HA Rpi z donglem sonoff + bramka Zigbee jako hub

Cześć,
Na wstępie chciałem się przywitać :slight_smile:
Jestem “świeży” w temacie ha i automatyzacji. Mam pewną zagwozdkę.
W jednopiętrowym domu (parter + piętro) posiadam 2 routery. Na parterze funbox z orange + na piętrze TP-Link C1200 który skonfigurowany jest jako bridge po wifi do którego podłączony jest Rpi 4 z instalacją HA.
Do Rpi podłączony jest klucz usb sonoff zigbee. Większość urządzeń które łącze do HA usytuowane jest na piętrze i tutaj nie ma problemu. Problem pojawia się z urządzeniami które chciałbym zainstalować na parterze, ponieważ pomimo tego, że niektóre urządzenia działają jako hub’y to na parterze zasięgu zigbee brak.
Posiadam dodatkowo niepodłączoną bramkę zigbee i tutaj pojawia się pytanie. Czy mogę tą bramkę podłączyć w jakiś sposób do routera (funbox’a) na parterze aby działała jako hub zigbee dla home assystenta nie robiąc integracji z Tuya a żeby działała lokalnie?
Z góry dziękuję za wyrozumiałość i wszelką pomoc.

Jeśli to taka bramka (albo identyczna z innym brandem)

lub jeśli to taka bramka (albo identyczna z innym brandem) link jest przykładowy - akurat AIS jest fabrycznie odchmurowany, ale sprzętowo to jest to samo co chińczyki z softem Tuya lub eWelink

to możesz je odchmurować (inaczej mówiąc w cholerę pozbawić funkcjonalności huba/bramki, a zrobić z niej sieciowy koordynator)

to co nazywasz huby to routery Zigbee

Dzięki!
Właśnie sprawdziłem. Bramka (MOES z Ali) po otwarciu na identycznych podzespołach jak ta z lidla. Czyli zajęcie na weekend jest :smiley: Dzięki!