HAos nie wykrywa TPU coral

Tak o to chodziło, na dobry początek zainstaluj Dodatek Frigate, a nie Frigate Full Access (ten może zostać, ale go nie uruchamiaj).
i pokaż logi Dodatku po jego uruchomieniu, tj. wklej je jako tekst

a co do sprzętu to tutaj jest coral pcie m.2 A+E i raczej na dzień dobry powinien być widoczny tu (jeśli USB to proponuję zabootować maszynę z już podłączonym)

o ile w HAOS15.0 jest ogólny cyrk z działaniem wielu urządzeń, to akurat ten wpis jest zarówno w 15.1, 15.0 i 14.2 (dalej mi się nie chciało cofać wersji systemu, ale zajrzałem w notatki do wydań i obsługa corala jest już co najmniej od 8.0, tylko nie polecam tak głęboko się cofać, bo doprowadzisz do innych problemów) jeśli tego nie masz mimo downgrade systemu do 14.x to raczej trzeba szukać przyczyny w sprzęcie (właściwie pierwsze co bym zrobił to pobrał świeży adminpack i zaktualizował BIOSa oraz przejrzał jego ustawienia - wyłączenie sata, włączenie karty WiFi której nie ma, zmniejszenie puli RAMu dla karty graficznej do minimum - potencjalny konflikt adresów, no nie wiem co tam jeszcze może przyjść do głowy).

Nie ukrywam, że to

mnie bardzo zastanawia od samego początku, ale nigdy się nie spotkałem z podobną sytuacją
(mi to pachnie instalacją w jakiejś wirtualizacji, o której słowem nie wspomniałeś albo całkowicie uwaloną płytą główną, ale chociaż ssd musi być na liście sprzętu)

Poświęciłem trochę czasu i włożyłem Coral TPU do mini PC pod gniazdo M2 PCIe A+E.

Nie mam w tym folderze niczego.

Natomiast, podobnie jak u @szopen, sprzęt pojawił się na liście:

1 polubienie

Ok dzięki a za poświęcony czas. Sprawdź proszę jeszcze poleceniem lsmod co masz zaladowane.
Ja niestety musialem wyjechać z kraju na tydzień więc temat troszkę utknął. Wrócę to będę walczył dalej

➜  ~ lsmod | grep apex  
apex                   20480  0 
gasket                110592  1 apex,[permanent]
➜  ~ 

➜  ~ lsmod
Module                  Size  Used by    Tainted: G  
bluetooth             806912  0 
ecdh_generic           16384  1 bluetooth
ecc                    40960  1 ecdh_generic
xt_set                 20480  0 
ip_set                 57344  1 xt_set
nft_chain_nat          12288 15 
nft_compat             20480 29 
nf_tables             360448 323 nft_chain_nat,nft_compat
xfrm_user              57344  1 
cfg80211             1290240  0 
snd_hda_codec_realtek   196608  1 
snd_hda_codec_generic    98304  1 snd_hda_codec_realtek
snd_hda_scodec_component    12288  1 snd_hda_codec_realtek
snd_sof_pci_intel_apl    12288  0 
snd_sof_intel_hda_generic    28672  1 snd_sof_pci_intel_apl
snd_sof_intel_hda_common   155648  2 snd_sof_pci_intel_apl,snd_sof_intel_hda_generic
snd_soc_hdac_hda       24576  1 snd_sof_intel_hda_common
snd_sof_intel_hda_mlink    32768  2 snd_sof_intel_hda_generic,snd_sof_intel_hda_common
snd_sof_intel_hda      16384  2 snd_sof_intel_hda_generic,snd_sof_intel_hda_common
snd_hda_codec_hdmi     81920  1 
snd_sof_pci            16384  2 snd_sof_pci_intel_apl,snd_sof_intel_hda_generic
snd_sof_xtensa_dsp     16384  1 snd_sof_intel_hda_generic
sch_fq_codel           20480  2 
snd_sof               311296  4 snd_sof_intel_hda_generic,snd_sof_intel_hda_common,snd_sof_intel_hda,snd_sof_pci
snd_sof_utils          12288  1 snd_sof
snd_soc_acpi_intel_match   114688  2 snd_sof_pci_intel_apl,snd_sof_intel_hda_generic
snd_soc_acpi           12288  2 snd_sof_intel_hda_generic,snd_soc_acpi_intel_match
snd_soc_avs           196608  0 
snd_soc_hda_codec      16384  1 snd_soc_avs
snd_hda_ext_core       28672  6 snd_sof_intel_hda_common,snd_soc_hdac_hda,snd_sof_intel_hda_mlink,snd_sof_intel_hda,snd_soc_avs,snd_soc_hda_codec
x86_pkg_temp_thermal    16384  0 
snd_soc_core          348160  5 snd_sof_intel_hda_common,snd_soc_hdac_hda,snd_sof,snd_soc_avs,snd_soc_hda_codec
coretemp               16384  0 
snd_compress           20480  2 snd_soc_avs,snd_soc_core
i915                 4112384  2 
apex                   20480  0 
gasket                110592  1 apex,[permanent]
snd_hda_intel          49152  4 
snd_intel_dspcfg       32768  5 snd_sof_intel_hda_generic,snd_sof_intel_hda_common,snd_sof,snd_soc_avs,snd_hda_intel
snd_hda_codec         180224  8 snd_hda_codec_realtek,snd_hda_codec_generic,snd_soc_hdac_hda,snd_sof_intel_hda,snd_hda_codec_hdmi,snd_soc_avs,snd_soc_hda_codec,snd_hda_intel
snd_hwdep              12288  1 snd_hda_codec
snd_hda_core          131072 11 snd_hda_codec_realtek,snd_hda_codec_generic,snd_sof_intel_hda_common,snd_soc_hdac_hda,snd_sof_intel_hda,snd_hda_codec_hdmi,snd_soc_avs,snd_soc_hda_codec,snd_hda_ext_core,snd_hda_intel,snd_hda_codec
snd_pcm               172032 11 snd_sof_intel_hda_common,snd_hda_codec_hdmi,snd_sof,snd_sof_utils,snd_soc_avs,snd_soc_core,snd_compress,snd_hda_intel,snd_hda_codec,snd_hda_core
ttm                    98304  1 i915
drm_buddy              20480  1 i915
drm_display_helper    200704  1 i915
➜  ~ 

Ok widzę że moduły są :slight_smile: A dasz rade mi je podesłać?
/lib/modules/…(dalej gdzies tam muszą być)
Możesz to odszukać poleceniem ‘find’ lub doinstalowac mc i w opcjach jest szukanie plikow.
mc doinstalujesz

1. apk update

2. apk add mc

Już tę maszynkę opróżniłem z Coral TPU. Zobaczę na innym kompie ale nie wiem kiedy…

Wróćmy do początku!

HAOS ma je wbudowane, niczego nie jesteś w stanie doinstalować do systemu, bo on jest na bazie buildroot.
(tzn. niby wszystko można doinstalować w kontenerze, ale przetrwa to zaledwie do najbliższego restartu, więc generalnie nie tędy droga)

Może jeszcze odpowiesz czy zainstalowałeś ten HAOS-generic bare-metal tj. na sprzęcie czy nie daj boże w jakiejś wirtualizacji?
(tego się nie da stwierdzić z wewnątrz wirtualizacji, więc jedynie szczera odpowiedź się liczy, bo dla wirtualizacji jest w ogóle inny obraz)

edit - dokopałem się do posta w którym twierdzisz, że bare-metal
więc skoro masz cyrk z rozpoznawaniem sprzętu to pierwsze co należy zrobić to zwiedzić BIOSa
a drugie to cofać wersję HAOS
ha os update --version 14.2
(jeśli odpalasz to z kontenera ssh)
albo jeśli z CLI
os update --version 14.2
być może warto cofać głębiej - zajrzyj na listę wydań i jeśli nadal nie rozpoznaje sprzętu jedź w dól zachowując rozsądek (intensywnie inny kernel jest w 11.x ale chyba najpierw jest konieczne downgrade w okolice 12.2 by zejść poniżej 12.0, jakkolwiek Supervisor powinien pomóc w doborze wersji pośrednich)

i jeszcze raz przypominam, żebyś zapomniał o wiedzy dotyczącej normalnego linuxa

ale HAOS to nie znaczy, że Dockera nie ma

główna różnica w HAOS względem instalacji HA core na piechotę to fakt, że kontenery Dockera są zarządzane przez Supervisora, a nie przez Ciebie

kolejna kwestia - zapomnij o ręcznym grzebaniu w systemie operacyjnym (dlatego sugeruję zapomnieć o klasycznej wiedzy dotyczącej linuxa, bo nic konstruktywnego z tego nie wyjdzie)

Nie będę niczego doinstalowywał, a już z pewnością nie apk w swoim HAOS. Natomiast jest zastanawiające, że po wyłączeniu komputera, który wcześniej zgłaszał sterowniki i wyświetlał na liście sprzętu Coral, to po jego wyjęciu i ponownym uruchomieniu nie ma już modułów apex na liścia załadowanych sterowników.
Zaciekawiło mnie to… wiec wyciągnąłem jednak inny sprzęt, na bazie płyty Asrock J4205-ITX i na świeżym dysku SSD zainstalowałem HAOS, zamontowałem Coral TPU w gnieździe M2 A+E w miejscu karty WiFi i upewniłem się, że w BIOS mam włączone zasilanie gniazd PCIe na stałe, przejrzałem inne opcje mogące blokować obsługę tego sprzętu, ale nic niw znalazłem. Po uruchomieniu i doinstalowaniu dodatku Advanced SSH & Web Terminal sprawdzam na liście moduł apex i jest:

Natomiast co zaskakuje, nie ma sprzętu na pełnej liście w webUI.

Nawet po kolejnym restarcie całej maszyny, sprzęt Coral nie zostaje wykryty.
Podejrzewam, że zależy to samej płyty głównej i implementacji obsługi innego sprzętu niż przewidział producent. Zaskakuje mnie jednak brak wykrywania u ciebie sprzętu po USB.

Jak dla mnie to jest normalne: nie ma sprzętu = nie są ładowane zbędne moduły.

Nie śledzę rozwoju HAOS tak intensywnie jak wcześniej, ale w 15.x jest kernel 6.12.x i jest to spory przeskok w stosunku do 14.x który bazował na kernelach 6.6.x
ostatnia tak radykalna zmiana była między 11.x a 12.0 (kernele 6.6.x mamy od 12.0 właśnie).
To jest jeden z powodów dla których (od HAOS15.0) przy niespodziewanych problemach sugeruję downgrade do HAOS 14.2
Teoretycznie Supervisor uniemożliwia downgrade do niekompatybilnej wersji, więc zmiany wersji systemu można dość bezpiecznie robić z CLI (lub kontenera ssh) dodatkowo dwuslotowy system (Boot A/B) teoretycznie umożliwia recovery nawet jeśli się władujemy na trefną wersję systemu (ale wiem, że w którejś wersji była wpadka z bootloaderem, więc oczywiście to zabawa na własne ryzyko).

Tylko przestrzegam przed zbyt radykalnymi zmianami wersji, bo cofniemy się do innej ery linuxa wraz z tego konsekwencjami.

Ja miałem problem ze swoim SLZB-06M, też był wyświetlany tylko ciąg cyferek.
Po dodaniu wpisu i restarcie w /etc/udev/rules.d urządzenie zaczęło się zgłaszać w systemie.

nano /etc/udev/rules.d/98-coral.rules

SUBSYSTEMS=="usb", ATTRS{idVendor}=="1a6e", ATTRS{idProduct}=="089a", OWNER="root", SYMLINK+="coral", MODE="0666", GROUP="plugdev"
SUBSYSTEMS=="usb", ATTRS{idVendor}=="1a6e", ATTRS{idProduct}=="089a", OWNER="root", SYMLINK+="coral", MODE="0666", GROUP="plugdev"

Tylko jeśli się nie mylę nie używasz HAOS.

Debian HA Supervised