Witam. Może coś wiecie, czy problem został rozwiązany. Mam w HA zainstalowany ZeroTier i od jakiegoś czasu nie działa mi połączenie przez sieci komórkowe. Wydawało mi się, że wcześniej działało. Dla lepszego zrozumienia dodam, że jak tylko przełączę się na sieć WiFi np. u znajomych na drugim końcu miasta, to połączenie zdalne przez internet z HA działa bez problemów. Natomiast jak przełączę się na dowolną sieć komórkową, próbowałem T-mobile i Play, nie działa. Jak wchodzę na stronę ZeroTier, to niezależnie od tego czy połączony jestem przez WiFi czy z siecią komórkową, widzę tam moją komórkę jako zarejestrowane urządzenie. Co więcej sam ZeroTier łaczy się z serwerem i daje komunikat o ustanowionym połączeniu. Od strony ZeroTier nie ma znaczenia, jak się łączę z netem. Tu wygląda wszystko dobrze. Tymczasem, gdy łączę się przez sieć komórkową, nie da się ustanowić zdalnego połączenia z HA na RP4 z udziałem ZeroTier. Będę wdzięczny za pomoc.
Do wypróbowania - przełącz sobie telefon do pracy w 3G jeśli trafisz na taki problem.
Moim zdaniem problem wynika z błędów we wprowadzaniu IPv6 w wielu sieciach.
Dzięki #szopen. Miałeś rację. Przełączyłem sieć na “tylko 3G” i wszystko działa. Gdzieś wcześniej czytałem o tym, ale zbagatelizowałem. Jedynie przełączyłem z 5G na 4G. Tymczasem należało iść dalej za ciosem. Problem rozwiązany. Pozdrawiam.
No w sumie stosunkowo niedawno już wspominałem o takim obejściu problemu, ważne, że się udało.
A co z iPhone’em nie mogę zrobić 3G ;(
To naciskaj na swoich dostawców sieci na poprawną konfigurację ich sieci.
Sprawa błędnego zdalnego działania HA przez ZieroTier w sieci 5G i 4G właśnie się wyjaśniła. Nie było to spowodowane przez błędy operatorów. Inne programy jakoś działały normalnie. Tylko ZeroTier miał problemy. Najnowsza aktualizacja ZeroTier poprawiła ten błąd programistów. Teraz działa wszystko poprawnie. Nie ma znaczenia jakiej sieci używacie. Pozdrawiam.
Jest tylko jedna dodatkowa kwestia - “najnowsza” wersja została wydana jakoś w lipcu czy sierpniu zeszłego roku, a watek jest z września (i nadal dało się zaobserwować problemy…).
Jestem innego zdania. Obecnie działa wszystko bez zarzutu. Ostatnia aktualizacja pojawiła się dzień przed moim wpisem czyli 15.02.2025 roku.
Kiedy ją zobaczyłem od razu pomyślałem, że może rozwiązać problem. Wyłączyłem w komórce sieć WiFi i włączyłem dane mobilne 5G oraz ZieroTier i nie działało. Po przełączeniu na 3G komórka połączyła się z HA. Teraz zainstalowałem poprawkę z lutego 2025. Próba z połączeniem przez 5G zakończyła się powodzeniem. Jeśli twierdzisz #szopen, że “dało się zaobserwować problemy” to tak, jakbyś mówił o niczym. Jeśli są problemy, to trzeba podać przykład i konkretne objawy.
W lutym nie wyszła żadna poprawka Zerotier, najnowsza wersja jest z niemal połowy zeszłego roku
to mogła być co najwyżej poprawka kontenera Dodatku (albo jakiegoś innego istotnego składnika instalacji HA np. Supervisora), ale tego nie jestem w stanie sprawdzić, na dodatek teraz przebywam na obszarze gdzie nigdy nie miałem z tym problemów niezależnie od wersji, więc z mojego punktu widzenia jest to niesprawdzalne w tej chwili (natomiast sam fakt zależności od miejsca przebywania kieruje jak dla mnie jednoznacznie podejrzenia na operatora sieci komórkowej, szczególnie, że problemy miewałem tylko w Orange, a w P4 nie…)
U mnie we wszystkich sieciach, które testowałem działało tak samo źle (Orange, Play, Plus, Virgine), po poprawce z lutego 2024 jest ok. Oto lista poprawek od początku 2025 roku. Można wejść na forum Frencka i wszystko sprawdzić. Są tam już komentarze i podziękowania, że poprawka z początku 2025 roku naprawiła problemy z 5G.
I tu sam sobie przeczysz, bo lutowe wydanie… nie zawiera żadnych zmian samego Zerotier…
Mogłeś to podlinkować jak człowiek zamiast wstawiać obrazki
Jakkolwiek zakładam, że grudniowe wydanie Dodatku (które zawiera Zerotier w wersji z września 2024) mogło faktycznie coś poprawić, ale zmianę zauważyłbyś jeszcze przed świętami.
@frenck ma w tyłku użytkowników, więc nawet gdy robi czasem coś kierując się głosem ludu to już raczej przestał dostawać pozytywne reakcje przy wydaniach (a tu jest JEDNO serduszko, więc może dla kogoś to była istotna poprawka), zajrzałem nawet w issues wyszło na to, że tylko by się przekonać, że jest arogancki jak zwykle… ale fali radości tam mnie widziałem, jakkolwiek nie przeczę - wydanie grudniowe Dodatku (NIE samego Zerotier, bo od września zeszłego roku NIE wyszła żadna nowa wersja, ani nawet poprawka!) mogło zawierać istotną poprawkę, lutowe NIE.
Akurat Zerotier jest w moich instalacjach jedynie łączem backupowym, więc głęboko nie drążyłem tematu.