Hej.
Chciałbym podłączyć pierwsze urządzanie zigbee do swojej automatyki.
Mam HA aktualny na dzień dzisiejszy postawiony na Raspberry Pi4.
Po podłączeniu bramki Zigbee do jednego z portów USB na Rpi4 oraz po zainstalowaniu Zigbee2MQTT mam problem z uruchomieniem.
Pojawiają się błędy powiązane z portem serial:
Starting Zigbee2MQTT without watchdog.
[2024-10-31 22:13:34] info: z2m: Logging to console, file (filename: log.log)
[2024-10-31 22:13:34] info: z2m: Starting Zigbee2MQTT version 1.40.2 (commit #unknown)
[2024-10-31 22:13:34] info: z2m: Starting zigbee-herdsman (2.1.3)
[2024-10-31 22:13:35] error: zh:zstack:znp: Failed to determine if path is valid: 'Error: ENOENT: no such file or directory, lstat '/dev/ttyACM0''
[2024-10-31 22:13:35] info: zh:zstack:znp: Opening SerialPort with {"path":"/dev/ttyACM0","baudRate":115200,"rtscts":false,"autoOpen":false}
[2024-10-31 22:13:35] error: z2m: Error while starting zigbee-herdsman
[2024-10-31 22:13:35] error: z2m: Failed to start zigbee
[2024-10-31 22:13:35] error: z2m: Check https://www.zigbee2mqtt.io/guide/installation/20_zigbee2mqtt-fails-to-start.html for possible solutions
[2024-10-31 22:13:35] error: z2m: Exiting...
[2024-10-31 22:13:35] error: z2m: Error: Error: No such file or directory, cannot open /dev/ttyACM0
Dodam, iż podmieniałem port na ttyUSB0 lub ttyUSB1 ale po pierwsze to trochę bujam w obłokach bo nie wiem dokładnie który z portów jest zajęty przez bramkę.
Co więcej, Jeden z portów USB jest podłączony do UPS. Jego wyłączenie lub włączenie powoduje, że port pojawia siż lub znika gdy odłączam UPS. W przypadku bramki zigbee, takiego efektu nie ma. Być może bramka ma wyłącznie port USB do zasilania (w końcu to TUYA do komunikacji z chmurą i aplikacją w telefonie) lub jest uszkodzona, ale czy aby na pewno dobrze interpretuje sytuację?
Raczej zgadłeś, bramka zamkniętego systemu to bramka zamkniętego systemu, a nie koordynator Zigbee.
Niektóre modele dają się “odtuyować”, ale nie wszystkie i nie wiadomo co właściwie chcesz uzyskać…
Dzięki za info.
Chciałem mieć kontrolę nad wszystkimi urządzeniami automatyki poprzez HA, więc lokalnie.
Bramkę Zigbee Tuya także lokalnie i zamysł był, aby robić to poprzez ZigBee2MQTT.
Generalnie zakupiłem testowo głowicę termostatyczną Avatto TRV07 Zigbee 3.0 TUYA i chciałbym oczywiście mieć możliwość regulować ją sobie wedle życzeń z poziomu HA. Wstępnie podłączyłem ją do systemu TUYA, ale nie widzę jej w HA i to jest mój największy ból na tą chwilę.
A zatem musisz zobaczyć czy tą bramkę można zhakować
jeśli nie jest to klon tej konstrukcji, to pozostaje kupno prawdziwego koordynatora, a nie bramki zamkniętego systemu (ona ma na pokładzie jakiś koordynator Zigbee, ale w normalnym wypadku nie masz do niego bezpośredniego dostępu)…
Lista przykładowych modeli koordynatorów wspieranych w Z2M jest w… dokumentacji Z2M
Wielkie dzięki.
Zastanawiam się jeszcze nad LocalTuya, ale wąsko z czasem aby się dokształcić.
Ewentualnie tymczasowo będę bazował na chmurze Tuya. To działa choć nie bardzo mnie to cieszy.
Czytałem, że urządzenia ZigBee nie są kompatybilne ze wszystkimi bramkami (koordynatorami).
U mnie jest rozległy obszar do pokrycia (powiedzmy - głowicami termostatycznymi), a w związku z tym pojawia się kwestia przemyślenia ewentualnego zastosowania repeater-ów lub pośrednich urządzeń ZigBee, aby zakres sieci powiększyć.
Pilnowanie kompatybilności pomiędzy koordynatorem, urządzeniami końcowymi (termostaty) a prostymi żarówkami lub przełącznikami ściennymi rodzi spore ryzyko popełnienia niepotrzebnych zakupów.
Przechodziłeś przez ten proces doboru urządzeń?
Jest taka nieoficjalna lista kompatybilności (tzn. utrzymywana przez @blakadder, a uzupełniana przez użytkowników
a jeśli chodzi o samo Z2M to listę masz w dokumentacji
Generalnie kupując chińszczyznę z zamkniętych systemów bazujących na Tuya musisz brać pod uwagę obrandowanie - bramka tego samego brandu co urządzenia z obrandowaną chmurą i aplikacją będą działać, wszystko inne to niewiadoma.
Jeśli kupisz coś z innego zamkniętego systemu np. eWelink to zakładaj, że działać nie będzie (w innym zamkniętym ekosystemie).
Dlatego systemy otwarte takie jak Z2M czy zigpy (=wbudowana w HA integracja ZHA) są pod względem kompatybilności nie do pokonania (ale miej w głowie, że obsługę tych urządzeń tworzą zaawansowani użytkownicy, więc nigdy nie jest nic gwarantowane, bo Chińczycy centralnie lecą w kulki niemal codziennie wypuszczając coś nowego, albo pod starą nazwą modelu wypuszczając inny sprzęt, którego obudowa jest podobna, ale elektronika już nie).
Druga kwestia jest taka - w warstwie sprzętowej teoretycznie jeśli cokolwiek ma logo Zigbee, to powinno się dać sparować z siecią i w niej poprawnie działać (w sensie sprzętowym, to nie ma nic wspólnego z sensem funkcjonalnym - obsługę wszystkiego co jest zrealizowane poza podstawowymi zestandaryzowanymi funkcjami musi zapewnić bramka, jaka ona by nie była), w praktyce niestety nawet trafiają się błędy w implementacji warstwy sprzętowej (routerem Zigbee może być każde urządzenie ze stałym zasilaniem sieciowym, o ile tylko oczywiście nie ma błędu w firmware).