Niestety modbus prosto z home assistant to tragedia
Zrobilem to na esp z posiadanym rs485 z flow control i działa
Jak by ktoś chciał to dodam kod do esphome ale tyle tego jest w necie ze szkoda zaśmiecać
Mam jeszcze jeden problem z przejsciowka USB na NVME prawdopodobnie ale niedługo wymiennie na realtecka
Pytanko mam tylko jeszcze jedno czy da się wyciągnąć encje z tego?
Cześć, nowy tu - mam jedną zagwozdkę może ktoś ma jakiś pomysł, w skrócie mam zestaw z magazynem energii i chciałbym go możliwie wykorzystać - również w zimie - zakładając taryfę G12 chciałbym na podstawie pogody i predykcji produkcji prądu ładować w nocy - tańszą taryfą magazyn do określonego poziomu więc:
Czy wiecie może czy jest możliwość zdalnie ustawić parametr ładowania z sieci - do określonego poziomu
Czy w HA można dodać jakąś wtyczkę do analizy pogody na następny dzień
Czy HA może na podstawie zużycia i zachowania systemu z dni poprzednich i predykcji pogody ustawiać to ładowanie
Nigdzie nie znalazłem takiego softu - wydaje mi się że HA byłby na tyle elastyczny że możnaby to jakoś oprogramować - taka automatyka to mogłaby być niezła gratka dla użytkowników PV
Znalazlem rozwiazanie problem, usiałem zmienić odczyt danych z u_word na s_word. Wartosci mocy osiagaly wartosc ujemna a w podgladzie wartosc pojawiala sie 650000W. Dziękuję za pomoc.
Witam. Mam dzieny problem polegajacy na wprowadzaniu do panela energi wartości nierealnych. Dokladnie mowiac co jakiś czas system wprowadza wartosc energii na poziomie kilku milionow kWh. I to na produkcji, na ladowaniu lub rozładowaniu akumulatora albo na zakupie lub zużyciu. Co moze byc przyczyna?
ok i co dalej …? może napiszesz coś więcej… czy postąpisz podobnie jak Twój przedmówca i spokojnie poczekasz jak się zwolni miejsce u wróżki żeby zobaczyć co tam u Ciebie widać ?
Napisałem tak z nadzieja że ktos mial podobny problem. W załączniku przesylam dane odczytane z falownika i na nich nie ma zadnych takich wartości jak w zakładce energia. Wartosci te najczesciej pojawialy sie do godzuny 10.