Witam
Mam problem z wykrywaniem TPU coral na m.2 jak i usb. System HAos postawiony z oryginalnego image na Fujitsu Q556 i5 6gen nvme. Niestety gdy zaglądam do urządzeń to mam tylko eventy i porty szeregowe ttyS.
Nie wygląda to na słabe zasilanie corala z usb ponieważ gdy wkładam m.2 również ciemo.
Doradzi ktoś w jakim kierunku się udać?
1.Port powinien być w wersji USB3, zapotrzebowanie to 900 mA
2. Jeżeli port nie wyrabia, użyj zewnętrznie zasilanego koncentratora USB.
Polecenie lsusb coś ci pokazuje? Pytanie czy twój HAos posiada sterowniki dla PCI-E (m2). Po podłączeniu coral restartowałeś Fujitsu Q556?
[ 0.769181] usb 1-7: New USB device found, idVendor=1a6e, idProduct=089a, bcdDevice= 1.00
[ 0.769202] usb 1-7: New USB device strings: Mfr=0, Product=0, SerialNumber=0
lsmod
Bus 001 Device 002: ID 1a6e:089a
Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux 6.12.20-haos xhci-hcd xHCI Host Controller
Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0003 Linux 6.12.20-haos xhci-hcd xHCI Host Controller
Mi to wyglada na to że nie ma modułu załadowanego. Czy może się ktoś orientuje czy TPU jest wkompilowany na stałe w jądro HAos?
Może ktoś kto ma tpu coral zerknąć w powłoce “lsmod” jakie ma moduły załadowane?
Wejdź w logi hosta i poszukaj ciągu 089a, a dobra to już masz…
w pliku frigate.yml musisz mieć sekcję odpowiedzialną za uruchomienie corala (wersja uniwersalna dla 1 TPU) warto zauważyć, że rozszerzenie pliku to .yml a NIE .yaml
detectors:
coral:
type: edgetpu
device: ''
ewentualnie dla wersji m.2 A+E, m.2 B+M lub minipcie
detectors:
coral:
type: edgetpu
device: pci
wtedy w logach dodatku powinieneś zobaczyć coś takiego
2025-04-07 23:07:50.351894895 [2025-04-08 01:07:50] detector.coral INFO : Starting detection process: 434
2025-04-07 23:07:50.365610580 [2025-04-08 01:07:50] frigate.detectors.plugins.edgetpu_tfl INFO : Attempting to load TPU as pci
2025-04-07 23:07:50.377845157 [2025-04-08 01:07:50] frigate.detectors.plugins.edgetpu_tfl INFO : TPU found
hint - Dodatek z podwyższonymi uprawnieniami Frigate (Full Access) zwykle nie działa poprawnie (co manifestuje się brakiem wykrycia corala), więc zamiast niego zalecam wersję zwykłą Frigate
UWAGA wersja z podwójnym akceleratorem (dual) nie działa na każdej płycie głównej!
W HAOS-generic jest obsługa (nie pamiętam od jakiej wersji systemu, ale od 13.0 w górę raczej tak), jak jest w innych wersjach (SBC czy OVA - tylko w wirtualizacji to trzeba ogarniać udostępnienie sprzętu hosta - passthrough do VM ! ale chyba nie mówimy o wirtualizacji tylko o HAOS bare-metal???) nie wiem, ale zwyczajowo są wkompilowane te same sterowniki i moduły na każdą platformę.
HAOS w wersji 15.0 miał jakieś niedoróbki (nie wiem czy dotyczyły też corala, ale zalecam ją mijać), więc warto sprawdzić na 14.2 albo 15.1
Od jakiegoś czasu ta sekcja w GUI jest kompletnie zwalona. edit - ale nie aż tak by nie było widać kluczowych komponentów komputera.
Natomiast niektóre BIOSy (zależnie od budowy płyty głównej) mają możliwość rekonfiguracji wybranych portów m.2, więc w szczególności jeśli to m.2 key B przeznaczony dla dysków sata to może wymagać włączenia w BIOSie trybu pcie i wyłączenia trybu sata, natomiast w przypadku portu key A lub E może być konieczne włączenie karty sieciowej m.2 (mimo, że montujemy właśnie zamiast niej).
Logi poszły pierwsze wiec wiem na sto procent ze TPU się nie ładuje.
hint - Dodatek z podwyższonymi uprawnieniami Frigate (Full Access) zwykle nie działa poprawnie (co manifestuje się brakiem wykrycia corala), więc zamiast niego zalecam wersję zwykłą Frigate
Mówiąc mi że wersja Full Access nie działa poprawnie wezmę to pod uwagę i sprawdzę czy ruszy jeśli podmienię na zwykłą. Dzięki za info.
w pliku frigate.yml musisz mieć sekcję odpowiedzialną za uruchomienie corala (wersja uniwersalna dla 1 TPU) warto zauważyć, że rozszerzenie pliku to .yml a NIE .yaml
Co do pliku konfiguracyjnego .yml / .yaml nie rozumie tego. Na stronie frigate jest że obie wersję działają.
Wersje TPU nie zawsze będą działać bo wykorzystują dwie linie PCIe a nie każda płyta ma je dostępne jak wspomniałeś. Ja natomiast mam A+E x1 i USB 3.1.
ale chyba nie mówimy o wirtualizacji tylko o HAOS bare-metal???)
Tak. Wrzuciłem cały kompletny obraz systemu. Nie mam czasu się uczyć docker’a i stwierdziłem że taniej wyjdzie kupić komputer tylko pod HA i frigate.
HAOS w wersji 15.0 miał jakieś niedoróbki (nie wiem czy dotyczyły też corala, ale zalecam ją mijać), więc warto sprawdzić na 14.2 albo 15.1
Sprawdzę to w drugiej kolejności. Dzięki
Natomiast niektóre BIOSy (zależnie od budowy płyty głównej) mają możliwość rekonfiguracji wybranych portów m.2, więc w szczególności jeśli to m.2 key B przeznaczony dla dysków sata to może wymagać włączenia w BIOSie trybu pcie i wyłączenia trybu sata, natomiast w przypadku portu key A lub E może być konieczne włączenie karty sieciowej m.2 (mimo, że montujemy właśnie zamiast niej).
Sorki, ale wersja USB też nie działa.
Na koniec…
Czy masz może HA na x86 i możesz zrobić mi “lsmod”? Zobaczę czego mi brakuje. Niestety jestem u klienta i mam trochę ręcę związane bo nie mam nawet monitora.
Być może wystarczy tylko wrzucić moduł i go załadować.
EDIT:
ok już wiem. Brak modułów apex.ko i gasket.ko
Niestety w apline nie ma make i trzeba doinstalować.
Chyba że ktoś mi je wrzuci na architekturę x86?
Nie jestem na bieżąco (wręcz nie używam Frigate - kamery zostały zdemontowane na czas remontu i do tej pory nie odbudowałem instalacji, ale sprawdziłem działanie Addona dla Ciebie i FA nadal nie działa), kiedyś plik z rozszerzeniem .yaml się nie wczytywał, widać ktoś jednak pomyślał o użytkownikach.
Jeśli chodzi o USB to nie wiem, bo takiej nigdy nie miałem i nie mam , ale wtedy sekcja powinna być taka (lub uniwersalna, ale nie wiem czy działa z usb)
W pierwszym poście napisałem wersję i jaki obraz jest, jak jest zainstalowany i skąd.
Na stronie HA nie ma innego image na x86_amd64. Jest też opis jak wrzucić.
Nie szukam już nawet innego problemu bo szkoda czasu. Musze dorzucić moduły i powinno być ok.
Problem jest też w próbie w skompilowania “braków”, ponieważ brakuje gcc, dodatkowo trzeba dociągnąć kilka programów no i brakuje bibliotek. Obraz zapewne jest robiony ze środowiska roboczego dlatego teraz cokolwiek zainstalować to walka z zależnościami. Dlatego też wolałbym by ktoś mi podrzucił ze starszych wersji te moduły i powinno być po temacie.
Rób co chcesz… moim zdaniem grubo błądzisz, nawet nie napisałeś czy to generic czy ova.
(Właśnie po to są maszynowo generowane raporty, by uniknąć potencjalnego niezrozumienia, skoro świadczysz usługi z zakresu IT to chyba powinieneś to wiedzieć…)
Oczywiście nigdy nie wykluczam własnych błędów, ale mi się już nie chce walczyć z wiatrakami. Odpuszczam tracenie czasu tutaj.
Na moje oko nie ładuje żadnych sterowników, powinien zgłosić się jako Global Unichip Corp a potem jako Google Inc ale niech to potwierdzi ktoś kto ma TPU.
Jeśli wkleisz raport o który prosiłem (może warto zaznaczyć, że on nie zawiera żadnych danych wrażliwych! i jest to pierwszy standardowy krok zalecany przy zgłaszaniu każdego issue dotyczącego HA i Dodatków), to będzie wiadomo gdzie naprawdę to trzeba przenieść…
Mam TPU, ale z braku kamer nie mogę potwierdzić czy tak jest istotnie.
(teoretycznie przed załadowaniem oprogramowania powinien się zgłaszać jako VID 1a6e =GUC, a po udanym przebiegu rozpoznawania 18d1 =Google, ale nigdy nie sprawdzałem tego, a u mnie obecnie para VID+PID się nie zmienia, a z tego co widzę w sieci to czasem się zmienia, a czasem nie, więc to nie jest warunek działania, wręcz możliwe, - to moja prywatna teoria - że zrezygnowano z programowej zmiany identyfikatorów, bo to utrudnia wykorzystanie sprzętu w wirtualizacjach), VID nie musi być w każdym systemie zamieniany na nazwę (i HAOS raczej nie zamienia, w każdym razie nie widziałem tłumaczenia VID w żadnym z kluczowych miejsc).
Na niemal identycznej sprzętowo innej instalacji HAOS-generic, ale bez zamontowanego corala moduły się nie ładują, więc przy wywołaniu
~ $ lsmod | grep apex
mam po prostu pusto (brak pasujących wyników), co jest sytuacją normalną w braku sprzętu.
Moduły możesz zawsze załadować insmod albo modprobe. Jeśli dobrze pamiętam to udev sam sobie lądował moduły i dlatego nie są automatycznie ładowane.
Trochę też rozmawiamy o tym pod jaka nazwa ma się wyświetlić. To nie ma najmniejszego znaczenia na chwilę obecną bo jak nie ma modułów apex.ko i gasket.ko to udev nie załaduje urządzenia i go nie pokaże w /dev
Już szukam o jaki raport Ci chodzi bo w HA to nie zbyt jestem ogarnięty. Rozumie że to gdzieś w systemie się generuje.
Jeśli masz w przeglądarce skonfigurowany MyHA (jeśli nie to skonfiguruj) klikasz w ten guzik poniżej (to jest lokalny redirect w przeglądarce)
otwórz sobie z tego linka GUI tej instalacji HA i tam w wyświetlonym popupie weź kliknij w KOPIUJ i wklej to do posta jak leci
i na chwilę zapomnij o swojej całej linuxowej wiedzy - HAOS to jest taka czarna skrzynka, która działa (buildroot), ma wkompilowane wszystko co potrzeba, a jeśli czegoś nie ma (ale to co nas interesuje to akurat ma), to jest wtedy walka z wiatrakami.