Cześć,
Mam problem z przełącznikiem, który jest wykrywany w Zigbee2MQTT jako TuYa TS0001 TuYa TS0001 control via MQTT | Zigbee2MQTT
Zaraz po wykryciu w Zigbee2MQTT działa poprawnie mogę włączyć i wyłączyć.
Gdy przełącznik jest wyłączony ma ok 54 LQI, gdy włączony ok. 65 LQI.
Urządzenie jest schowane w puszkę z kieszenią. Do routera Zigbee mam około 2 metrów przez drzwi, używam Sonofa CC2652 na przedłużaczu.
Po jakimś czasie/godzinie gdy chcę włączyć oświetlenie pojawiają się błędy i LQI spada do 3 i już nic nie moge zrobić:
Publish ‘set’ ‘state’ to ‘Elewacja_swiatlo’ failed: ‘Error: Command 0xa4c13857475cc1d7/1 genOnOff.on({}, {“sendWhen”:“immediate”,“timeout”:10000,“disableResponse”:false,“disableRecovery”:false,“disableDefaultResponse”:false,“direction”:0,“srcEndpoint”:null,“reservedBits”:0,“manufacturerCode”:null,“transactionSequenceNumber”:null,“writeUndiv”:false}) failed (Data request failed with error: ‘No network route’ (205))’
Co ciekawe wcześniej używałem tego switcha w systemem Tuya, i nigdy nie było problemów.
Konfiguracja kanałów dla Wifi: 2.4 GHz - Kanał 5, 5 GHz - Kanał 40, Zigbee - Kanał 20.
Ktoś coś?
Dzięki
Czy wtedy bramka także była w tym samym miejscu co obecnie Sonof CC2652 bo tylko wtedy porównywanie jest sensowne - zachowanie takich samych warunków.
To potwierdza brak połączenia do przełącznika. Rozwiązaniem jest dołożenie kolejnych róuterów do sieci Zigbee.
Cześć,
Bramka Tuya była dokładnie w tym samym miejscu co CC2652 więc zakładam, że były takie same warunki.
Chyba nie ma co dokładać dodatkowego routera bo to jest dosłownie 2 metry od CC2652 tak jak pisałem. Nawet nie mam po drodze gniazdka
Bartek
Sytuacje dotyczące rozwiązań bezprzewodowych w niechronionym pasmie są takie, że czasem bez skanera częstotliwości nie dowiesz się co jest przyczyną.
Więc w warunkach domowych pozostaje poeksperymentować, zacznij od zmiany położenia anteny w koordynatorze (zwykle optymalne położenie to antena pionowo, bo zakłada się, że fale mają się rozchodzić w płaszczyźnie poziomej aby objąć jak największą powierzchnię mieszkania, ale gdy antena w interesującym nas urządzeniu jest ustawiona inaczej, to sygnał może nie być optymalny - więc wyobraź sobie jak rozchodzą się fale i obróć płaszczyznę ich rozchodzenia się tak by nadal trafiała w przełącznik ale nie była pozioma).
W ogóle to założyłeś wyżej, że przyczyną jest slaby sygnał, ale na jakość sygnału (LQI) wpływają też zakłócenia. Nie znam warunków lokalnych ale np. typowe źródło zakłóceń to ściemniacz, czy komputer; natomiast przeszkodami trudnymi dla przebicia się sygnału jest np. sprzęt AGD w metalowych obudowach (lodówka, pralka, ale też TV który dodatkowo może być silnym źródłem zakłóceń).
A takie zachowanie może w ogóle świadczyć o tym że sprzęt jest wadliwy.