Witam
Mam taki problem że po aktualizacji Home Assistant do wersji 2026.1.1 utraciłem możliwość tworzenia jakiejkolwiek automatyzacji. Te które zostały utworzone przed aktualizacją działają i jest wszystko ok. Natomiast dodałem integrację pilota uniwersalnego Broadlink RM mini 3 wszystko ładnie się dodało i teraz chcę dodać jakąkolwiek automatyzację scene czy skrypty i niby mogę dodać encję urządzenia zależnie co chcę uzyskać i tu zaczynają się problemy bo raz się niby uda dodać automatyzację ale po zapisaniu nie ma tej automatyzacji lub na chwilę się pojawi i po odświeżeniu strony już jej nie ma. Już restartowałem HA w logach nic nie widać pamięć przeglądarki wyczyszczona a dalej nie idzie dodać żadnej automatyzacji skryptu czy sceny. Logowałem się z innej przeglądarki i z telefonu ale bez zmian muszę za każdym razem odświeżać stronę to coś niby idzie ale w pewnym momencie przy tworzeniu automatyzacji już odświeżanie nie pomaga. Nie wiem co mogę jeszcze zrobić bo siedzę już od tygodnia i zadnej automatyzacji nie idzie zrobić a co najlepsze zainstalowałem HA na WMware i na czystym HA jest to samo wieć nie wiem gdzie może tkwić problem
Bo styczniowa aktualizacja, jak zresztą od dłuższego już czasu każda kolejna, znowu coś zepsuła. Tym razem padło na automatyzacje, na githubie są już zgłoszenia błędu.
Tak bo właśnie w nich grzebią i pewnie przystosowują ![]()
Przełączyłem się na nowe automatyzacje dostępne w System → laboratorium
Nie mam problemu z dodawaniem automatyzacji. Można się przełączyć, HA wykona kopię zapasową.
no niestety tej metody tez próbowałem ale nie ma żadnej poprawy trochę głupie wypuszczać aktualizację jednej z podstawowych funkcji która nie działa teraz można czekać nie wiadomo ile na poprawkę która to naprawi. Mam teraz urządzenie które jest obsługiwane przez HA ale nie mogę z niego korzystać bo aktualizacją uwalili podstawowe funkcje HA jak automatyzację
A ręcznie w yaml też nie możesz dodawać automatyzacji ? Czy też masz problem z działaniem?
@DLUGI82
A nie możesz sobie cofnąć wersji?
ha core update --version 2025.12.5
Jakkolwiek jeśli włączyłeś sobie opcje eksperymentalne to najpierw przywróć backup sprzed (z) momentu ich włączenia!
@DLUGI82 a jak starą wersję aktualizowałeś ? Pytam bo u mnie wszystko działa. Paradoks jest taki że nawet bym się nie zorientował, bo 99% automatyzacji mam w NR i tylko jedną w HA , ale testowo dodałem jeszcze jedną przed chwilą i wszystko działa
Ja też nie ma problemu z automatyzacjami, więc może problem leży gdzie indziej. Wklej albo opisz swoją automatyzacje.
Odpuściłem sobie na tą chwilę automatyzację HA bo nie mam bladego pojęcia z czego wynika mój problem nie mam żadnego punktu zaczepienia. Postanowiłem że spróbuje stworzyć automatyzację w NR i Broadlink RM mini 3 skorzystałem ze strony https://flows.nodered.org/node/node-red-contrib-broadlink-control mogę odczytać kody następnie wysyłać komendy i wszystko działa ale tylko jeżeli skorzystam ręcznie z noda inject. Chciałbym powiedzmy by działało to w ten sposób że pilotem włączam dekoder TV i po chwili włącza się Telewizor jednak chodzi o to że RM mini 3 nie odbiera żadnych komend działa to tylko ręcznie co jest w moim przypadku bezsensu ma ktoś jakiś pomysł jak to można rozwiązać a może nie ma takiej opcji.
Broadlink może wysyłać polecenia ir tylko z integracją HA, samodzielnie nie może ich odbierać.
Musisz zmienić podejście do tego co chcesz zrobić,
- W automatyzacji sprawdzić stan on/off (Jeżeli jest taki dostępny) dekodera TV i wyślij komendę Broadlink RM do telewizora.
- Jeżeli nie masz encji dekodera (on/off) TV a używasz jakiegoś
smartplugto możesz jako trigger użyć sprawdzanie poboru prądu i wykonać kolejne akcje. Sprawdź też w samej aplikacji BR czy nie można dodać jakiś automatyzacji/scen.
Jeżeli chcesz korzystać z bardziej zaawansowanej konfiguracji BR to skorzystaj z broadlink-manager-v2
Github: https://github.com/tonyperkins/homeassistant-broadlink-manager-v2
Instalowany jako Dodatek HA po dodaniu repo. https://github.com/tonyperkins/homeassistant-broadlink-manager-v2
Broadlink ma tą wadę, że bez dodatkowych encji informujących o wykonaniu polecenia, tak naprawdę nie ma pewności że polecenie się wykonało, o tym wspomina też kolega @artpc . Musisz mieć coś co zmieni stan lub wskaże zadziałanie dekodera i wtedy zamiast inject wstawiasz ststus tej informacyjnej encji.