HA większy dysk-klonowanie

Cześć.
Muszę zwiększyć dysk HA bo obecny 16gB już jest cały zapełniony.
Najlepszą dla mnie opcją jest sklonowanie całego HA na nowy dysk co uczyniłem z pomocą Clonezilla, niby wszystko przebiegło ok ale serwer nie botuje z nowego sklonowanego dysku.
Gdzieś w sieci czytałem o takim samym problemie. Stąd moje pytanie, czy klonowanie dysku w ogóle działa z HA i czy komuś się to udało?

Na aktualnych wersjach HAOS nie sprawdzałem, kiedyś działało (w okolicach HAOS 8.x), niestety ustawiania clonezilla muszą być jakieś mocno nietypowe (na 100% nie zadziała jeśli użyjesz ustawień automatycznych), a nie pamiętam już konkretów (chodzi o kilka nietypowych partycji ze slotami bootowania, które muszą być sklonowane w trybie surowym (RAW) - sam system zajmuje 7 partycji, dodatkowo nie można robić żadnego resize przy przepisywaniu z obrazu ani przy klonowaniu dysk-dysk i sądzę, że w tej kwestii wiele się nie zmieniło. HAOS na klonie sam sobie zrobi resize partycji danych przy uruchamianiu, jakkolwiek od jakiegoś czasu jest uboot a nie grub!!, więc nie wiem czy nadal będzie to w miarę podobnie i czy w ogóle jest to możliwe - nie wiem czy clonezilla radzi sobie z uboot - a nie mam czasu na zbędną zabawę ze swoją instalacją).

Ale w ogóle nie ma potrzeby klonowania - wykonujesz pełny backup (musi być wolne miejsce, a zazwyczaj jeśli jest zajęte to przez stare i już niepotrzebne backupy, które można usunąć, jeśli jednak przyczyna braku miejsca jest inna to możesz wykorzystać nośnik tymczasowy (nawet w formie nośnika USB) większy od obecnej partycji danych i na niego zrobić najpierw migrację danych, a później pełny backup korzystając z już przeniesionej partycji danych), a następnie przywracasz go na nowej świeżutkiej instalacji w trakcie onboardingu, i to robiłem kilka razy również na nowszych wersjach systemu (nawet na maszynach pracujących w innej architekturze).

Więc zamiast rzeźbić z eksperymentami ustawień klonowania zrobisz to zapewne szybciej backupem i czystą instalacją.

Ok coraz bardziej rozważam taką opcję.
Mam jeden backup na dysku HA i koncie google. Ten plik ma 149.7MB czy to jest pełny backup?
I co znaczy że robię przywracanie w trakcie onboardingu?

Szczerze mówiąc nie mam bladego pojęcia (moje instalacje jednak mają parę ładnych lat na karku i nie oszczędzam miejsca w bazach danych, więc moje backupy mają po kilka GB), ale to zależy - jeśli w tym HA niemal nic nie masz to w sumie możliwe (Dodatki w backupie niemal nie zabierają nic miejsca, bo przechowywana jest tylko konfiguracja kontenera i Dodatku, podczas przywracania Dodatków są one de facto budowane od nowa ze źródeł online). Zobacz jaki masz rozmiar bazy danych.
Ale chyba sam ustawiałeś backupy więc raczej wiesz czy to pełne backupy czy cząstkowe. I chyba widzisz jakąś datę pliku to wiesz czy jest aktualny czy nie.
Aby stwierdzić pod windowsem co on zawiera możesz użyć np. 7-zip, a
w samym HA wejdź w opcje przywracania backupu (ale go nie przywracaj!) i zobacz co masz wewnątrz do wyboru - pełny backup można zawsze przywrócić tylko fragmentarycznie, więc można przeglądać jakby “tematy”.

To znaczy, że po świeżej instalacji nie tworzysz użytkownika-właściciela tylko na pierwszym ekranie pierwszego uruchomienia przywracasz backup (musisz go mieć na komputerze z którego oglądasz interfejs HA, więc po wykonaniu backupu na starej instalacji należy go pobrać za pomocą GUI HA z menu Kopii Zapasowych - w ten sposób zagwarantujesz sobie, że nie będzie zaszyfrowany, swoją drogą sprawdź go zanim zrobisz jakieś dalsze kroki).

Proponuję taki krok, bo nic nie wiem o twojej instalacji (przypominam o wklejeniu “jak jest”, a nie kombinowaniu z formatowaniem)
Jak podzielić się informacjami o swojej instalacji Home Assistant na forum lub githubie

W backupie wszędzie mam zapis że jest to “Full backup”.
Po zajrzeniu do środka backupu widzę w sumie trzy pozycje:
Home Assistant;
Foldery, w środku cztery foldery:
Dodatki.

Backup jest aktualny. Mój HA nie jest rozbudowany ale jednak chciałbym aby po backupie działał jak poprzednio.

System Information

version core-2025.10.1
installation_type Home Assistant OS
dev false
hassio true
docker true
container_arch amd64
user root
virtualenv false
python_version 3.13.7
os_name Linux
os_version 6.12.23-haos
arch x86_64
timezone Europe/Warsaw
config_dir /config
Home Assistant Community Store
GitHub API ok
GitHub Content ok
GitHub Web ok
HACS Data ok
GitHub API Calls Remaining 5000
Installed Version 2.0.5
Stage running
Available Repositories 2297
Downloaded Repositories 6
Home Assistant Cloud
logged_in false
can_reach_cert_server ok
can_reach_cloud_auth ok
can_reach_cloud ok
Home Assistant Supervisor
host_os Home Assistant OS 15.2
update_channel stable
supervisor_version supervisor-2025.10.0
agent_version 1.7.2
docker_version 28.0.4
disk_total 14.0 GB
disk_used 12.7 GB
nameservers 192.168.1.1
healthy true
supported true
host_connectivity true
supervisor_connectivity true
ntp_synchronized true
virtualization
board generic-x86-64
supervisor_api ok
version_api ok
installed_addons ESPHome Device Builder (2025.9.1), File editor (5.8.0), Cloudflared (6.0.1), motionEye (0.22.3), Mosquitto broker (6.5.2), Home Assistant Google Drive Backup (0.112.1), Advanced SSH & Web Terminal (21.0.3)
Dashboards
dashboards 3
resources 2
views 3
mode storage
Network Configuration
adapters lo (disabled), enp1s0 (enabled, default, auto), hassio (disabled), docker0 (disabled), veth527a89e (disabled), veth4378333 (disabled), veth2f52d53 (disabled), vethb65b6ea (disabled), veth2590f20 (disabled), vethea382b3 (disabled), veth6ca8b62 (disabled), vethca2b350 (disabled), veth8c121ca (disabled), veth4a0bde5 (disabled)
ipv4_addresses lo (127.0.0.1/8), enp1s0 (192.168.1.77/24), hassio (172.30.32.1/23), docker0 (172.30.232.1/23), veth527a89e (), veth4378333 (), veth2f52d53 (), vethb65b6ea (), veth2590f20 (), vethea382b3 (), veth6ca8b62 (), vethca2b350 (), veth8c121ca (), veth4a0bde5 ()
ipv6_addresses lo (::1/128), enp1s0 (fe80::3629:ce46:ce74:7817/64), hassio (fe80::5040:7eff:feac:c20d/64), docker0 (fe80::94c8:4dff:fe36:b32b/64), veth527a89e (fe80::bc05:66ff:feee:5a25/64), veth4378333 (fe80::40a8:e9ff:fe9f:8159/64), veth2f52d53 (fe80::f0f4:c2ff:feb3:b23f/64), vethb65b6ea (fe80::a86b:41ff:fe1b:bd80/64), veth2590f20 (fe80::6847:6eff:fef7:c46e/64), vethea382b3 (fe80::584f:b7ff:fe80:4456/64), veth6ca8b62 (fe80::7828:98ff:fe34:baef/64), vethca2b350 (fe80::b4df:bbff:fea5:278c/64), veth8c121ca (fe80::1c86:3cff:fe73:945b/64), veth4a0bde5 (fe80::c416:a5ff:fe6b:f15d/64)
announce_addresses 192.168.1.77, fe80::3629:ce46:ce74:7817
Recorder
oldest_recorder_run 11 sierpnia 2025 07:31
current_recorder_run 16 października 2025 10:04
estimated_db_size 322.64 MiB
database_engine sqlite
database_version 3.49.2

więc możliwe, że kompletny pełny backup ma tylko tyle (koło 150MB jest prawdoodobne)
szczególnie jeśli pliki wideo z motioneye przechowujesz gdzieś indziej (bo 16GB to nie rozmiar na wideo)

Masz nieaktualnego OSa (dzisiaj aktualny jest HAOS 16.2) i sugeruję jednak najpierw aktualizację a potem backup i migrację (no chyba, że są jakieś przeciwwskazania do aktualizacji o których nie mówisz), świeża instalacja HAOS i HA powinna być w tej samej wersji na której robiłeś backup (szczególnie HA core, bo on się sam zaktualizuje do bieżącej wersji na etapie instalacji nad którym jeszcze użytkownik nie ma władzy, a HA core też masz nieaktualne 2025.10.1 a dziś mamy 2025.10.2)

Ilość wolnego miejsca powinna swobodnie wystarczyć na tymczasowe backupy cząstkowe tworzone przy aktualizacjach oraz na pełny backup wykonany w ostatnich minutach działania obecnej instalacji. Zanim zamkniesz system w logach Supervisora sprawdź czy tworzenie przedmigracyjnego backupu zakończyło się poprawnie (swoją drogą musisz go pobrać na komputer z którego oglądasz GUI to też zobaczysz czy plik archiwum się rozpakowuje jak należy).

PS skoro zmieniasz ssd to masz jeszcze jeden poziom zabezpieczenia - oryginalnego nośnika 16GB na którym masz obecnie HAOS w ogóle nie będziesz ruszał (po prostu go zdemontujesz po wykonaniu backupu i zamknięciu systemu), więc gdyby cokolwiek się nie udało przy świeżej instalacji i przywracaniu backupu w trakcie onboardingu, będziesz miał możliwość zamknąć system, zamienić nośniki i wrócić na stary dysk.

Właśnie nie mogę zrobić aktualizacji do najnowszego OS, za mało pamięci…

Szczerze mówiąc nie jestem przekonany co do braku miejsca na aktualizację OSa, więc to może być niekompatybilność innego rodzaju, aby nie kombinować za dużo po prostu na nowym nośniku zainstaluj sobie HAOS 15.2
https://github.com/home-assistant/operating-system/releases/download/15.2/haos_generic-x86-64-15.2.img.xz
i aktualizacją systemu zajmiesz się później - po udanej migracji instalacji, ale HA core jednak zaktualizuj do 2025.10.2

Kombinuje ale Debian nie chce się zainstalować na nowym dysku.

Jaki Debian? Po co go instalujesz? W linku masz obraz systemu.

Możesz zainstalować HAOS podłączając docelowy dysk nawet pod Windowsem i używając Balena Ether do przepisania obrazu na nośnik. Można to zrobić również na inne sposoby, ale nie ma potrzeby instalacji jakiegokolwiek systemu na docelowym dysku).

Pamiętasz jak instalowałeś HAOS za pierwszym razem, robisz na nowym czystym nośniku to samo.

Ten archaiczny wątek zawiera nieco starawe metody (ale nadal działające) oraz metody rozwiązywania najbardziej typowych problemów

dziś zamiast balena ether pod linuxem można użyć Disks do przepisania obrazu na nośnik, ale jeśli ktoś ma ochotę, to nadal można to zrobić nawet za pomocą dd

A co do problemu z instalacją czegokolwiek - kluczowe pytanie czy BIOS prawidłowo rozpoznaje ten nowy ssd?

Jeśli tam był kiedyś jakikolwiek system operacyjny to sugeruję go skasować używając gparted (w wątku ze starym tutorialem znajdziesz opis jak się pozbyć z nośnika partycji, jeśli umiesz to i Windows dasz radę za pomocą diskpart)

1 polubienie

Dzięki wielkie za odświeżenie pamięci.
Teraz mi się przypomniało że rzeczywiście wgrywałem obraz HAOS-a bezpośrednio z windowsa Balen-ą.
Dysk z HAOS-em już mam gotowy. Dzisiaj spróbuje resztę.

Edit:
Wszystko przebiegło bezproblemowo. Backup przy onboardingu i wszystko śmiga z nowym większym dyskiem.
Jeszcze raz dziękuję.