Ja mam integrację z SolarEdge i działa. Podłączony jestem nie bezpośrednio do falownika, a do chmury do której falownik przesyła dane. Zobacz, może ten twój też wysyła dane. Przejrzyj integrację, może też ma jakieś API do chmury.
Prawdopodobnie pobiera dane z strony internetowej w interwałach 5 min. Podobnie jak temat opisany w tym linku Monitoring farmy solarnej SofarSolar moja instalacja działa na tym flow w Nodered. HA na synology i bazie danych zamiast standardowego pliku danych. Plik się wykrzyczał po 3 dniach z powodu przeładowania danymi.
Jeżeli złożycie sobie logger rs485/modbus za parę groszy to możecie skorzystać integracji opisanych przeze mnie tutaj: GitHub - pawelka/sofarsolar_esp_rs485_logger (jak zrobić logger też jest).
Uważam, ze najlepsza integracje to ESPHome, kopiujecie config do ESPHome budujecie image wgrywacie i śmiga. Integracja z HA jest przez auto discovery.
Pierwotna integracja Add-On to rzeźba i brak możliwości konfiguracji interwałów, więc przesiadłem się na custom-logger i wymiata, jest pełna kontrola i chmury nie trzeba. Można używać jednocześnie dwa logery na raz oryginalny WiFi i rs485