Cześć
Siedzę koleny dzień nad integracją pieca vaillant ze sterownikiem calorMATIC 430. Ebusd skonifigurowany , dane spływają w głównym menu Podgląd pojawia się okno Heating i dane z pieca w Mqtt exlolerze są dane ale kompletnie wiem co dalej jak do ekranu głównego dodać prosty wyłącznik dla obiegu grzeczego czy ciepłej wody ?
Poszukaj na forum, zanim założysz temat jest tego sporo z różnym skutkiem bo encje w zależności od modelu.
Szukałem przez ostatnie trzy dni.Owszem jest tego dużo ale to bradzo pofragmentowana wiedza nz zasadzie coś komuś nie działa i tyle. Brak raczej dokumentu w stylu How to. Druga rzecz nie wiem czy to błędy samej aplikacji ale działa ona bardzo himerycznie. np po wielu próbach wyczyściłęm configuration.yaml a wyświetlane są dalej stare encje nawet po kilku restartach systemu… i wyczyszczeniu Znalazłem przykład pliku konfiguracyjego z przed 9 miesiecy a wiec stosukowo świeży dostosowałem go oczywiście do swojego sprzetu ale oczywiście działa . Poza tym przez te trzy dnie znalazłęm żadnego działającego szablonu na którym można by się oprzeć…
Nie mam i nie używam ebusd, ale jak zakładasz temat (tożsamy z innymi na forum), bo uważasz, że nie znalazłeś rozwiązania swoich problemów, to powinieneś podać komplet informacji dla analizy przypadku. Tym bardziej, że dla ebusd jest kilka sposobów integracji. Na ten moment to co wie czytający:
- “sterownikiem calorMATIC 430” - brak linku do instrukcji, dokumentacji sprzętu, sposobu łączności z HA
- “Ebusd skonifigurowany” - brak kodu do weryfikacji
- “dane spływają w głównym menu” - menu czego? Jakieś okno? Może zrzut ekranu?
- “dane z pieca w Mqtt exlolerze są” - to się integruje po MQTT? No tak, w sumie nie wiadomo co to za integracja, wystarczyłby link.
- “jak do ekranu głównego dodać prosty wyłącznik” - to zależy, głównie od użytego sposobu integracji.
Może jest, najczęściej spotyka się takie opisy w dokumentacji danego projektu. To powinno być zawsze pierwsze miejsce do szukania przewodnika.
???
Ale czemu ten Twój wpis ma służyć ? Z jednej strony dużo tu bardzo szcegółowych informacji dot. konkretnego przypadku , które są przydatne tylko w tych jednostowych przypadkach. Z drugiej świętę oburzenie bo ktoś o coś zapytał. Jesli chcesz mi pomóc to będę bardzo wdzięczny i postarm się udzielić wszytkich informacji. Jeżeli piszesz tylko dla zaspokojenia swojego ego to strata czasu
Napisałeś za mało, zamiast się burzyć na wskazanie braków możesz je uzupełnić (nie żałuj linków, YAMLa czy innych konfiguracji ani logów).
Naprawdę warto przeczytać WSZYSTKIE wątki otagowane podstawy-forum
Ja się nie burzę. Przejrzałem już bardzo dużo wątków i tu na forum HA i na tym i dyskusje na githubie. Problemw tym , że cieżko znaleść spójną wersje. np
w jednym poście jest następująca składnia w pliku configuration.yaml - name: DHW w innym jest name: “DHW”. Pewnie dla kogoś kto na bieżąco śledzi kolejne wersje jest to mały szczegół natomiast dla osby która zaczyna to wprowada dodatkowe zamieszanie. Dla tego też zwóciłem się o pomoc mogę oczywiście zasypać to forum mnóstwem inforacji tylk onie wiem które inforamcje są ważne a które nie.
Ma zwrócić uwagę, Twoją i innych, na potrzebę umieszczanie konkretnych informacji tworzących obraz tego co do tej pory zrobiłeś, z całym kontekstem. To pozwala na skuteczną analizę. Wszystko po to aby znaleźć rozwiązanie. Jeśli pytasz, to postaraj się postawić w roli czytającego. Jak ktoś ma znaleźć przyczynę problemu i doradzić rozwiązanie jak używasz ogólnikowych określeń (tylko cytowałem). Nie oburzam się, ale uważam, że zakładanie w tym przypadku nowego tematu o ebusd jest zaśmiecaniem forum. Podaj kod YAML do analizy, to podstawa. Większość problemów przy integrowaniu czegokolwiek poprzez MQTT z HA wynika z błędów w zapisach dotyczących topic służących tworzeniu encji w HA. Może sposób tworzenia tych encji poprzez mechanizm MQTT Discovery się zmienił? Tego nie da się ocenić bez debugowania w MQTT Explorer i zapisów konfiguracji YAML. Ale nie wiemy na razie nawet jak odbywa się to u Ciebie. Do kompletu dochodzą kwestie użytkowników w HA i sposobu komunikacji samego brokera z HA.
Nie dajesz żadnych informacji, więc nie wiadomo, które są ważne, a które nie…
Nie czytałeś wątków, o których lekturę prosiłem.
Dlatego nawet nie użyję copy+paste bo już masz zniekształcone cudzysłowy względem tego co może faktycznie miałeś w YAML.
Rożnica między tymi DHW jest taka, że formalnie dla typu danych string należy używać cudzysłowy proste (UWAGA NIE są to cudzysłowy polskie!!!) lub apostrofy proste (UWAGA NIE są to cudzysłowy pisarskie!!!) (taki wybór 2 różnych znaków umożliwia ich zagnieżdżanie w kodzie), zapis bez nich jest możliwy, ale tylko dla ciągów które jednoznacznie może interpretować parser. Czyli DHW i "DHW" to to samo, ale 123 i "123" to zupełnie co innego.
Ale skoro pytasz o alfabet, to do elementarza daleka droga.
Jeśli oczekujesz, że ktoś coś Ci da gotowego to w tą wątpię, sam mam ebusd i vaillant tylko ten nowszy panel i powiem tak… nie jest to łatwe, encje są, ale już tworzenie z nich switch do załączania nie jest proste. Na zagranicznych formach w tym github i kontakt w twórca ebusd wiele się nie dowiedziałem. Szukaj…
Nie oczekuję żadnych gotowych rozwiazań. Długi czas używałem openhaba . To też rozwiazanie podoben do HA ale przynajmniej jeżeli chodzi o ebus czy z-wave dokumentacja o wiele lepsza. Inne rzeczy są z kolei lepiej zrobione w HA - tak na pierszy rzut oka
tu masz prosty przykład jak to to jest opisane
Sądziłem że w przypadku HA znajdę coś podobnego.
Tak jak napisałem od trzech dni pracuje z HA . Dlatego szukałem pomocy na tym forum.
Czy to tak trudno zrozumieć że ktoś po trzech dniach urzywania narzędzia moze nie do końca wiedzieć na co zwracać uwagę, gdzie można znaleźć wartościowe inforamcje itd.
Tym bardzie że przy tego typu projekatach wiedza jest bardzo mocno pofrgmentowana, zleży o konkretnej wersji, platformy Itd.
Ale rozumiem że Ty wiedziałeś wszytko od razu.
Zadałem identyczne pytanie na dwóch anglojezycznych forach i odzew był zupenie inny. To dosyć zastanawiające…
Przychodząc tu własnie miałem nadzieje że ktoś mnie naprowadzi. Zajmuję się tym od trzch dni i myślę że na debugowanie przyjdzie jeszcze czas. Na razie chodzi o podstawowe rzycz czy jest różnica np czy jest różnica między ebus adapterem od esery a esp8266-arduino-ebus są różniece na poziomie samego protokołuEbus oczywiście. Czy lepiej stawiać HA jako kontener czy używać HA OS ? Których wersji użwać a których unikać itd.
Czy naprawdę tak trudno napisać 3-4 liniki. Osoba któóa siedzi w temacie odkilku mieseć pewnie wie na co zwrócić uwagę. Jest już kilka postów pod moim wpisem ale żądnej konkretnej informacji… np jakiego interfejus ebus używasz, bo np w HA należy zrócić uwagę na to i na to na np czy używasz GitHub - john30/ebusd: daemon for communication with eBUS heating systems czy GitHub - LukasGrebe/ha-addons: Addons for Home Assistant ma znaczenie itd. ale Jak widzę lepiej prowadzić dyskusje o tym że ktoś “źle” zadał pytanie i ropisywać się jak on bardzo się nie zna…ehhhhhh