Hej
Czy ktoś może stworzył jakiś układ/konfigurację dzięki któremu można podłączyć Lidar TF Luna - 8m - UART/I2C do Home Assistanta? Najlepiej na ESP8266 :). A może jakieś inne rozwiązanie
Ja to zrobiłem w/g pewnego projektu i działa. Będę trochę celowo tajemniczy biorąc przykład z Ciebie. Nie napisałeś co chcesz zrobić. Czego oczekujesz od tego połączenia sprzętowego w HA.
EDIT:
Teraz doczytałem, że chodzi o model czujnika LUNA. Ja mam doświadczenia z modelem LIDAR TFMini z komunikacją po UART. Jeśli ma być koniecznie LUNA, to należałoby sprawdzić czy komunikacja jest taka sama jak w innych modelach. Możesz to sprawdzić szybko za pomocą Tasmota:
Nie tajemniczy tylko mało wylewny na tym etapie . No ale skoro mile widziane bardziej szczegółowe opisy to tak. Czujnik będzie służył do pomiaru poziomu wody w studni. Z tego co doczytałem nie bardzo działa z lustrem wody i trzeba na powierzchni wody umieścić coś pływającego. Lidar będzie podłączony do ESP8266(lub ESP32 bo jest gotowe rozwiązanie producenta na Arduino na ten układ). Stan będzie podawany do Home Assistanta, zapewne po MQTT . No i na podstawie tego stanu to już w red-node będą działać automatyzacja:
- Sprawdzanie czy nie jest za mało wody - jeżeli tak to odetnij zasilane hydrofora
- Jeżeli stan jest bardzo wysoki to uruchom dodatkową pompę i napełniaj zbiorniki
- I co mi tam jeszcze do głowy przyjdzie
Mam nadzieję, że teraz jest już OK
Dzięki za wyjaśnienie. Bardzo ciekawy plan. Również słyszałem o tym, że wiązka laserowa będzie słabo odbijana z powierzchni wody. Ale moim zdaniem są jeszcze inne problemy, poważniejsze. Jednym z nich jest kondensowanie się wody na wewnętrznych ścianach zbiornika. Wspominają czasem o tym użytkownicy DIY na bazie czujników ultradźwiękowych. Moim zdaniem, lepszym i sprawdzonym od lat rozwiązaniem są wyłączniki pływakowe. Proste rozwiązania są mniej zawodne.
P.S.
A ja będę wylewny i się pochwalę realizacją projektu na bazie czujnika LIDAR TFMini, który działa u mnie bez zastrzeżeń:
Hej
Udało mi się skomunikować czujnik z Home Assistant. Trochę to trwało i jeszcze nie skończyłem, ale jak skończę cały projekt to wrzucę szczegółowe rozwiązanie. Ogólnie to tak:
Czujnik Tuna TF Linar podłączyłem do płytki ESP8266 magistralą I2C. W ESPHome stworzyłem Custom Sensor z wykorzystaniem kodu C++, który jest dostępny na Arduino Ide. Parę zmian i wszytko ładnie biega
Zgodnie z dokumentacją Custom Sensor Component — ESPHome :
Warning
Custom components are deprecated, not recommended for new configurations and will be removed from ESPHome in a future release. Please look at creating a real ESPHome component and “importing” it into your configuration with External Components.
Może warto od razu dostosować konfigurację do External Components.
spróbuję, ale nie wiem czy mi na tę chwilę wystarczy umiejętności