Home Assistant Google Drive Backup

Cześć.
Zainstalowałem na nowo Home Assistant na Raspberry Pi4
System wstał na nowo, ustawiłem login, hasło itd…
Zainstalowałem Home Assistant Google Drive Backup (na wcześniejszej instalacji też miałem i używałem).
Problem jest taki że w momencie kiedy chcę zautoryzować konto Google - opcja “Authenticate with google drive”, pyta mnie o login i hasło, potem pojawia się komunikat że aplikacja ma już uprawnienia przyznane(co jest prawdą bo już była instalacja)
google_01

wybieram “zezwól” po czym wita mnie błąd:
google_02

próbowałem już na innej przeglądarce, próbowałem również odłączyć wcześniej na dysku google aplikację żeby przyznać prawa na nowo… wszystko z tym samym efektem a raczej bez efektu.
Miał ktoś tak? Pomocy :smiley:

Poniżej ( pod tym dużym klawiszem zaloguj) masz drugą opcję- autoryzacji przez API- będziesz musiał wygenerować token i się “podpisać”.
Podali też tam jak tego dokonać. Instrukcja powinna spokojnie Cię przeprowadzić .Jakbyś jednak miał problem to daj znać :slight_smile:

Widziałem to API… liczyłem że będzie sposób żeby to ominąć :wink:

Dzięki, dzisiaj powalczę.

Hmmm…
Obyło się bez API :slight_smile:

Wchodząc “z internetu” (przez adres Nabu Casa) a nie z sieci lokalnej wszystko poszło bez błędów :slight_smile:

Ciekawy sposób :slight_smile:
Ja się bawiłem z API - nie wpadłem na zmianę sieci na zewnętrzną.

Pytanie początkującego: Zainstalowałem Google Drive Backup na HA. Zrobiło mi kopie zapasowe - wszystko gra.
Co teraz powinienem zrobić, aby przenieść całego HA na nowy dysk/pamięć?
Wystarczy skopiować/rozpakować zawartość karty pamięci czy należy zainstalować HA i zrobić backup? Albo może zupełnie coś innego? :wink:

@dan0031 instalujesz na nowo HA. Następnie na nowej wersji instalujesz dodatek “Google Drive Backup”. Po zainstalowaniu i zalogowaniu się do dodatku w ‘Authenticate with Drive’ powinieneś zobaczysz swoje kopie bezpieczeństwa. Klikasz w 'Actions -> Upload ’ aby wgrać kopię do lokalnej pamięci nowego HA. Następnie w ‘Actions -> Restore’ wybierz kopię którą chcesz przywrócić.
Teraz przechodzisz w HA do 'Supervisor -> Snapshot i masz wgraną kopię na której wybierasz ‘Wipe & Restore’ i gotowe.

1 Like

Na sam koniec natknąłem się na problem. Otóż nie mogę pobrać kopii zapasowej z poprzedniej wersji. Zalogowałem się na Google Drive Backup poprzez API. Trochę kombinacji ale mi się udało.
Dziwne, że na dysku Google Drive powstały dwa foldery, gdzie zapisywane są kopie zapasowe. Nie wydaje mi się to większym problemem, bo przeniosłem kopię zapasową z folderu utworzonego przez “poprzedni” system do folderu utworzonego przez “nowy”.
Niestety w HA w dodatku Snapshots, mimo klikania “Sync now” nie może pobrać utworzonej wcześniej kopii zapasowej. Tworzy nową kopię i ta jest ładowana na dysk Google.
Co mam zrobić aby pobrać starą kopię zapasową?

Edit: Udało mi się wrzucić kopię zapasową przez Sambę. Odświeżyłem supervisior/Snapshots i pojawiła się stara kopia. Teraz trwa przywracanie :wink:

Też się z tym spotkałem- i miałem jeszcze jedną zagwozdkę - nie widział wrzuconych przez sambę :confused: - czyli kopiujesz do katalogu backup a i tak plików nie widać. Zmartwiłem się mocno jak przypuszczasz :slight_smile:
Nie wiem jak , ale zaskoczyło po jakimś czasie i stały się widoczne wszystkie pliki z katalogu na dysku od najstarszych które zrobiłem.
Może potrzebuje chwili na weryfikację zgodności itp.

Niestety miałem ten sam problem z przywróceniem kopii dochodziło x % i nic się nie działo. Wgrałem kopie przez FTP. W zakładce Snapshots w prawym górny rogu jest kółeczko ze strzałka trzeba je kliknąć po wgraniu kopi zapasowej .

Ja po postawieniu HA na PROXMOX właśnie przywracam cały Backup. Tyle że trwa to już 1h.
Ile to u Ciebie trwało?

Ściągasz kopie z Gdrive czy przywracasz z local ?

Przywracałem z lacala od razu po otwarciu nowo postawionego HA. Trwało ponad 1h ale wszystko się wczytało :slight_smile:

1 Like

Z tego co wiem, to w procesie instalacji Hassos rozszerza sobie partycję danych do rozmiaru całej dostępnej przestrzeni dysku, więc w VM zapewne robi to samo resize’ując sobie partycję do wypełnienia rozmiaru workspace (a to z pewnością trochę trwa).

1 Like

Mam RPi4. Instalowałem Debiana11 i w dockerze HA. Robiłem to nie raz i po przywróceniu backupu z Google Backup wszystko było ok. Jednak od kilku dni po awarii, nie moge przywrócić backupu. Robię czystą instalację Debian+Docek+HA i po wcisnieciu restore system już nie wstaje. Próbowałem dla testu przywrócić tez system na HasOS i tak samo, po restore juz nie wstaje. Gdzie może byc problem. Jak przywrócić backup?