Ja mam integrację z SolarEdge i działa. Podłączony jestem nie bezpośrednio do falownika, a do chmury do której falownik przesyła dane. Zobacz, może ten twój też wysyła dane. Przejrzyj integrację, może też ma jakieś API do chmury.
Prawdopodobnie pobiera dane z strony internetowej w interwałach 5 min. Podobnie jak temat opisany w tym linku Monitoring farmy solarnej SofarSolar moja instalacja działa na tym flow w Nodered. HA na synology i bazie danych zamiast standardowego pliku danych. Plik się wykrzyczał po 3 dniach z powodu przeładowania danymi.
Jeżeli złożycie sobie logger rs485/modbus za parę groszy to możecie skorzystać integracji opisanych przeze mnie tutaj: GitHub - pawelka/sofarsolar_esp_rs485_logger (jak zrobić logger też jest).
Uważam, ze najlepsza integracje to ESPHome, kopiujecie config do ESPHome budujecie image wgrywacie i śmiga. Integracja z HA jest przez auto discovery.
Pierwotna integracja Add-On to rzeźba i brak możliwości konfiguracji interwałów, więc przesiadłem się na custom-logger i wymiata, jest pełna kontrola i chmury nie trzeba. Można używać jednocześnie dwa logery na raz oryginalny WiFi i rs485
Tylko nie jestem pewien czy dobry bo sprzedawca podaje, że jest kompatybilny z 3,3V i 5V ale nie znalazłem informacji jak się wybiera napięcie pracy.
i zamówiłem też ESP07 Serial WiFi converter:
Zauważyłem, że w moim falowniku (HYD 8KTL-3PH) nie mam wyjść z napięciem zasilającym 5V/12V.
Jest uniwersalny port com i tam są wyjścia RS485.
Do USB mam podłączony fabryczny logger WiFi ale chcę dodatkowo lokalnie pobierać dane do Home Assistanta.
Mogę zasilić logger z osobnego zasilacza 5V?
W ogóle jak czytałem specyfikację RS485 to było podane, że potrzebna jest jeszcze masa i mam wątpliwości czy to będzie działać prawidłowo jak wyciągnę tylko 2 przewody sygnałowe z falownika (skoro muszę to zasilić z zewnętrznego zasilacza 5V).
Jeszcze nic nie robiłem w tym kierunku, na razie próbowałem uruchomić programowy odczyt z fabrycznego loggera i coś tam czyta ale dane są jakieś dziwne (np. wartość produkcji powiększona o 65536).
Jeśli chodzi o zasilanie bezpośrednio z falownika to w instrukcji w opisie tego uniwersalnego złącza komunikacyjnego znalazłem zasilanie 12V, może stąd by się dało ukraść trochę prądu tylko nie znalazłem informacji jaka jest wydajność prądowa.
Dzięki za dobrą robotę!. Ostatnio podpiąłem RS485 do Sofara HYD3600 z magazynem energii i elegancko pobiera informacje o produkcji i ładowaniu aku. Brakuje co prawda dwóch pozycji (today_exported: NaN, today_purchase: NaN) ale jeszcze nie szukałem z czym jest problem.