Szanowni,
Za pomocą HA można na podłączonym google chromcast (np. na telewizorze) wyświetlić różne treści. Klikając na “przeglądaj media” mamy do dyspozycji zarówno pliki z Local Media (dysku HA) jak i pliki streamowane poprzez DLNA, czyli np. z lokalnego komputera. Można też wyświetlić wybrany pulpit (Lovelace) z HA.
I to jest funkcja z której chciałbym skorzystać, tyle że automatycznie. Chciałbym, by o określonej godzinie włączał mi się telewizor (uruchomi go chromecast) i na ekranie wyświetlił się konkretny pulpit HA. Niestety, nie mam pomysłu jak to zrobić. W Node-Red mogę włączyć nodem call service właściwy media_player (chromcast). Serwisem “play_media” właczam tak radio, czy ulubioną muzykę. Tyle, że tam są tylko dwie zmienne do konfiguracji: media_content_id, który przyjmuje adres internetowy oraz media _content_type. Pierwszy przyjmuje adres pliku do odtwarzania, drugi to typ mediów.
A jak zmusić go, by wyświetlił pulpit?
Edit: Gdyby ktoś jeszcze potrzebował rozwiązania, to ono jest następujące:
- Wbrew temu co myślałem, mino, że chromcast jest z domeny media_player, przy wywołaniu noda “call servis”, trzeba wybrać domenę cast a nie media_player.
- Domena cast ma tylko jeden serwis “show_lovelace_view” , i dotyczy on właśnie wyświetlania lovelace z HA na urządzeniach typu chromecast.
- serwis ten NIE korzysta z encji którą standardowo wpisujemy w pole encja, trzeb mu ją podać w sekcji data noda.
- W sekcję data należy wpisać mniej więcej taki kod:
{
"entity_id": "media_player.philips",
"dashboard_path": "lovelace-piotr",
"view_path": "poligon"
}
gdzie philips to oczywiście encja chromecasta, a dwa pozostałe wpisy staną się oczywiste, jeśli powiemy, że adres wyświetlone w ten sposób strony to:
https://ADRES_SERWERA_HA/lovelace-piotr/poligon
@szopen dzięki za podpowiedz dokumentacji, nie wpadłbym, że to osobna domena.
Inna sprawa, że twórcy tej dokumenacji za ten wpis są do wymordowania.