Witam wszystkich forumowiczów.
To mój pierwszy wpis tutaj (swoją przygodę z HA rozpocząłem kilka tygodni temu), liczę więc na wyrozumiałość
Mam pytanie: W jaki sposób zmusić HO do odwrotnego raportowania stanu czujnika otwarcia drzwi?
W tym momencie, kiedy magnes jest przy czujniku (kontaktron zwarty) raportowane jest “otwarte”.
Chciałbym, żeby w takim wypadku wyświetlany był odwrotny stan, tj. “zamknięte”.
Na stronie (Link) znalazłem wyjaśnienie, jednak nie wiem, gdzie powinienem umieścić ten kawałek kodu?
(rozumiem, że zmieniam “binary_sensor.xiaomi_whatever” na moją nazwę sensora)
Dziękuję @macek.
Przeczytałem podsunięty wątek i w pliku /config/configuration.yaml dodałem wpis:
sensor:
- platform: template
sensors:
czujnik_przepływu:
value_template: >-
{%- if is_state("binary_sensor.czd5_zasobnik_contact", "otwarte") -%}
CWU używana
{%- else -%}
CWU nie używana
{%- endif -%}
gdzie binary_sensor.czd5_zasobnik_contact to nazwa mojego czujnika.
Niestety po restarcie HA nie mogę odnaleźć czujnik_przepływu tak, żeby dodać go na dashboardzie.
Rozumiem, że działa to w ten spsob, że najpierw jest deklarowana nowa nazwa tymczasowego sensowa (czujnik_przepływu) a później informacja, jakie powinien przyjąć wartości (CWU używana/CWU nie używana) w zalezności od wartości raportowanych przez istniejący czujnik (binary_sensor.czd5_zasobnik_contact).
OK, poprawiłem polskie nazwy i nadal wyrzucało mi błąd.
Problemem były wielkie litery (cała nazwa sensora powinna być pisana małymi).
Druga sprawa - stan czujnika poprawiłem na “off” (bo “otwarte/zamknięte” nie działało).
Teraz jest tak:
sensor:
sensors:
cwu_flow_sensor:
{% if is_state('binary_sensor.czd5_zasobnik_contact', 'off') %}
CWU używana
{% else %}
CWU nie używana
{% endif %}
i działa
Dziękuję!
Ps. W jaki sposób ustawić, żeby po zmianie stanu sensora cwu_flow_sensor zmieniała się również jego ikona?
W dokumentacji HO znalazłem taki przykład:
template:
- binary_sensor:
- name: Sun Up
state: >
{{ is_state("sun.sun", "above_horizon") }}
icon: >
{% if is_state("binary_sensor.sun_up", "on") %}
mdi:weather-sunset-up
{% else %}
mdi:weather-sunset-down
{% endif %}
natomiast nie udaje mi się go dostosować do moich potrzeb
Po przesiadce na ZHA (z Z2MQTT) i ponownej konfiguracji systemu problem niestety pojawił się znowu.
Dodałem do pliku konfiguracji wpis, jak ostatnio (zmieniając nazwę czujnika na aktualną “binary_sensor.door_sensor_zasobnik_opening”), ale kod, który działał ostatnio:
# Czujniki tymczasowe
sensor:
sensors:
# Czujniki CWU
cwu_flow_sensor:
{% if is_state('#binary_sensor.door_sensor_zasobnik_opening', 'off') %}
CWU używana
{% else %}
CWU nie używana
{% endif %}
icon_template: >-
{% if is_state('#binary_sensor.door_sensor_zasobnik_opening', 'off') %}
mdi:lock-open-variant-outline
{% else %}
mdi:lock-outline
{% endif %}
nie działa - sensor “cwu_flow_sesnor” nie zmienia stanu.
Pytania, które mi się nasuwają to:
dlaczego w poprzedniej konfiguracji ten sam sensor nazywał się “binary_sensor.XYZ_contact” a w nowej “binary_sensor.XYZ_opening”?
czy możliwe, że po zmianie na ZHA powinienem ustawić inny status czujnika (teraz jest “off”, próbowałem “closed” oraz “disable” ale bez powodzenia)?
Co w przypadku gdy stan czujnika nie pochodzi z binary_sensor, tylko z zone (pobrane z integracji z Satel Integra).
Co mam wpisać w pliku konfiguracyjnym zamiast ‘binary_sensor.czd5_zasobnik_contact’ ?