Tak o to chodziło, na dobry początek zainstaluj Dodatek Frigate, a nie Frigate Full Access (ten może zostać, ale go nie uruchamiaj).
i pokaż logi Dodatku po jego uruchomieniu, tj. wklej je jako tekst
a co do sprzętu to tutaj jest coral pcie m.2 A+E i raczej na dzień dobry powinien być widoczny tu (jeśli USB to proponuję zabootować maszynę z już podłączonym)
o ile w HAOS15.0 jest ogólny cyrk z działaniem wielu urządzeń, to akurat ten wpis jest zarówno w 15.1, 15.0 i 14.2 (dalej mi się nie chciało cofać wersji systemu, ale zajrzałem w notatki do wydań i obsługa corala jest już co najmniej od 8.0, tylko nie polecam tak głęboko się cofać, bo doprowadzisz do innych problemów) jeśli tego nie masz mimo downgrade systemu do 14.x to raczej trzeba szukać przyczyny w sprzęcie (właściwie pierwsze co bym zrobił to pobrał świeży adminpack i zaktualizował BIOSa oraz przejrzał jego ustawienia - wyłączenie sata, włączenie karty WiFi której nie ma, zmniejszenie puli RAMu dla karty graficznej do minimum - potencjalny konflikt adresów, no nie wiem co tam jeszcze może przyjść do głowy).
Nie ukrywam, że to
mnie bardzo zastanawia od samego początku, ale nigdy się nie spotkałem z podobną sytuacją
(mi to pachnie instalacją w jakiejś wirtualizacji, o której słowem nie wspomniałeś albo całkowicie uwaloną płytą główną, ale chociaż ssd musi być na liście sprzętu)