Hold action + Picture entity problem na Androidzie

Cześć
Od pewnego czasu zauważyłem problem z działaniem wszystkich włączników uruchamianych przez hold action. Problem tyczy się kart: picture-entity, picture-elements i picture, a występuje on tylko na aplikacjach pod androidem. Dashboard mam akurat tak skonstruowany że większość kart jest graficznych a włączenie odbywa się przez przytrzymanie więc zdecydowana większość przestała mi działać. Włączając podgląd dashboardu przez windowsa karty działają poprawnie. W domu mamy aktualnie Androida 12/13/14 i na każdym jest dokładnie to samo…
Niestety nie złapałem momentu w którym ta funkcja przestała działać (aktualnie CORE 2024.12.2) a nie uśmiecha mi się robić downgrade żeby sprawdzić do kiedy nie było z tym problemu. Nie wiem czy szukać problemu w instalacji czy w samym androidzie więc jeśli ktoś potwierdził by moje problemy to byłbym wdzięczny.
Tymczasowo zmienie hold na tap_action a jak nie znajdę rozwiązania to zgłosimy issue :wink:

Downgrade to parę ruchów w terminalu (np. tabulator uzupełnia komendy, a strzałka w górę pozwala wywołać historię).
Nikt nikomu nie każe przywracać backupów w tym celu (choć akurat utworzenie świeżego przed cofaniem wersji jest zawsze bardzo wskazane, bo to stanowi ubezpieczenie, że w razie wpadki jest dokąd wracać)

Jeśli nie znasz przyczyny, to trudno mówić o możliwości założenia sensownego issue powiązanego z jakąkolwiek aktualizacją… deweloperzy też nie są w stanie wróżyć z fusów, czy ze szklanej kuli… sama informacja, że coś nie działa to zdecydowanie za mało.

Szczerze mówiąc jeśli w innej przeglądarce działa, to nie da się powiązać tego z wersją core.
Próbowałeś wyczyścić cache androidowych aplikacji? (to podstawowy ruch przy jakichkolwiek problemach z GUI).

Właściwie to mając problemy akurat z androidową aplikacją jest fajna możliwość testowania alternatywnej wersji aplikacji (nieco okrojonej) jest ona w alternatywnym sklepie F-droid wyłącznie z aplikacjami FOSS (open-source)

przy okazji masz też dostępne oficjalnie stare wersje

Tak, nic to nie pomogło. Jak będę miał trochę czasu to pogrzebie głębiej żeby znaleźć przyczynę bo jak na razie pomysłów brak :thinking:

na ja mam pomysły

1. wersja aplikacji (dlatego sugeruję wersje dostępne w F-droid)
  2. wersja frontendu (jest aktualizowana automatycznie) i tu by było pole do issue gdybyś był w stanie to stwierdzić…

szukaj tu czy ktoś ma lub miał podobny problem