Dobry wieczór,
Mam kilka termostatów połączonych przez zigbee2mqtt (Conbee II). Obecnie każdy działa zgodnie z wpisanym ręcznie harmonogramem - ale chciałbym to móc w zmieniać w zależności od sytuacji.
Jestem nowym użytkownikiem HA i Node-RED więc nie zawsze wiem od czego się zabrać.
Jest 5 stref w których mam termostaty Tuya (HY368, jeśli ma to znaczenie):
- Łazienka
- Kuchnia
- Pokój 1
- Pokój 2
- Pokój 3
Jakkolwiek Łazienka i Kuchnia mogą funkcjonować zgodnie z dostępnymi dwoma harmonogramami (dni robocze i dni wolne) tak raz na pewien czas muszę ręcznie przestawiać te harmonogramy (gdy np córka jest chora, są święta, przyjeżdża teściowa etc…)
Pomysł jaki wykiełkował mi w głowie:
- stworzenie kilku (4-5?) szablonów zasilania np:
- poza domem (wszystko na minimum, 24h na dobę)
- home office - 1 osoba (wszystko na minimum poza Pokojem 3, Kuchnia - grzanie rano i wieczorem, Łazienka grzanie od 20 do 23)
- home office - 2 osoby (wszystko na minimum poza Pokojem 1 i 3, Kuchnia i Łazienka jw)
- dni wolne (“mam horom curke”) - Pokoje 1 i 2 z włączonym ogrzewaniem w dzień, Kuchnia ogrzewana cały dzień
Szczegóły jeszcze ustalam z małżonką
- wykorzystanie Node-RED aby w można było po wybraniu jednej opcji przestawić harmonogramy wykorzystując szablony na wszystkich strefach
- tak stworzony przełącznik (dodatkowa encja?) byłby dostępny na dashboardzie w HA (Lovelace) - czy to w formie 5 termostatów (i tam na każdym możliwość wybrania harmonogramu zgodnie z którym pracuje) czy to w formie jednego widgetu/kafelka, na którym można byłoby wskazać, że ogrzewanie pracuje np. zgodnie z szablonem “Home Office na 2 osoby”
Czy macie może gdzieś przykładowy flow który mógłbym dostosować do swoich potrzeb?
Jeśli jest coś niejasne, dajcie proszę znać.