Home assistant i falownik sofarsolar

Zrobiłem 2 takie automatyzacje zobaczymy co się stanie po restarcie :slight_smile:

- id: '1710359537100'
  alias: Modbus start
  description: ''
  trigger:
  - platform: sun
    event: sunrise
    offset: + 00:30:00
  condition: []
  action:
  - service: modbus.restart
    metadata: {}
    data:
      hub: modbus_hub
  mode: single
- id: '1710360176990'
  alias: Modbus stop
  description: ''
  trigger:
  - platform: sun
    event: sunset
    offset: '- 00:30:00'
  condition: []
  action:
  - service: modbus.stop
    metadata: {}
    data:
      hub: modbus_hub
  mode: single

Chyba z tym offsetem jest cos nie tak

Cos to jednak nie działa uruchomiłem ponownie HA i wykonałem automatyzacje modbus stop z ręki i dalej modus się łączy z serwerem :frowning:

W Narzędzia deweloperskie → Usługi ?

Nie udało się wywołać usługi modbus.stop. Unknown error

Też

Wydaje mnie się, że aby ta usługa zadziałała to host powinien być osiągalny a tak nie jest jak falownik jest wyłączony.

Connection to (xxx.xxx.xxx.xxx 9999) failed: [Errno 113] Host is unreachable

mogę to ew-11 podłączyć do zasilacze ale czy to cos zmieni?

Nic bo nie załatwi problemu. Mnie nic nie przychodzi do głowy jak zatrzymać inaczej tą usługę.

Ale host będzie osiągnięty :slight_smile:
zaraz sprawdzę :slight_smile:

Trochę się zmieniło już nie łączy się co chwile :slight_smile:
Musze trochę popatrzeć jak to się zachowuje :slight_smile:

Niestety modbus prosto z home assistant to tragedia :frowning:
Zrobilem to na esp z posiadanym rs485 z flow control i działa
Jak by ktoś chciał to dodam kod do esphome ale tyle tego jest w necie ze szkoda zaśmiecać :slight_smile:
Mam jeszcze jeden problem z przejsciowka USB na NVME prawdopodobnie ale niedługo wymiennie na realtecka

Pytanko mam tylko jeszcze jedno czy da się wyciągnąć encje z tego?
obraz_2024-03-30_223656485

Żeby działało z tym ?

obraz_2024-03-30_223920513

Cześć, nowy tu - mam jedną zagwozdkę może ktoś ma jakiś pomysł, w skrócie mam zestaw z magazynem energii i chciałbym go możliwie wykorzystać - również w zimie - zakładając taryfę G12 chciałbym na podstawie pogody i predykcji produkcji prądu ładować w nocy - tańszą taryfą magazyn do określonego poziomu więc:

1. Czy wiecie może czy jest możliwość zdalnie ustawić parametr ładowania z sieci - do określonego poziomu
  2. Czy w HA można dodać jakąś wtyczkę do analizy pogody na następny dzień
  3. Czy HA może na podstawie zużycia i zachowania systemu z dni poprzednich i predykcji pogody ustawiać to ładowanie

Nigdzie nie znalazłem takiego softu - wydaje mi się że HA byłby na tyle elastyczny że możnaby to jakoś oprogramować - taka automatyka to mogłaby być niezła gratka dla użytkowników PV

@dramich wszystko o co pytasz jest już na forum, trzeba tylko dobrze poszukać, trochę poświęcić czasu na szukanie.

1 polubienie

Witam. Mam problem z odczytem danych z falownika sofar solar hyd. Problem polega na zlych odczytach mocy pobieraniej i licznika.

W jaki sposób odczytujesz dane, z której integracji korzystasz ?

Co to znaczy ? Brak danych, zawyżone, zaniżone ?

Przy tak zadanych pytaniach i skąpych informacjach, które podajesz szkoda czasu na próbę pomocy w znalezieniu rozwiązania …

Znalazlem rozwiazanie problem, usiałem zmienić odczyt danych z u_word na s_word. Wartosci mocy osiagaly wartosc ujemna a w podgladzie wartosc pojawiala sie 650000W. Dziękuję za pomoc.