Szczerze mówiąc nie mam bladego pojęcia (moje instalacje jednak mają parę ładnych lat na karku i nie oszczędzam miejsca w bazach danych, więc moje backupy mają po kilka GB), ale to zależy - jeśli w tym HA niemal nic nie masz to w sumie możliwe (Dodatki w backupie niemal nie zabierają nic miejsca, bo przechowywana jest tylko konfiguracja kontenera i Dodatku, podczas przywracania Dodatków są one de facto budowane od nowa ze źródeł online). Zobacz jaki masz rozmiar bazy danych.
Ale chyba sam ustawiałeś backupy więc raczej wiesz czy to pełne backupy czy cząstkowe. I chyba widzisz jakąś datę pliku to wiesz czy jest aktualny czy nie.
Aby stwierdzić pod windowsem co on zawiera możesz użyć np. 7-zip, a
w samym HA wejdź w opcje przywracania backupu (ale go nie przywracaj!) i zobacz co masz wewnątrz do wyboru - pełny backup można zawsze przywrócić tylko fragmentarycznie, więc można przeglądać jakby “tematy”.
To znaczy, że po świeżej instalacji nie tworzysz użytkownika-właściciela tylko na pierwszym ekranie pierwszego uruchomienia przywracasz backup (musisz go mieć na komputerze z którego oglądasz interfejs HA, więc po wykonaniu backupu na starej instalacji należy go pobrać za pomocą GUI HA z menu Kopii Zapasowych - w ten sposób zagwarantujesz sobie, że nie będzie zaszyfrowany, swoją drogą sprawdź go zanim zrobisz jakieś dalsze kroki).
Proponuję taki krok, bo nic nie wiem o twojej instalacji (przypominam o wklejeniu “jak jest”, a nie kombinowaniu z formatowaniem)
Jak podzielić się informacjami o swojej instalacji Home Assistant na forum lub githubie