcesz jeszcze dodatkowo jakieś inne VM czy kontenery, to użyj proxmoxa (w nim jako VM zainstaluj Windowsa jak ci do czegoś potrzebny).
Kartę sieciową w VirtualBox już mam ustawioną na “mostkowana karta sieciowa” / bridged
Tylko pewnie emulowany Intel PRO/1000 MT, a nie virtio, bo to by było najlepsze rozwiązanie, tylko HA nie ma do niej sterowników (brak Guest Additions)
Ten Ryzen bieda, nie bieda, ale naprawdę chodzi bardzo fajnie jeżeli chodzi o Windowsa.
HA postawione na Windowsie, bo na razie musi tak być jakiś czas i z samego Windowsa jest korzystane. Oprócz tych nieszczęsnych transferów, to nie mam zastrzeżeń do działania, czy to VirtualBox-a, jak i Windowsa ( proste przeglądanie internetu, youtube… ) w czasie działania HA.
Wirtualizacja w BIOS-ie jest włączona.
Terminal z przeznaczeniem do HA, ale też do sporadycznego korzystania z internetu, youtuba przez starszą osobę.
Co do karty w VirtualBox-ie masz rację i jest to emulowany Intel Pro/1000 MT
Terminal jest połączony po wifi . Przy połączeniu kablem transfery były jeszcze gorsze w okolicy 100kb/s
HAOS na VirtualBoxie nie ma sterowników virtio ani Guest Additions, więc jedyna dostępna karta to emulowana Intel E1000, która w VirtualBoxie jest po prostu wolna. Tryb bridged i włączona wirtualizacja to chyba maksimum, co można zrobić. Ewentualnie zmień kartę na Intel PRO/1000 T Server, bywa szybsza niż desktopowa (MT), bo virtio-net nie działa w HA (chba że coś się zmieniło, ale pewnie próbowałeś?)
Tak z chwili grzebania w internecie to dużo lepszym wyporem (to pewnie Windows 10 Home) wydaje się być Vmware Workstation Player, może warto spróbować?