powalczyłem z problemem i w końcu się poddałem. Może ktoś z Was ma podobne doświadczenie - i co najważniejsze - rozwiązanie.
Do mojego routera Huawei 4G Router 3 Prime B818-263, połączonego przewodowo z HP t630/Proxmox podpiąłem 3 jednostki Linksys Velop Whole WiFi System WHW0303 (główną kabelkiem, pozostałe bezprzewodowo), skonfigurowałem sieć MASH, która ma dokładnie taki sam SID jak router i generalnie wyrzysko działa dobrze. Prócz dwóch dongli Google TV i JBL-a (każde z chromecastem).
I tak - integracja Android TV remote krzyczy, że "Niepowodzenie, próba ponownej konfiguracji: Couldn’t connect to 192.168.8.101: 6466 (dla każdego urządzenia podobnie, różnicując jedynie IP urządzenia). Co zrobiłem, sprawdzając po każdym działaniu efekt:
Zrestartowałem i HA i routery - bez zmian
Usunąłem integrację Android TV remote i próbowałem dodać urządzenia ponownie - w sieci MESH integracja nie widzi urządzeń
Dla testu wyłączyłem MESH i na głównym routerze od razu je widzi, integruje, po integracji i ponownym włączeniu MESH - integracja znów nie widzi urządzeń
Zmieniłem adres IP jednego z dongli (w ustawieniach sieci Google TV - przydzieliłem statyczne IP) na 192.168.8.101 - taki jak krzyczy integracja - bez zmian.
Zmieniłem adres IP jednego z dongli j/w na poziomie routera Huawei - bez efektu.
Co ciekawe - Linksys widzi dongla z IP 192.168.1.101, nie jestem w stanie zmienić mu IP na 192.168.8.1 ponieważ brama jest 192.168.1.1. Mimo, że Huawei przydzielił Linksysowi po LAN-ie IP 192.168.8.109
I tu się zatrzymałem, nie mam pojęcia co dalej. Ewidentnie problem jest generowany gdy dongle łączy się z wifi z urządzeniem sieci MESH.
Can you explain this in details? It seems to be a bit over complicated (Double NAT or a bit of a mess…)
The B818 has a bridge option, so you can configure it as a “modem” and you can connect it directly to the Velop to be the only router. So you can get rid of the .1.X IPs.
If you configure the B818 in bridge mode then the B818 turns off the Wifi and DHCP and you will have only the Velop WiFi MESH and the Velop’s DHCP server.
This suggests that you have 2 DHCP server running and likely that causing all your issues.
If not the B818 is set to bridge mode then the Velop can be set to Bridge mode as well, so the B818 would be the DHCP server and everything would be passed to the B818 from the MESH wifi.
Aby urządzenia się wzajemnie widziały muszą być w tej samej podsieci , np: brama 192.168.1.1 - host 192.168.1.101. Twój router Prime w tym meshu z linksysami nie jest. Linksys stworzył osobną podsieć 192.168.8x. Ruter linksysa przestaw w bridge aby głowne adresy przydzielał DHCP Prime.
Actually the opposite way around. Huawei Mobile Routers do use the 192.168.8.1 IP address and the .8.X IP range for networking. The Linksys Velop uses the 192.168.1.1 and 1.X IP range.
As noted above, one of them should be set to bridge mode to turn off the DHCP server.
Drodzy, pięknie dziękuje za Waszą pomoc. Kolejny raz okazało się, że lepiej pytać kompetentnych niż wychodzić z założenia, że da się radę samemu - zwłaszcza gdy nie posiada się odpowiedniej wiedzy. Ustawiłem mostek, wszystko wróciło do stanu sprzed budowy MESH-a. Jeszcze raz piękne dzięki.
Co do integracji routerów - taaaak, robiłem to, ale DZIENNIK był tak potwornie zaśmiecony logami - w zasadzie co sekundę coś wskakiwało - że odpuściłem. Chyba, że da się włączyć wybiórcze logowanie akcji z urządzenia, wówczas wrócę do pomysłu.
pozdrawiam,
Piotrek
Which part did you set to bridge? The Huawei or the Velop? If the modem, you need to know that you can access the Huawei modem in a bit of quirky way, if you want to read text messages or control it from HA. I believe the Huawei router replies on the IP 192.168.7.1 when in bridge mode.
If you set the Velop to bridge mode, then you just need to keep using as you used it before.
I just set a Velop as a bridge. Works ok. Thank you!
Yeeeah, I know that log book is for logging all stuff. But still to much for me. Maybe I should try separating the entities?
Możesz wyłączyć zawsze wszystkie zbędne encje w każdej integracji i zostawić włączone tyko takie, z których będziesz miał jakiś sensowny użytek.
Modem w routerze LTE podlega ciągłym zmianom warunków więc ma co raportować (gdy miałem wszystkie instalacje na łączach GSM siła i jakość sygnału GSM to były dla mnie dość ważne informacje, a twój model powinien to raportować, niemal cała reszta faktycznie nie jest mocno istotna, chociaż warto też wiedzieć coś o SMSach - zwykle wieści od operatora przychodzą tą drogą).
Znajomy, który ma jakiegoś biednego Huaweia w zasadzie monitoruje tylko tryb połączenia (LTE czy 3G, bo ma model który nie zwraca z modemu zaawansowanych informacji o połączeniu).