Home assistant i falownik sofarsolar

Zrobiłem 2 takie automatyzacje zobaczymy co się stanie po restarcie :slight_smile:

- id: '1710359537100'
  alias: Modbus start
  description: ''
  trigger:
  - platform: sun
    event: sunrise
    offset: + 00:30:00
  condition: []
  action:
  - service: modbus.restart
    metadata: {}
    data:
      hub: modbus_hub
  mode: single
- id: '1710360176990'
  alias: Modbus stop
  description: ''
  trigger:
  - platform: sun
    event: sunset
    offset: '- 00:30:00'
  condition: []
  action:
  - service: modbus.stop
    metadata: {}
    data:
      hub: modbus_hub
  mode: single

Chyba z tym offsetem jest cos nie tak

Cos to jednak nie działa uruchomiłem ponownie HA i wykonałem automatyzacje modbus stop z ręki i dalej modus się łączy z serwerem :frowning:

W Narzędzia deweloperskie → Usługi ?

Nie udało się wywołać usługi modbus.stop. Unknown error

Też

Wydaje mnie się, że aby ta usługa zadziałała to host powinien być osiągalny a tak nie jest jak falownik jest wyłączony.

Connection to (xxx.xxx.xxx.xxx 9999) failed: [Errno 113] Host is unreachable

mogę to ew-11 podłączyć do zasilacze ale czy to cos zmieni?

Nic bo nie załatwi problemu. Mnie nic nie przychodzi do głowy jak zatrzymać inaczej tą usługę.

Ale host będzie osiągnięty :slight_smile:
zaraz sprawdzę :slight_smile:

Trochę się zmieniło już nie łączy się co chwile :slight_smile:
Musze trochę popatrzeć jak to się zachowuje :slight_smile:

Niestety modbus prosto z home assistant to tragedia :frowning:
Zrobilem to na esp z posiadanym rs485 z flow control i działa
Jak by ktoś chciał to dodam kod do esphome ale tyle tego jest w necie ze szkoda zaśmiecać :slight_smile:
Mam jeszcze jeden problem z przejsciowka USB na NVME prawdopodobnie ale niedługo wymiennie na realtecka

Pytanko mam tylko jeszcze jedno czy da się wyciągnąć encje z tego?
obraz_2024-03-30_223656485

Żeby działało z tym ?

obraz_2024-03-30_223920513

Cześć, nowy tu - mam jedną zagwozdkę może ktoś ma jakiś pomysł, w skrócie mam zestaw z magazynem energii i chciałbym go możliwie wykorzystać - również w zimie - zakładając taryfę G12 chciałbym na podstawie pogody i predykcji produkcji prądu ładować w nocy - tańszą taryfą magazyn do określonego poziomu więc:

1. Czy wiecie może czy jest możliwość zdalnie ustawić parametr ładowania z sieci - do określonego poziomu
  2. Czy w HA można dodać jakąś wtyczkę do analizy pogody na następny dzień
  3. Czy HA może na podstawie zużycia i zachowania systemu z dni poprzednich i predykcji pogody ustawiać to ładowanie

Nigdzie nie znalazłem takiego softu - wydaje mi się że HA byłby na tyle elastyczny że możnaby to jakoś oprogramować - taka automatyka to mogłaby być niezła gratka dla użytkowników PV

@dramich wszystko o co pytasz jest już na forum, trzeba tylko dobrze poszukać, trochę poświęcić czasu na szukanie.

1 polubienie

Witam. Mam problem z odczytem danych z falownika sofar solar hyd. Problem polega na zlych odczytach mocy pobieraniej i licznika.

W jaki sposób odczytujesz dane, z której integracji korzystasz ?

Co to znaczy ? Brak danych, zawyżone, zaniżone ?

Przy tak zadanych pytaniach i skąpych informacjach, które podajesz szkoda czasu na próbę pomocy w znalezieniu rozwiązania …

Znalazlem rozwiazanie problem, usiałem zmienić odczyt danych z u_word na s_word. Wartosci mocy osiagaly wartosc ujemna a w podgladzie wartosc pojawiala sie 650000W. Dziękuję za pomoc.

Witam. Mam dzieny problem polegajacy na wprowadzaniu do panela energi wartości nierealnych. Dokladnie mowiac co jakiś czas system wprowadza wartosc energii na poziomie kilku milionow kWh. I to na produkcji, na ladowaniu lub rozładowaniu akumulatora albo na zakupie lub zużyciu. Co moze byc przyczyna?

Mam ten sam problem z sofarem, odczyt po modbus ,

ok i co dalej …? może napiszesz coś więcej… czy postąpisz podobnie jak Twój przedmówca i spokojnie poczekasz jak się zwolni miejsce u wróżki żeby zobaczyć co tam u Ciebie widać ?

Napisałem tak z nadzieja że ktos mial podobny problem. W załączniku przesylam dane odczytane z falownika i na nich nie ma zadnych takich wartości jak w zakładce energia. Wartosci te najczesciej pojawialy sie do godzuny 10.

Na obrazku w poprzednim poście zaraz po resecie miedzy 0 a 1 …