Dzień dobry
Czy ktoś mógłby mi w paru słowach opisać procedurę rozbudowy sieci ZHA? Koordynator SONOFF_Zigbee_3.0_USB_Dongle_Plus_V2, 20 routerów - gniazdka i włączniki puszkowe do światła, 18 czujników. Ponoć może być ponad 100 urządzeń, a mi to klęka przy 40. Dodawałem urządzenia wprost z HA, przyciskiem “dodaj urządzenie”, potem ewentualnie przenosiłem gdzie potrzebowałem używać. Mam wrażenie że w ten sposób zawsze podłączają się do koordynatora, a ten może obsługiwać max 32 i w tym jest problem. W Z2M widzę że jest opcja, że w momencie dodawania wszystkie routery nasłuchują.
Drugi problem to Z2M, mam obie integracje, kilka czujników i gniazdek było źle wykrywanych w ZHA, to sobie dodałem Z2M, tu mam 15 urządzeń. Chciałem jednak wymienić dongla z CC2531 na taki sam Sonoff 3. Jednak Z2M nie startuje z Sonoff, wypluwa że zapisany backup nie pasuje do Sonoff. OK, odinstalowałem, i tak byłem gotowy na budowę tej sieci od nowa, ale po ponownej instalacji komunikat jest ten sam, odinstalowałem znowu zaznaczając by wywalił zapisane rzeczy, ale to nie pomaga. Na razie przywróciłem działanie na CC2531, ale szukam sposobu jak to zrobić poprawnie by wymienić jednak radio. Mam wrażenie że Z2M robi to lepiej, klikając na dodanie np. przycisku w mapie sieci pokazuje, że dodał to przez gniazdko, jak robię to w ZHA dodaje przez koordynator, chociaż bliżej jest choćby kostka w puszce do światła. Może to wynika z większej siły radia koordynatora, jest tylko 2m dalej za ścianą.
@Kacza wymiana dongla CC2531 na Sonoffa wymaga parowania urządzeń od nowa.
Zmiana dongla wymaga zmiany konfiguracji Z2M.
OK, ale co mam zmienić? Podałem mu nową ścieżkę w serial do dongla, ale on twierdzi, że istniejący backup nie pasuje do dongla, konfiguracja jest nieprawidłowa. Co mam usunąć, gdzie edytować? Jak pisałem nawet usunąłem całą integrację, potem znowu z czyszczeniem, a on dalej gdzieś to sobie skitrał.
Backup sieci Zigbee1.2 nie pasuje do koordynatora Zigbee3
Usuń backup z katalogu konfiguracyjnego.
OK, coraz bliżej, czyli jakie są kroki przy zamianie koordynatora Z2M?
Zgaduję:
- Usunąć integrację/tylko wymienić dongle i zaktualizować port serial,
- Usunąć z katalogu homeassistant/zibee2mqtt wszystko/tylko plik coordinator_backup.json/inne pliki,
- Dodawać urządzenia na nowo?
To zależy z czego na co zmieniasz. (a na razie nawet nie podałeś jednoznacznych modeli)
W sieciach Zigbee istnieje możliwość awaryjnej wymiany koordynatora na inny egzemplarz z zachowaniem istniejącej sieci, ale to jest zasadniczo procedura awaryjna (nowy koordynator musi być taki sam jak stary lub z nim w 100% kompatybilny albo musi istnieć procedura migracji między nimi) i wymaga zaprogramowania adresu ieee starego koordynatora w nowym (to jest procedura jednorazowa i nieodwracalna).
W normalnych warunkach koordynatory nie są zmienne, więc nie zgadłeś.
Właściwie integracji nie musisz usuwać, bo w przypadku Z2M nie integrujesz HA z Z2M tylko z brokerem MQTT, więc jest to bez znaczenia.
Natomiast w pozostałych kwestiach - tak, zgraj sobie gdzieś na bok ten backup i go skasuj (nie wiem jakie masz inne pliki więc rusz głową co skasować, a co może zostać), a konfigurację Z2M zmodyfikuj tak by pasowała do nowego koordynatora, bez tego nie uruchomisz Z2M (bez wiedzy co masz konkretnie za sprzęt nikt nie pomoże, podejrzewam, że to Sonoff Dongle E a wtedy jest ważne jaki ma firmware, bo od tego zależy czy masz użyć sterownik ezsp
czy ember
)
Oczywiście urządzenia będziesz parował od nowa.
z takich kwestii pobocznych
Sieć Zigbee sama się przebudowuje w zależności od potrzeb (więc jeśli wszystko łączy się z koordynatorem bezpośrednio, to albo masz wszystko w stosunkowo małym mieszkaniu, albo masz za dużą moc ustawioną na koordynatorze, co jest tym bardziej prawdopodobne, że piszesz, że sieć “klęka” zamiast się przebudować). Siatka połączeń w sieci nie zależy od koordynatora, trasy są samodzielnie modyfikowane. Przy przemieszaniu routerów sieć się przebuduje w zaledwie kilka minut.
Jeśli są 2 sieci Zigbee to powinny być uruchomione na różnych kanałach Zigbee (z czterech do wyboru: 11, 15 20 lub 25).
Jeśli odinstalowujesz Dodatek (zasadniczo jakikolwiek) to nie usuwa to jego konfiguracji (nowe możliwości opcjonalnego usuwania konfiguracji miały być wprowadzone w ostatnich miesiącach, ale jeszcze tego nie widziałem w działaniu). Więc “windowsowe metody” tu nie działają…
Pisałem, że chcę wymienić CC2531 - ten najtańszy, na taki sam SONOFF_Zigbee_3.0_USB_Dongle_Plus_V2, więc będą dwa Sonoff, jeden istniejący do ZHA, drugi do Z2M. Używam już Sonoff, więc drivery raczej są, wersja firmware jest inna, tak to u mnie wygląda:
Oba radia działają OK, mają różne kanały. OK, dopóki nie dodaję kolejnych urządzeń do ZHA, wtedy dzieją się różne dziwne rzeczy. Wymiana CC jest tylko z tego powodu, że właśnie Sonoff ma większy zasięg i obsługuje więcej urządzeń. Choć teoretycznie jak widać, bo niby dla CC jest limit 6+24, a ja widzę, że do CC podłączyło się już 8 gniazdek, a reszta się łączy między sobą i czujniki już do gniazdek. Czujnik w którym wymieniłem właśnie baterie podłączył się do innego gniazdka i śmiga. Nie sądzę by problemem był Sonoff, jego moc, na czuja to raczej ZHA, nawet jak usunąłem kilka urządzeń, rejestruję z powrotem przycisk to raz go znajdzie, raz nie, choć najbliższe gniazdko mam teraz 0.5m od niego, nie ważne czy normalnie z ZHA wybiorę dodaj urządzenie, czy z gniazdka dodaj używając tego gniazdka. Przechodzę do Z2M i tu się paruje natychmiast. Wolę więc taką wymianę zrobić teraz niż po dodaniu kolejnych 15 urządzeń, teraz to są wszystko urządzenia łatwo dostępne. Nie jest to jakiś pałac ale mam te dynksy rozłożone na 3 kondygnacjach 10x12, a koordynatory są niemal w centrum.
Nic nie rozumiesz. A nie mam siły tłumaczyć jak krowie na rowie… skoro nie chcesz samodzielnie sobie poszukać jakichkolwiek informacji.
Nie masz nawet świadomości, że HA i Z2M to 2 całkowicie odrębne serwery, których kompletnie nic nie łączy. A cud komunikacji między nimi jest zapewniany dzięki brokerowi MQTT, do którego łączy się każdy z nich jako klient.
Znaczenie ma jakie jest MCU w tym donglu i jakie jest wgrane w danym momencie firmware.
w CC2531 jest MCU Texas Instruments CC2531 (zabytek klasy zerowej, ale Z2M było pisane dawno temu gdy były dostępne tylko konstrukcje Texas Instruments, więc odpowiedni dla nich sterownik w Z2M jest ładowany domyślnie, a wszelkie inne MCU niż TI wymagają wyspecyfikowania go ręcznie), w zależności od firmware może to być Zigbee1.2 lub Zigbee3.0 (i wtedy jest droga migracji, ale tylko na inny MCU produkcji TI).
A w konstrukcji Sonoff ZBDongle E jest Silicon Labs EFR32MG21 totalnie z innej parafii.
Z2M domyślnie ładuje sterownik zstack
który pasuje do TI
ale do SiLAbs potrzebujesz INNEGO ezsp
albo ember
w zależności od tego jakie masz firmware w donglu
Poczytaj dokumentację i chociaż spróbuj ją zrozumieć, a jak już będziesz miał jakieś podstawy to będziemy kontynuować (bo podobnych wątków na forum jest już kilkanaście i w wielu jest komplet istotnych dla Ciebie informacji).
i to jest drugi problem, wręcz podstawowy, ale poszukaj sobie dyskusji na zbliżony temat samodzielnie, bo ja już się wypaliłem…
Rozumiem, że się wypaliłeś, ale nie wymagałem, żebyś dołączał do dyskusji. W między czasie oglądam tutoriale, ale zanim znajdę ten właściwy upłynie wiele czasu, a ja wcale nie muszę znać budowy chipa by usunąć kilka plików i wybrać odpowiedni dla Sonoff dirver, jeśli mi go faktycznie brakuje. Szukałem kogoś, kto przechodził update z cc na sonoff czy inny tego typu koordynator i ma w pamięci te trzy-cztery kroki. Jak znajdę to je tu wpiszę, na razie dzięki @szopen.
Te 3-4 kroki już opisałem wyżej - skasować backup i poprawić konfigurację pod dongla, to JEST też w dokumentacji link post wyżej.
Dzięki, jednak trafiłem na odpowiedni tutorial, zrobiłem tak:
- Odinstalowałem Z2M.
- Usunąłem wszystkie pliki z katalogu /homeassistant/zigbee2mqtt
- Zainstalowałem od nowa Z2M
- W konfiguracji serial dodałem
port: >-
/dev/serial/by-id/usb-ITEAD_SONOFF_Zigbee_3.0_USB_Dongle_Plus_V2_20240220095406-if00
adapter: ezsp
Dzięki za historię Zigbee od chrztu Polski, ale mi brakowało tej linijki “adapter: ezsp”.
Mam jeszcze komunikat o zalecanym przejściu na ember, ale to już na kiedy indziej. Dzięki jeszcze raz za Twój czas.
Edit: zapomniałem o ważnym kroku, zrobić backup przed skasowaniem tych plików, na razie wróciłem do poprzedniej konfiguracji na cc, bo za późno by latać po domu i budzić ludzi, jak się okazało przywrócenie backupu samego Z2M nie przywraca zawartości tego katalogu, dobrze to mieć zgrane. Miałem, uff.
Jak już instalujesz wszystko od nowa to przejdź od razu na firmware ember, u mnie to była naprawdę duża zmiana na plus w działaniu całej sieci, ogólnie od przejścia na ember nie muszę się martwić o sieć Zigbee, po prostu działa, można zapomnieć o jej istnieniu. Przy ezsp część urządzeń lubiła wypadać z sieci.
Taki mam zamiar, muszę to obczaić i na razie wróciłem do CC. Wstępnie wygląda na prostą operację wgrania przez WWW uploader. Ale czytając różne wątki na forum mnie zatkało, sami powiedzcie co ci ludzie mieli w głowach, że jest dostępny w panelu z2m konfigurator do portu szeregowego:
gdzie można wybrać ten protokół z listy rozwijalnej, ale to się nie uruchomi, dopóki nie wpadnę na to, że trzeba dopisać magiczną linijkę w cofigu! Jakby tego nie mogli dać tam gdzie jest to wymagane do uruchomienia Z2M?
Aaa, i to się nie nazywa driver, sterownik czy protokół, to jest ADAPTER - żeby czasem się komuś nie skojarzyło o co chodzi
@Kacza to jest skrót myślowy - każde firmware do tego dongla to… EZSP (konkretnie potrzebujesz firmware NCP, bo na tym samym sprzęcie można odpalić też coś co nie jest koordynatorem Zigbee), ale jeśli przeczytałeś ten fragment dokumentacji, to jest tam dość jasno określone do jakiej wersji firmware który sterownik.
Nie chcesz czytać o historii od czasów chrztu Polski po mniej lub bardziej daleką futurystyczną przyszłość, ale to jest taka historia - GUI już jest (i pisał je ktoś zupełnie inny niż backend dając GUI jako swoisty prezent do tego projektu), a na opcje automagicznej konfiguracji trzeba poczekać (realizacja niektórych koncepcji zajmuje lata, a nie dni, ten soft piszą programiści po godzinach swojej pracy zarobkowej) pomysł na to jest już stary, ale nadal nie jest zrealizowany (tzn. nie wiem - może i jest już zrealizowany, ale działa to tylko na specyficznej natywnej metodzie instalacji Z2M = bezpośrednio w Linuxie, a nie w kontenerze czy VM), więc
na razie Z2M wymaga minimalistycznej poprawnej konfiguracji do startu.
Dlaczego to jest trudne nie chce mi się pisać, ale w typowej konfiguracji Z2M wcale nie ma bezpośredniego dostępu do sprzętu… (np. u Ciebie nie ma - Dodatek jest formą kontenera specjalnie dostosowaną do pracy w HA z Supervisorem), więc nie ma jak go wykrywać…
zigpy, które jest bazą wbudowanej w HA integracji ZHA ma już częściowe autowykrywanie sprzętu (akurat twój dongle wykrywa automatycznie, ale to nie dotyczy każdego koordynatora) - uwaga powtórka z rozrywki - zigpy za to było kiedyś pisane z myślą wyłącznie o koordynatorach na MCU SiLabs, a inne koordynatory zostały dołożone później.
Nie zapomnij zignorować ZHA które wykryło drugiego dongla.
Nie napisałem, że nie chcę czytać historii, czytam, tylko Ty się może niepotrzebnie wypalasz pisząc to tak daleko od meritum. W nocy podłączyłem tylko 4 wolne gniazdka i 4 czujniki, pomimo tej samej lokalizacji i tym samym sprzęcie jednak to odbyło się dużo lepiej niż w ZHA, wszystkie czujniki podłączyły się do routerów. I to mi chodziło, w ten sposób sieć będzie mogła mieć >32 urządzeń, może wystarczy mieć 1 integrację Zigbee i zrezygnować z ZHA. Nie wiem czy centralny koordynator to taki błąd, czy jego “za duży” zasięg. Przy Conbee III widzę info, że ma zasięg 200m w terenie i 30m w budynku, zjadłby mojego sonofa z podkowami.
W ZHA jeszcze zacząłem podejrzewać, że gniazdko Sonoff, takie proste bez pomiaru nie jest w ogóle routerem, jak w ramach testu podłączyłem je 20cm od włączanego czujnika to nie dołączył go ani koordynator, ani to gniazdko. Po odłączeniu gniazdko czujnik sparował się z koordynatorem, jakby gniazdko zakłócało komunikację zamiast ją rozszerzać. W Z2M normalnie to gniazdko złapało czujnik. No i wcześniejsze problemy z ZHA, szukałem tu ich rozwiązania, czujniki z LCD nie były wcale podłączane, połowa gniazdek miała nieprawidłowe odczyty x100, leczyłem to pomocnikami. W Z2M wszystkie te urządzenia zostały prawidłowo podłączone. Dlatego powoli przechodzę do Z2M.
ZHA mi się automatycznie jakoś zainstalowało przy pierwszym podłączeniu Sonoff, dwóch i tak nie obsługuje raczej. Zresztą po prostu to zadziałało, jak wyżej pisałem. Takie zachowanie HA jest w sumie oczekiwanym, podpinam dongla Zigbee - wykrywa, proponuje integrację, uruchamia wszystko i działa, tylko im dalej tym gorzej. No ale o tym się przekonam jak w Z2M będę miał >40 urządzeń.
To chciałem wstępnie sugerować, ale pojawiła się informacja o 3 kondygnacjach, a wtedy optymalnie by było mieć koordynatory łączone z HA po Ethernecie (i umieszczone na piętrach gdzie masz dużo sprzętu), niestety masz tylko takie na USB…
A historia jest potrzebna by łatwiej zrozumieć czemu pewne kwestie dziś wyglądają tak, a nie inaczej.
“Sprzedając” samą suchą informację “na gotowo” walor edukacyjny spada w zasadzie do zera.
Natomiast o tym, że trzeba czytać dokumentację (najlepiej oficjalną, a nie stare tutoriale, których nie ma kto aktualizować) powie każdy zaawansowany użytkownik HA, czy forum.
Conbee 3 jest zbudowany dokładnie z tych samych flaków (w sensie tych najbardziej istotnych czyli radia Zigbee), z których jest Sonoff ZBDongle E
Dresden Elektronik jednak daje totalnie inne firmware (umożliwiające współpracę z ich serią rozwiązań deConz) pracujące ze sterownikiem deconz
w Z2M (i szczerze mówiąc nie wiem czy to dobrze, bo nie wszystko działa). Firmware nie ma wpływu na zasięg.
Zasięg sieci Zigbee zależy od dobrej współpracy miedzy routerami Zigbee.
Reklama dźwignią handlu.
A przy dwukierunkowej komunikacji bezprzewodowej najważniejszym słowem jest dwukierunkowa.
Nic to nie daje jeśli zwiększasz moc wypromieniowaną z koordynatora, bo jeśli nawet dalekie urządzenia go usłyszą, to nie dysonując porównywalną mocą radia nie będą w stanie odpowiedzieć… koordynator po prostu ich nie usłyszy.
Przecież to oczywiste , pisałem o tym wcześniej:
Zmiany konfiguracji Z2M szuka sie w dokumentacji Z2M a nie po jakis tutorialach .
No brakło mi parę punktów IP żeby na to wpaść z tego wpisu. Tymczasem zrobiłem upgrade softu Silabs Firmware Flasher | Web based flasher for ZB-GW04 and ZBDongle-E. MultiPAN RCP firmware enables these devices to be used with Silabs Multiprotocol Addon in Home Assistant. Allow Zigbee and Thread to co-exist on the same dongle. Get ahead of the tech an experiment with Matter!
Tak to teraz wygląda:
Teraz powinien działać w ustawieniu ember?
I drugie pytanie, jak zrobię ten sam upgrade w pierwszym donglu Sonoff pracującym z ZHA, gdzie soft jest wyraźnie starszy (też fabryczny jak kupiłem, tylko z rok wcześniej), to ta sieć się rozsypie czy raczej powinna ruszyć ponownie?
Jeśli masz Z2M to tak.
Nowe firmware (chodzi konkretnie o generacje >= 7.0.x.x) to nowy sterownik.
Na pytanie o ZHA nie odpowiem, zawsze możesz zaktualizować do tego co dostarcza Sonoff (bo oni dostarczają zabytkowe wersje); przy zaniedbanych aktualizacjach zawsze jest większe ryzyko.