HA przez ZeroTier nie działa w sieci komórkowej

Witam. Może coś wiecie, czy problem został rozwiązany. Mam w HA zainstalowany ZeroTier i od jakiegoś czasu nie działa mi połączenie przez sieci komórkowe. Wydawało mi się, że wcześniej działało. Dla lepszego zrozumienia dodam, że jak tylko przełączę się na sieć WiFi np. u znajomych na drugim końcu miasta, to połączenie zdalne przez internet z HA działa bez problemów. Natomiast jak przełączę się na dowolną sieć komórkową, próbowałem T-mobile i Play, nie działa. Jak wchodzę na stronę ZeroTier, to niezależnie od tego czy połączony jestem przez WiFi czy z siecią komórkową, widzę tam moją komórkę jako zarejestrowane urządzenie. Co więcej sam ZeroTier łaczy się z serwerem i daje komunikat o ustanowionym połączeniu. Od strony ZeroTier nie ma znaczenia, jak się łączę z netem. Tu wygląda wszystko dobrze. Tymczasem, gdy łączę się przez sieć komórkową, nie da się ustanowić zdalnego połączenia z HA na RP4 z udziałem ZeroTier. Będę wdzięczny za pomoc.

Do wypróbowania - przełącz sobie telefon do pracy w 3G jeśli trafisz na taki problem.
Moim zdaniem problem wynika z błędów we wprowadzaniu IPv6 w wielu sieciach.

Dzięki #szopen. Miałeś rację. Przełączyłem sieć na “tylko 3G” i wszystko działa. Gdzieś wcześniej czytałem o tym, ale zbagatelizowałem. Jedynie przełączyłem z 5G na 4G. Tymczasem należało iść dalej za ciosem. Problem rozwiązany. Pozdrawiam.

No w sumie stosunkowo niedawno już wspominałem o takim obejściu problemu, ważne, że się udało.

A co z iPhone’em nie mogę zrobić 3G ;(

To naciskaj na swoich dostawców sieci na poprawną konfigurację ich sieci.