Home Assistant problem podczas instalacji

Chyba ktoś sprawdza :stuck_out_tongue: (tzn. nie chyba, tylko na pewno, ale czasem zmiany są tak radykalne, że nawet dobrze przeprowadzone testy nie wykrywają szczególnych przypadków), ale najprawdopodobniej sprawdzenie zawiodło, czasem tego rodzaju problemy wynikają z problemów zupełnie nie związanych z HA (chyba nie muszę się tłumaczyć za twórców, ale to są fakty - podobne objawy mogą być gdy Wasz dostawca internetu ma problemy z routingiem - ostatnio np. Orange wywracało swoją sieć “do góry nogami”, czy nawet z dostępnością plików na githubie - to się też już zdarzyło parę razy przez ostatnie lata, często użytkownicy mają niepoprawną konfigurację swoich sieci LAN i to też generuje identyczne problemy - chodzi zwykle o nieprawidłowe DNSy i/lub ustawienia firewalla, pewne rzeczy można sprawdzić łatwo - z komputera którego używasz sprawdzić dostępność serwisów - jeśli w logach są jakieś linki).

Po prostu śledzę aktualizacje, więc widzę co się święci - trzeba czytać zawsze i bezwzględnie notatki do wydań, a chociaż je przejrzeć, by mieć świadomość co jest zmieniane, dlatego uważam, że obecne zmiany akurat właśnie wprowadzane w ostatnich dniach (i będą jeszcze wprowadzane przez parę dni) mogą mieć wpływ na problemy podczas instalacji (ale nie mam pewności).

I dlatego prosiłem o logi w postaci tekstu - tylko tam mogę znaleźć coś co potwierdzi lub zaprzeczy moje podejrzenia.

Zasadniczo jeśli masz jakiś poważny problem np. z instalacją HAOS, to wchodzisz na githuba na stronę jego projektu.

Tu akurat link do wydań, bo taki mi znalazło google po wpisaniu frazy “github haos”

klikasz w issues, co po prostu dość ogólnie oznacza problemy

i szukasz jakiegoś issue podobnego do tego na co trafiłeś, jeśli znajdziesz to się tam dopisujesz, wstawiając logi (formatowanie jak dla forum czyli 3x odwrotny apostrof w osobnej linii przed blokiem kodu i za nim), a jeśli nie znalazłeś to formułujesz jakoś sensownie i obowiązkowo po angielsku jaki masz problem i tworzysz nowe issue dzieląc się wszystkim co masz.

Autorzy zmian muszą mieć feedback użytkowników, w przeciwnym razie nie wiedzą, że coś się grubo sypie (szczególnie podczas instalacji, gdy jeszcze nie masz opcji wysyłania anonimowych danych statystyczno-diagnostycznych do twórców).